AVONTUURLIJK TUINIEREN * Met een groene haag kun je je tuin behaaglijk maken, een natuurlijke sfeer geven én de dieren in je tuin verwennen. Ik noem 7 slimme toepassingen en geef nog een stel tips: zo plant je een avontuurlijke haag!
1. Groene schutting
Groen is goed voor je. Door uit te kijken op groen, word je vanzelf al gelukkiger en stressvrijer. Dus haal eens (een deel van de) schutting weg en plant daar haagstruiken voor in de plaats.
Ook een voordeel van zo’n groene schutting: egels kunnen makkelijker van de ene tuin naar de andere tuin zwerven, op zoek naar slakken.
Een groene haag kan tientallen jaren mee, langer dan een houten schutting.
2. Kamertje bouwen
Met een haag kun je ín je tuin een groene kamer maken. Een besloten plek waar je je kunt verschuilen, bijvoorbeeld om lekker te lezen of je sport- of yoga-oefeningen te doen, of te mediteren.
Ook kun je een tuinkamer maken en daarbinnen een thematuin inrichten, bijvoorbeeld een rozentuin, een pluktuin, een moestuin, vijvertuin of theetuin.
3. Iets verbergen
Met een rijtje hagen kun je op een aangename manier iets lelijks verbergen, zoals een parkeerplaats of kliko. Ook… kun je er die nieuwsgierige buurvrouw wat mee op afstand houden.
4. Windbreker
Zet een haag op de plek waar de wind het hardst waait. Vaak is dat op het zuidwesten. Dat scheelt echt heel wat gure windvlagen.
5. Schuilplek voor vogels
Een haag is de beste plek voor tuinvogels om te schuilen voor grijpgrage katten en roofvogels.
Ook kunnen ze er in nestelen. Merels doen dat bijvoorbeeld, maar ook winterkoninkjes.
6. Snacktent voor vlinders en vogels
Als hagen bloeien, heb je een zee aan bloemen vol nectar waar allerlei vlinders en wilde bijen van komen snoepen. In het najaar komen er dan besjes aan, waar weer vogels op afkomen.
7. Perkranden
Met lage hagen kun je borders afbakenen. Door kortblijvende haagstruikjes toe te passen, kun je plantvakken van een natuurlijke rand voorzien. Je kunt borders daarmee accentueren.
Extra TIPS voor een avontuurlijke haag
- Plant verschillende haagsoorten naast elkaar voor een gevarieerde en spannende aanblik. Dit is ook meteen beter voor de biodiversiteit, want op elke plant komen weer andere dieren af. Bijvoorbeeld voor de bloemen of de bessen.
- Je kunt de hoogte van je haag speels variëren, met bijvoorbeeld een golving, of juist een rechte hoek.
- Knip eens een kijkgat in je haag.
- Snoei je hagen pas na het broedseizoen, dus eind juni. Check altijd of er toevallig toch nog een vogel in broedt.
- Kies voor bladbehoudende (groenblijvende) hagen op de plek waar je op uitkijkt vanuit huis in de winter, of waar privacy nodig is.
5 plantkeuzes voor een avontuurlijke haag
Een avontuurlijke tuinier kiest voor planten die ook het leven in de tuin dienen. Voor een haag kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Voor een wintergroene haag is een laurierhaag een goede keuze. Als je niet te rigoureus snoeit, of elk jaar weer een ander deel van de haag snoeit (om en om), krijg je één of twee bloeiperiodes, met witte bloemen die lekker ruiken en veel vlinders aantrekken. Uiteindelijk verschijnen er besjes, die vogels graag lusten.
- Voor een laag haagje kun je struikkamperfoelie kiezen. Daaraan komen in het voorjaar witte bloempjes vol nectar voor vroege insecten en in het najaar komen daar ook besjes aan waar vogels graag van eten.
- Een taxushaag geeft een mooie, statige, donkergroene sfeer. Deze heester is geschikt als nestel- en schuilplek voor vogels.
- Liguster blijft in de winter groen, biedt nestelplek voor vogels en bloemen waar de schitterende nachtvlinder ligusterpijlstaart op afkomt.
- Meidoorn is deels eetbaar, bloeit met geurige witte wolken in mei en biedt felrode bessen voor vogels in het najaar.
Jouw tip voor een avontuurlijke haag?
Heb jij al een natuurlijke haag om je tuin en een goede toepassing gevonden? Of een planttip om in het lijstje op te nemen? Laat het me weten onderaan deze blog!
Meer lezen over avontuurlijk tuinieren
Ik schreef deze blog in samenwerking met haagleverancier Garmundo.