EETBARE TUIN * Recepten voor oogst van bramen, druiven en vijgen. In augustus begint het oogstseizoen voor fruit. In mijn vorige tuin had ik groene en blauwe druiven, vijgen en frambozen. De bramenpluk wordt altijd gecoördineerd door mijn echtgenoot, die op zijn geheime spots op zijn favoriete bessen jaagt. Soms komt hij thuis met vier yoghurtemmers vol, dus ik moet de keuken in springen om er snel iets van te maken – nadat ik ze stuk voor stuk heb geïnspecteerd om wormpjes en doornen te verwijderen.
Ik deel vijf van mijn favoriete recepten voor oogst in de zomer:
1. Bramen Cobbler
Oooh zo tasty. En: een cobbler is makkelijk te maken en smakelijk. De vruchtensappen mengen zich met het deeg, wat de smaak nog beter maakt.
Een cobbler is een goed dessert en een stukje bij je zondagochtendkoffie zal ook goed smaken. Serveer met slagroom.
Ik gebruik hiervoor een rond bakblik met een diameter van ongeveer 25 centimeter. Elk jaar veranderen mijn recepten een beetje, zo heb ik het nu gemaakt:
- Kook een soort jam/marmelade van 400 gram bramen en wat suiker naar smaak, je kunt er extra bite aan toevoegen zoals kaneel en citroenschil
- Beboter de vorm (onder en zijkanten) en giet daarop de bramenmarmelade
- Maak een kleverig deeg van 120 gram zelfrijzende bloem, 40 gram suiker, 60 gram zachte boter, plus 1 groot ei en een snufje zout
- Smeer het deeg over de bramenjam en probeer het een beetje glad te maken (tip: gebruik de achterkant een natte lepel)
5. Zet de cobbler in de oven op 175 graden Celsius gedurende ongeveer 40 minuten, haal ‘m eruit om een beetje te laten afkoelen en geniet ervan!
2. Bramenjam met een bite
Volg de instructies op het pak geleisuiker.
Gebruik schone jampotten en schone deksels. Ik was ze in de afwasmachine en spoel nog eens na met kokend water.
Voor extra smaakvolle jam voeg je toe: laurierblad, citroenschilrasp, kaneel. Ook mogelijk: tijm, salie.
3. Vijgenclafoutis
Een clafoutis is een pannenkoekachtig beslag dat je in de oven bakt met fruitvulling. Smaakt goed!
- 7 tot 8 verse vijgen, in tweeën gesneden
- 375 gram melk
- 250 gram crème fraiche
- 4 grote eieren
- theelepel vanille-extract
- 125 gram bloem
- 50 gram suiker
- snufje zout
- 25 gram boter
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor (190 graden Celsius)
- Bestrijk je bakvorm (diameter 25 centimeter) dik met boter
- Strooi suiker over de boterlaag
- Doe bloem, suiker en zout in een kom en meng
- Meng melk, room, eieren en vanille in een keukenmachine, voeg daar de bloem/suikermix toe. Dat wordt een vrij vloeibaar beslag zijn (zoals pannenkoekbeslag)
- Giet het beslag in de vorm, leg de vijgen erin (met de open kant naar boven) en voeg wat boterklontjes bovenop toe – probeer te voorkomen dat het beslag over de vijgen loopt
- Bak gedurende 50 tot 55 minuten (test of het gaar is met een houten spies)
- Strooi wat suiker op de hete vijgen wanneer je de clafoutis eruit haalt om wat af te koelen; hij smaakt het lekkerst als-ie nog een beetje warm is.
TIP Ik las ook een recept waar iemand er nog geroosterde amandelen overheen strooit, ga ik volgende keer proberen.
4. Vijgenchutney
Lekker bij een kaasplankje, op een kaas- of hummus-sandwich, op geroosterd brood of bij een tosti, als bijgerecht bij een curry. OOK smakelijk bij gerookte makreel.
- 300 gram verse vijgen in kwarten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote rode ui, gehakt tot snippers
- 2 centimeter verse gember, geschild en fijngehakt
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram rode wijnazijn
- sap en schil van 1 citroen
- 100 gram rozijnen
- 1,5 theelepel mosterdzaad
- 1 kaneelstokje
- snufje zout
- snufje gemalen kruidnagel
- snufje cayennepeper / gemalen rode peper
Werkwijze:
- Verwarm de olie
- Bak de ui
- Voeg alle ingrediënten toe, behalve de vijgen, laat het deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen
- Voeg de vijgen toe en bak 7 minuten (niet te hoog), met deksel op de pan
- Haal dan het deksel eraf en kook de chutney in ongeveer 5 tot 10 minuten dik
- Schep in potten, sluit de deksels grondig en zet de potten een paar uur ondersteboven
5. Druivenjelly
Om te serveren bij een kaasplankje, of op geroosterd brood.
Nodig: 600 gram druiven
Werkwijze:
- Doe de druiven in een pan met 100 ml water. Stamp ze stuk.
- Kook ongeveer 10 minuten. Voor wat extra smaak voeg je wat kruiden toe zoals rozemarijn, of tijm en als je van een bite houdt: een snufje chilipoeder (of probeer vlokjes rode chilipeper)
- Giet de druiven in een (metalen) zeef en vang het sap op.
- Gebruik een houten lepel om de druiven leeg te duwen. Haal enkele druiven uit de zeef en stop die in het sap (decoratief effect).
- Weeg/meet de hoeveelheid sap.
Ik had 600 ml sap verzameld. Op mijn pakje jamsuiker stond een advies over de hoeveelheid te gebruiken, en met wat wiskunde kwam ik erachter dat ik 500 gram suiker moest nemen en het gesuikerde sap 7 minuten moest koken. Zo gezegd zo gedaan.
Ik goot de jam in twee glazen potten, schroefde de deksels erop en zette de potten ze ondersteboven.
Een beetje gelei paste niet in de potten> ik liet het afkoelen om het op een cracker met kaas te proeven. NomNom!
😋
TIP1: Van papieren servetten en een elastiekje of touwtje maak je grappige covers voor de deksels. Ook handig om je verschillende potjes uit elkaar te houden.
TIP2: Als je etiketten beschrijft, gebruik dan watervaste stift. Dat vervaagt niet.