Dromen van een zonnige tuinkamer

tuinkamer

TUININSPIRATIE * Het liefst ben ik in de tuin. En áls ik dan in huis ben, dan zou ik het liefst de hele dag naar buiten kijken. Dat kan vanuit een serre, een kamer met schuifpui, tuinkamer of buitenkantoor. Ik geef je wat tips voor zo’n tuinkamer (of hoe je die kunt nabootsen) .

Ook in wat frissere seizoenen, maar ook tijdens de koelere of regenachtige momenten in de zomer, wil je genieten van je tuin. Ik woon nu fantastisch, maar merk dat ik de serre van ons vorige huis geregeld nog mis. Op die zeer lichte plek zat ik vaak te werken, uitkijkend op het groen, de bloemen en de vogels. Die mogelijkheid mis ik nu een beetje, in de verder prachtige Drentse boerderij.

De serre in ons vorige huis in Naarden heerlijk uitkijkend over de tuin.
Op deze manier heb ik nu een serregevoel gecreëerd in mijn tuinkantoor. Bij de schuifpui (eh, die kan wel een sopje gebruiken) staat mijn makkelijk verplaatsbare rotan stoel, mijn antieke erfenistafeltje voor een kop koffie en… mijn vintage deken ligt klaar. Hier zit ik heerlijk in de zon ‘s ochtends.
Voor echt warme dagen een ‘buitenkantoor’ gemaakt van een kapschuurtje. Lees hier meer over dit project.
Verder fantaseer ik altijd graag over nieuwe mogelijkheden. Een kas? Een vrijstaande tuinkamer? Een veranda? Wat te denken van deze vrijstaande unit?
Foto: Verasol

Tips voor een serre of tuinkamer

TIP 1: Weet wat je kiest

tuinkamer
Beeld tuinkamers: Verasol.

Type tuinkamer

Ik noem alle bouwsels waarin je ‘soort van’ buiten kunt zitten een serre of tuinkamer, maar in de tuinwereld wordt het volgende onderscheid gemaakt:

  • Een serre is geïsoleerd.
  • Een veranda, overkapping of tuinkamer is niet geïsoleerd.

Een veranda of overkapping kan aan huis of muur worden geplaatst, of vrijstaand. Zodra je deze dichtmaakt met wanden, heet het een tuinkamer. Die wanden kun je voorzien van ramen, deuren en schuifpuien. Zo’n tuinkamer is aangenaam van temperatuur zodra de zon de ruimte opwarmt (of gebruik een terrasheater) en fijn koel met zonwering op hete dagen.

Materiaal

Ik kreeg een online catalogus van Verasol opgestuurd. Bij dat bedrijf kun je kiezen uit een veranda, terrasoverkapping of tuinkamer op maat, gemaakt van aluminium. Het aluminium dat ze gebruiken wordt op milieuvriendelijke wijze uit erts gewonnen en voorbehandeld zonder gebruik van milieuvervuilende middelen. Aluminium is een duurzaam materiaal, want het wordt niet aangetast door UV-straling of vocht, roest niet en trekt niet krom en is brandveilig. Bovendien is het oneindig recyclebaar. De lak op de producten bevat geen milieubelastende stoffen en is in een aantal mooie basiskleuren te kiezen.

Wateropvang

Waar ik altijd naar kijk bij dit soort producten: is er een regengoot en regenton aan te koppelen, want je wilt je regenwater zoveel mogelijk opvangen in een natuurlijke tuin. Nou dat is zo bij Verasol: de regengoot loopt door een van de voorstaanders en kan daar op iedere gewenste hoogte uitkomen, zowel beneden voor een ondergrondse wateropvang, als halverwege voor een regenton.

TIP 2: Open deel & druivenrank

tuinkamer

Onze tuinkamer in Naarden had een open gedeelte, praktisch voor een buiten-eettafel. Daar groeide een druivenrank romantisch overheen en langs de rand. Zo’n deels begroeid gedeelte is superfijn in de zomer om schaduwrijk en koel onder te vertoeven. En: een druif is in de winter kaal, dus dan zit je in de warme zon.

TIP 3: Laat de kleurkeuze ‘doorklinken’ in je tuin

Onze serre zie je linksboven. Deze had een mooie donkerblauwe kleur. Deze liet ik terugkomen in de nieuwe schutting en de schuur. Zo ontstaat een rustig geheel, waarop je ook de beplanting kunt aanpassen in een contrasterende tint.

Inspiratie voor je tuinkamer

tuinkamer

Zo’n tuinkamer is geschikt voor:

  • Tijdelijke kwekerij in maart/april kun je er je bloem- en groentezaden of dahlia’s voorkweken. Daar is genoeg licht, zodat de planten alvast kunnen groeien en: je kunt ze ook makkelijk even buiten rijden om overdag ‘af te harden’ (wennen aan buitenlucht) eind april/ begin mei.
  • Leeshoek Stop je ‘nog te lezen’-stapel in een kist, zet een heerlijke leunsteul neer, zet een kop thee en ga eindelijk eens lezen…
  • Atelier
  • Workshopruimte
  • Lounge- en luiercorner voor jezelf, of juist voor huisgenoten. Kan iedereen even chillen op z’n eigen plek…

Hoe gebruik jij je serre of tuinkamer?

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.