Zo maak je moestuinbakken van houten fruitkistjes

moestuin van fruitkistjes

EETBARE TUIN * Je eigen groenten telen is leuk! Je maakt heel makkelijk moestuinbakken van houten fruitkistjes. Ik stapelde er een paar op tot verhoogde saladebar en zaagde en schroefde van de restanten nog een lage moestuinbak, waarbij spitten niet hoeft.

Dit jaar teel ik op mijn eetbare natuurtuin Verderland groenten voor mijn project Soupe d’Amour. Sowieso voor mijn eigen soep, maar ook voor een mogelijk oogstsoepfeestje in mijn tuin deze nazomer. Eerst maar eens zaaien en zorgen dat er oogst komt dus!

Verhoogde saladebar

Ik maakte een saladebar door eerst 2 stoeptegels stevig naast elkaar te plaatsen. Daar zette ik steeds twee fruitkistjes op. Bovenop kwam een half kistje waar ik de bovenste rand vanaf zaagde. Deze randen gebruikte ik later voor het maken van de lage bak. Een gemiddeld fruitkistje is vier latjes hoog. Dat is voor de verhoogde saladebar hoog genoeg voor radijsjes, Oost-Indische kers, rucola, veldsla.

moestuinbakken maak je van houten fruitkistjes

Het gehalveerde topkistje bekleedde ik met afbreekbaar antiworteldoek, een grijs vilt dat een beetje lijkt op een dunne verhuisdeken, maar dan wat stugger. Dat zwarte plastic spul met die draden wil ik niet in mijn tuin (plastic vergaat uiteindelijk en komt overal in terecht, in de bodem, in je eten, in je lijf) en ik wil sowieso mijn eten liever niet langdurig telen in een plastic omgeving.

moestuinbakken maak je van houten fruitkistjes

Lage moestuinbakken van fruitkistjes

De afgezaagde delen (bovenste twee latjes) schroefde ik aan elkaar in een vorm die logisch is op de plek waar ik de moestuinbak wilde hebben. Eerst maaide ik het gras. Daarna legde ik dozenkarton op het gras, dat ik goed nat maakte. Daarbovenop schepte ik 15-20 centimeter biologische moestuinaarde.

Lees hier meer over deze methode en waarom niet spitten (no dig) zoveel beter is.

NB een jaar later was al dit karton volledig vergaan.

moestuinbakken maak je van houten fruitkistjes

Voor de lage bak heb ik 13 halve kistjes gebruikt, voor de verhoogde bakken steeds 2,5 kistje en 2 stoeptegels. In totaal had ik ongeveer 30 kistjes nodig. Ik heb deze in één partij tweedehands op de kop getikt via een handelaar.

TIP Kun je niet genoeg kistjes vinden voor een verhoogde moestuin? Zet ze dan op schragen of een stapelmuurtje van oude stoep- of grindtegels.

tips voor de moestuin

TIP Je kunt van een paar compartimenten een koude bak maken. Dat is een bak waarin je bepaalde planten al beschermd buiten kunt zetten, eerder in het seizoen. Bekleed een raamwerk of bovenkant van een gehalveerd fruitkratje met dik doorzichtig plastic.

TIP Naamstekers maak ik van kapotte bamboe/tonkinstokken met permanente stift.

Mijn moestuinbakken van fruitkistjes

moestuinbakken maak je van houten fruitkistjes

Hier zie je de fruitkistjestuin in 2021. Dat jaar stonden de stapels in een ronde vorm. Ik heb inmiddels de helft weggehaald voor de verlaagde bakken, die even buiten de cirkel liggen.

Op de vrijgekomen plek in de cirkel heb ik een halfrond rek van restanten snoeihout aan elkaar geknoopt. Daar groeien straks onder andere bonen, kalebassen en andere klimgewassen aan.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.