Mijn boek Slow Flowers is er!

slow flowers boek

SLOW FLOWERS * Op de Moestuinbeurs presenteerde ik zaterdag 23 maart mijn nieuwe boek Slow Flowers: maak het verschil met een bos bloemen.

Het boek Slow Flowers is er!

Anderhalf jaar geleden brainstormde ik met Trijnie Duut en uitgeverij Terra over een nieuw bloemenboek. Al eerder schreef ik het boek Liefde voor Dahlia’s dat inmiddels in vierde druk uitkomt binnenkort. Nu vond ik het tijd om een stem te geven aan de Slow Flowers-beweging, de pionierende telers van lokale, natuurvriendelijke seizoensbloemen. Ik heb er 25 uit Nederland en Vlaanderen geïnterviewd. Samen vertellen ze het hele verhaal van deze kleurrijke, wereldwijde beweging. Verder heb ik kennisdossiers met achtergronden toegevoegd, om te begrijpen waarom deze manier van bloemsierteelt nodig is voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Hyperactueel

Ecologische, biologische en op meerdere fronten duurzame sierteelt is een actueel onderwerp in de gehele landbouwtransitie waar we momenteel middenin zitten. De bloemsierteelt in Nederland is een miljarden-business, en daar kan nog veel in veranderen ten goede van een gezonde wereld, wat betreft het gebruik van chemische mest en bestrijdingsmiddelen, maar ook wat betreft arbeidsomstandigheden, plastic afval en energie en vervoer.

Ik heb het boek een positieve toon gegeven, hoopvol. De beelden van Eva Krebbers laten het werk van de telers op het land zien, en dat van de bloemisten en andere pioniers die in deze beweging actief zijn.

Het laatste hoofdstuk bevat een inspirerende handleiding hoe je heel makkelijk onderdeel kunt worden van de slow-flowerbeweging, want iedereen die wel eens een bloemetje krijgt, geeft of kweekt, is bij dit onderwerp betrokken.

Primeur

Op 23 maart haalde ik tijdens de Moestuinbeurs bij de stand van biologische bollenkraam Bloemoloog het primeurexemplaar uit de eerste doos die vers van de drukker kwam. Ik gaf het aan Willemijn Ter Hart-Koopal, oprichtster van het platform Slow Flowers Nederland. Even hield ik op kasteel Groeneveld een presentatie over het boekthema in de grote zaal van Kasteel Groeneveld.

Officiële uitreikingsmoment

Op dinsdag 2 april is het officiële uitreikingsmoment in Eindhoven, waar ik het ‘echte eerste exemplaar’ uitreik aan de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Eindhoven, Virginia Jonkers vanwege het door haar ingediende motie ‘Bosje Leed’ en de wethouder Mieke Verhees die dit onderwerp in portefeuille heeft.

Bestellen

Het boek kun je bestellen bij je lokale boekhandel, bij de bekende online boekverkopers en in mijn webshop.

Ontmoeten

Ook kun je het bij mij persoonlijk aanschaffen op een van de plekken waar ik de komende tijd op boektournee ben, van Amsterdam tot Drenthe en in mijn eigen regio Brabant. Op deze pagina staat de agenda. Daar kun je ook zien welke media aandacht besteedden aan het boek. Wil je een presentatie over dit onderwerp organiseren en me uitnodigen? Kijk dan hier.

Zelf aan de slag

Ook heb ik een speciaal zadenpakket samengesteld met de biologische bloemzadenshop Lottta, met vijf soorten bloemen die jaarrond plezier bieden op allerlei manieren: in je tuin, vaas of droogbloemcreatie, omdat ze bijen en vlinders trekken, deels eetbaar zijn én eentje een heel hoog knuffelgehalte heeft. Zaai ze al op een vierkante meter tuin, of in een bak op je balkon en je begrijpt wat er zo bijzonder is aan slow flowers.

Meer lezen over Slow Flowers voor je eigen tuin

Op deze website publiceer ik het hele jaar door themablogs over het zelf telen en verwerken van slow flowers.