Wilde bloemen spotten in het Twentse bomenpark

Afgelopen zaterdag was ik in Arboretum Poort Bulten, een terrein van Natuurmonumenten. Boswachter Simone Damhof en ik hadden Instagrammers die van natuur en Twente houden uitgenodigd. Voor een ochtendje verlekkeren aan wilde bloemen. En: de magische insecten die ze aantrekken...

Het arboretumn Poort Bulten in De Lutte is een verzameling bomen, begin vorige eeuw aangelegd door een textielbaron. Sinds kort is het eigendom van Natuurmonumenten, waardoor het beheer op een andere manier wordt aangepakt.

Marianne Oude Tijdhof is natuurgids en leidde ons rond met interessante weetjes en feitjes over alles wat er eind mei begin juni bloeit in de het arboretum. Al gauw raakten we een deel van de groep kwijt, want iedereen sprong weg, het oog trok… Wow, die margietenweide, oooh, zie je deze bloeiende magnolia, en joh, dat veld vol havikskruid! En die velden vol lupines! Daar waren we al helemaal niet meer weg te slaan.

wilde bloemen margriet
Velden vol grassen, zuring en margrieten.
In de wollige kastanjebloesem treffen we tientallen meikevers. Ietwat onhandige, logge kevers die spontaan uit de boom kunnen vallen. Chantal ter Huurne vangt er eentje op.
wilde bloemen havikskruid
Havikskruid. Een mooie ‘lintbloem’, zo genoemd vanwege de bloemblaadjes die op een lintje met een ribbeleindje lijken.
Lupines, velden vol paars en lila, geweldig om te zien, fantastisch om te fotograferen en vol hommels en bijen die nectar komen halen.
arboretum poort bulten
Wilde bloemen en bloesem van de bomen en heesters uit het arboretum, zoals de knallende azalea’s.

“Die bloemenpracht in de weides hebben we te danken aan het speciale maaibeleid dat we hier voeren”, legt Marianne uit. “Er wordt alleen gemaaid na de bloei en het uitzaaien van het zaad van de bloemen. Ook als we weten dat er bepaalde rupsen, poppen of eitjes in ontwikkeling zijn, laten de beheerders dat deelgebied met rust. En elk jaar is dat ook weer anders. Deze aanpak heet ‘gefaseerd maaien’. Zo behouden we de nectar voor de wilde bijen en andere insecten. En zorgen we dat planten en dieren zich kunnen vermeerderen en voortplanten.”

Spannend natuurgebied

Poort Bulten oogt daardoor niet als een netjes aangeharkt park, maar als een spannend natuurgebied, waar van alles te ontdekken valt. Er sprong zowaar een ree uit de bosjes, we ontdekten tientallen meikevers in de kastanje, hoorden en fotografeerden de luid kwakende kikkers in de poel en als klap op de vuurpijl zagen we een libelle die zich zojuist uit haar larve-lijfje had gewurmd en haar ranke vkleugels aan het drogen was in de zon, om zo direct haar eerste vlucht te maken. En dan zie je waar ruige weides en wilde bloemen en slim natuurbeheer toe kan leiden: tot magische momenten.

Magisch moment: een libelle is zojuist uit haar larve-lijf gekropen, dat nog boven haar bungelt. De larve is enkele minuten geleden over een rietstengel naar boven gekropen. De libelle laat haar vleugels drogen en maakt zo haar eerste vlucht.

Info wilde bloemen in Twente

Als je ook wilt genieten van de wilde bloemen in Twente, dan is Arboretum Poort Bulten een mooie ‘Hemelvaarts-bestemming’. Er staat een leuk theehuis met terras en zitjes bij de ingang van het park. Tip: met Marianne Oude Tijdhof kun je op excursie. Zij weet ontzettend veel te vertellen over diverse natuuronderwerpen, dus geef je voorkeur aan.

Instameet

Een Instameet is een ontmoeting van Instagrammers die op locatie meteen aan de slag gaan met mooie plaatjes maken voor hun account en daarna samen lunchen. Dit was de tweede Instameet die ik organiseerde in Poort Bulten. Op deze bijeenkomst waren o.a. aanwezig:

  • @_bertien_
  • @natuurlijk_herman
  • @sproetinhuis
  • @chantalterhuurne
  • @thuisopnummer14
  • @twente_natuurmonumenten
  • @andregeerdink
  • @ronaldkamphuis
  • @from.holland.with.love
Instagrammers aan de vijverrand.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.