Dak nog verder isoleren?

DUURZAME LIFESTYLE * Met die winterse kou van afgelopen weken merkte ik dat het deel van het dak dat ik bij mijn verbouwing heb geïsoleerd, echt een heleboel scheelt. Wel heb ik nog een ander stukje dak, dat wat mij betreft nog geïsoleerd mag worden, zodat de ruimte net wat meer comfortabel wordt, zowel in de zomer (koeler) als in de winter (warmer).

Om energie te besparen, is dakisolatie een belangrijke stap. Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten wordt gehouden. Daarnaast kan dakisolatie ook geluidshinder verminderen. In dit artikel duik ik in het onderwerp over dakisolatie, de materialen, de kosten en subsidiemogelijkheden.

Energie besparen en CO2-uitstoot verminderen

Het isoleren van een dak heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt dakisolatie voor een aanzienlijke energiebesparing. Door warmteverlies via het dak te verminderen, hoeft je verwarmingssysteem minder hard te werken. Dit resulteert in een lagere energierekening en vermindert je CO2-uitstoot.

Comfort in huis

Daarnaast zorgt dakisolatie voor een verhoogd comfort in huis. In de winter blijft de warmte beter binnen, waardoor het aangenamer aanvoelt. In de zomer houdt dakisolatie de warmte buiten, waardoor je huis koeler blijft. Dit zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat.

Geluidsisolatie

Een ander voordeel van dakisolatie is geluidsisolatie. Een goed geïsoleerd dak kan geluidshinder van buitenaf verminderen, zoals verkeerslawaai of regen op het dak.

Materialen voor dakisolatie

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor dakisolatie. De meest voorkomende materialen zijn glaswol, steenwol, EPS (geëxpandeerd polystyreen) en PIR (polyisocyanuraat). Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal vanwege zijn goede isolerende eigenschappen en brandwerendheid. Het is eenvoudig te installeren en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Steenwol heeft vergelijkbare eigenschappen als glaswol, maar is iets duurder.

EPS en PIR zijn kunststof isolatiematerialen die uitstekende isolerende eigenschappen hebben. Ze zijn licht van gewicht en bieden een hoge isolatiewaarde. PIR isoleert zelfs nog beter dan EPS, maar is ook duurder. Beide materialen hebben een lange levensduur en zijn vochtbestendig.

Kosten

De kosten van dakisolatie variëren afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de oppervlakte van je dak. Gemiddeld genomen liggen de kosten tussen de €20 tot €50 per vierkante meter. Hou ook rekening met de kosten van het laten installeren van de isolatie, die komen er logischerwijs nog bij.

Subsidies

De overheid heeft de Investerings Subsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen. Is het oppervlak dat geïsoleerd moet worden groot genoeg en de isolatiewaarde hoog? Dan kom je in aanmerking voor deze ISDE-subsidie. Hiervoor is een vergoeding per geïsoleerde vierkante meter. Op de website van de rijksoverheid kun je daar over lezen. Het kan zo een paar honderd euro schelen op een dak van 30 vierkante meter, zeker als je kiest voor bepaalde materialen.

Ik ga me de komende tijd meer verdiepen in isolatie en duurzamere woonoplossingen. Stay tuned! Heb jij tips? Laat het weten.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Whitepress en Isolatie Totaal. Ik schrijf alleen over onderwerpen die een duurzame lifestyle bevorderen.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.