Zo maak je bloemendrankjes of culi brouwsels uit je pluktuin

drankjes van je bloemen maken zoals azijn met papaver

SLOW FLOWERS * Je biologische bloementuin is fijn om uit te plukken voor boeketten. Ook kun je met je bloemen gerechten versieren, en er bloemendrankjes of culinaire brouwsels mee maken. Ik deel wat recepten van mezelf en andere bloemenkokkies.

Vlierbloesemsiroop

Een vlier in je tuin is een aanrader. Ten eerste is het een oerboom, ze staat symbool voor Vrouw Holle, ofwel moeder natuur. Het beste is een vlier bij de ingang van je huis of tuin te planten, ter bescherming. De vlier is ook heel gul. Van vlierbloesem kun je een heerlijke frisbloemige lentesiroop maken. Het recept vind je hier. In het najaar maak je siroop van de blauwzwarte besjes.

Bloemendrankjes: vlierbessensiroop
Bloemendrankjes: vlierbloesemthee
Vlierbloesem leent zich ook voor een geurige thee, net als paardekastanjebloesem overigens! Gedronken bij: Mevrouw Onkruid/Maaike Pfann.

Paardenbloemsiroop of paardenbloemhoning

De paardenbloem hoort wat mij betreft in ieders tuin. Als voedselbron voor insecten, als fleurig zonnetje in je wilde weide of border, en om af en toe zelf een klein flesje siroop of ‘honing’ van te maken, leuk op de Paastafel. Het recept vind je hier.

Bloemendrankjes: paardenbloemhoning

Rozensiroop

Bloemendrankjes: rozensiroop
Foto en recept van Jolanda Leuven van @delicious.yo

Dit recept heb ik van Jolanda Leuven, van het letterlijk overheerlijke Instagram-account @delicious.yo. Deze siroop heet ook wel Triantafyllo, naar traditioneel Grieks recept. De siroop is vrij lang houdbaar en te gebruiken voor de dressing van de rozensalade of het maken van waterijsjes. Of leng rozensiroop met water en prosecco aan voor een bijzondere smaaksensatie.

Je hebt nodig:

 • Brandschoon en droog flesje van 300 ml (5 minuten uitkoken)
 • 250 ml water
 • 200 gr suiker
 • 50 gr verse rozenblaadjes

Zo maak je de siroop:

 • Doe het water in een pan en voeg de suiker en de rozenblaadjes toe. Breng zachtjes aan de kook en blijf roeren om de suiker op te lossen.
 • Laat een paar minuutjes koken, zo krijgt de siroop een mooie intense kleur.
 • Laat de siroop afkoelen en zeef de rozenblaadjes uit de siroop.
 • Giet de siroop over in het flesje.

Icetea

Bloemendrankjes

Zet een thee van bloemen en kruiden en laat deze afkoelen. Giet de thee in flesjes voor een picknick.

 • Citroenverbena + gedroogde rozenblaadjes > friszoete thee met roze tint
 • Citroenverbena + gedroogde kaasjeskruidbloemen > frisse thee met paarsblauwe tint
 • Anijs- of venkelzaden + dropplantbloemen (in z’n geheel in het flesje doen voor de looks) > thee met dropsmaak

Fleurige, geurige, kruidige bloemenazijn

Met bieslook (lila) of klaproos/papaverblad (rood) maak je een gekleurde azijn die tof staat op tafel. Bij het restaurant Magma in Mechelen zag ik enorme potten vol bloemen en azijn van afrikaantjes, goudsbloem, dahlia en andere eetbare bloemen. Ik zou zeggen: experimenteren maar dit jaar!

Bloemenazijn

Appelazijn

Jessica Koomen schrijft over gezond eten uit eigen tuin. Op haar blog kun je lezen hoe je zelf appelazijn maakt. In haar stand op de Moestuin beurs had ze flesjes met azijn van bergamotmunt en groot kaasjeskruid.

Experimenteer zelf met kruiden en eetbare bloemen uit je tuin voor een artistieke azijn.

Nog wat tips voor bloemendrankjes

Bloemendrankjes
Rabarbersiroop met bloemconfetti van margriet- of dahliablaadjes en een dagkoekoeksbloem.
Bokashisap
Maak van je verwelkte bloemen (en ander groen/organisch afval) bokashi. Het vocht dat je kunt aftappen is bodemvoeding vol goede micro-organismen. Je kunt dat aanlengen zoals een siroop, en vervolgens bij je planten gieten.