Podcast Groene Ridders: over gewone groene mensen

Podcast

Groene Ridders zijn mensen die hun omgeving een groener maken. Zo wordt er een stukje stad, berm of andere plek leefbaarder voor mens en dier. Ik ben benieuwd naar hun verhaal, hun beweegreden, hun passie voor natuur. Dus wil ik ze spreken en aan het woord laten. Dat kan in een blog, maar ook: in een podcast. 

Deze week volgde ik een dagcursus Podcast Maken bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten, gegeven door Ludo de Boo. Tijdens mijn journalistiekstudie maakte ik radio en overwoog ik om radiojournalist te worden. Uiteindelijk werd het toch ‘pen en papier’.

Toch heb ik de laatste tijd weer zin om met audio aan de slag te gaan. Juist omdat je daar nu allerlei toegankelijke online tools voor hebt en je met een smartphone geluid goed kunt opnemen.

Nu weet ik hoe ik in basis een podcast kan maken. Deze eerste try-out bevat nog een héleboel learnings, maar… is toch best aardig geworden.

Podcast
Het derde plantsoen, dat wordt onderhouden door groene buurtcollega’s van Annemarijke. Duidelijk rozenliefhebbers.

Samen met medecursist Martien zocht ik een onderwerp voor de podcast die we voor de cursus zouden maken. We kwamen vlakbij de cursuslocatie in Amsterdan-Zuid uit, op het Johannes Vermeerplein, waar drie plantsoenen door bewoners uit de straat leken te worden onderhouden. Er staan schitterende rozen te bloeien en geuren en je ziet dat mensen hier met liefde en creativiteit de stad proberen te vergroenen.

Ik belde naar de stichting SOOZ, die vermeld stond op een bordje aan een van de tuinhekken, of ik een van die mensen wellicht te spreken kon krijgen. David van Bezooijen van SOOZ was zo vriendelijk om te bellen met Annemarijke Wooldrik, de buurtbewoonster die het centrale plantsoen op het plein onder haar hoede heeft.

Tuinieren met een andere dimensie

Annemarijke bleek een ‘pensionado’ uit het Gooi, die 8 jaar geleden met haar echtgenoot naar Amsterdam was getrokken. Haar mooie tuin in Bussum miste ze hier, en zo kwam ze terecht op het midden van het Johannes Vermeerplein, waar het tuinieren wel een andere dimensie en dynamiek heeft! Het was super om haar te horen vertellen over dit bijzondere stukje groen, midden in Amsterdam-Zuid vlakbij het Museumplein, en om haar belevenissen te vernemen.

Luister, naar mijn proefpodcast over deze stadstuinierster, die vol hart en ziel ‘haar’ groene stadsoase onderhoudt:

Podcast
Het plantsoen van Annemarijke en het plantsoen aan de overkant met een beeld van Descartes, waarvan niemand in de buurt snapt, waarom dat nu hier staat. Waarom geen beeld van Johannes Vermeer, de schilder naar wie het plein is vernoemd?

 

 

 

 

Geef een reactie