De wonderlijke werken van beeldhouwer Hein Mader

Beeldhouwer Hein Mader

Ze bevinden zich soms verscholen in een bos, soms gewoon op een rotonde. De zeventien sculpturen van beeldhouwer Hein Mader. Het zijn stuk voor stuk monumenten om bij stil te staan.

Op de rotonde in Appelscha spiraalt het staal zich naar de hemel, schuin als een raket. Als je onder het beeld staat, kijk je door de roestbruine draaiingen naar de blauwe lucht, waar het laatste stukje staal een héél ragfijn eindje lijkt. De een ziet er een wokkel in, de ander een kurkentrekker.

Beeldhouwer Hein Mader
De kurkentrekkker of wokkel. Op de rotonde in Appelscha (die ze daar vanwege de ovaalvorm overigens ‘ovonde’ noemen…)

De beelden van kunstenaar Hein Mader (1925-2011) spelen met de omgeving. Als je eromheen loopt, zie je elke seconde een nieuw beeld. Steeds krult het metaal of steen weer anders. Steeds speelt het beeld met weer andere bomen in de omgeving, en de almaar veranderede lichtval in het Friese landschap.

Van Oostenrijk via Amsterdam naar Friesland

Mader (1925-2011) was Oostenrijker. Na allerlei omzwervingen belandde hij in 1960 in Nederland. Hij gaf les aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maar na ruim 10 jaar besloot hij zich puur te richten op het beeldhouwen, om objecten te maken die langer zouden bestaan dan hijzelf, die zouden bijdragen aan de wereld. In 1989 verhuisde hij naar Friesland, de gemeente Ooststellingwerf, bij de Drents-Friese wolden.

Falen, wensen, hopen

Zijn werk gaat over falen, wensen, hopen. Zijn sculpturen verbeelden de zon, de wind en balans. Ze strekken zich uit, ze buigen, ze lachen, ze zwieren of trotseren een storm. En ook al zijn ze van keiharde materie, ze lijken te bewegen. Ze wuiven mee met de bomen en het licht.

Toegevoegd aan het landschap

In 40 jaar maakte Hein Mader honderden beelden in staal, steen, marmer en hout. Het laatste deel van zijn leven woonde hij in Friesland. Hij wilde graag dat zijn beelden daar bleven. Gemeente Ooststellingwerf heeft een groot aantal beelden van Hein Mader in beheer namens de stichting waarin de kinderen van Mader toezien op het werk van hun vader. Dit jaar leiden twee Hein Mader-fietsroutes langs 17 kunstwerken, startend vanuit het Toeristisch Informatie Punt (TIP) Appelscha.

Mader vond dat een beeld pas gaat spreken op het moment dat het iets toevoegt en zichtbaar wordt. Zijn buitenbeelden staan op verschillende plekken in de gemeente Ooststellingwerf en in het uitgestrekte Nationaal Park Drents-Friese Wold, met heide, bos, stuifzand, graslanden en beekdalen.

Aan de rand van het Koepelbos bij Olderberkoop strekt deze zwart stalen figuur zich uit. Steeds weer anders van vorm, anders van licht, gezien uit diverse gezichtspunten.
Beeldhouwer Hein Mader
Aan het eind van de Molenhoek in Oldeberkoop lacht en danst deze cortenstalen sculptuur in het bos.
Beeldhouwer Hein Mader
Op de rotonde op de Bosberg bij recreatiepark De Roggeberg staat deze stalen figuur. Vanuit elke windstreek zie je een andere gedaante.

Hein Mader Kunstfietsroute

Er zijn twee fietsroutes, die starten bij het Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Appelscha, waar voldoende parkeergelegenheid in de buurt is. Download de fietsroutes hier.

TIP Boek de speciale Hein Mader Kunstfietsroute inclusief extra’s: begin met koffie en appeltaart in Hotel Appelscha, en eindig bij de Jongens van Outdoor in Appelscha met een hartig hapje. Het arrangement kost € 19,95 p.p.. De start is bij Hotel Appelscha, Boerestreek 2 in Appelscha. Ook voor groepen mogelijk en fietsen kunnen gehuurd worden tegen een meerprijs. Reserveren kan via 0516 431593 of via de website van de Fietsproeverij.

Koffie met appelgebak bij hotel Appelscha, hartige hap na afloop bij De Jongens van Outdoor en tussendoor nog ander lekkers: je krijgt het op de speciale Henk Mader Kunstroute via Fietsproeverij.nl