Zo kun je milieubewust schoonmaken

GROENE LIFESTYLE * Schoonmaken, ik ben d’r zelf nooit zo dol op. Maar milieubewust schoonmaken heeft wel mijn interesse. Welke middelen zijn oké en welke tips en trucs zijn er? Ik vroeg het aan een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland en kreeg een paar handige tips.

Het van oorsprong Brabantse familiebedrijf CSU begon eind jaren 60 als glazenwassersbedrijf in Uden. Inmiddels zijn er 16.000 medewerkers in het hele land aan de slag. Het schoonmaakbedrijf noemt zichzelf facilitair innovator en wil vooroplopen in de branche als het om duurzaamheid en milieubewust schoonmaken gaat. Zelf werken ze met biologische middelen en ze verspillen zo weinig mogelijk water. Zij gaven me tips voor thuis.

Milieubewust schoonmaken

  • TOPTIP: Gebruik microvezeldoekjes: ze zijn herbruikbaar en maken schoonmaakmiddel vaak zelfs overbodig, omdat je met gewoon wat water – of zelfs droog – ook een heel eind komt.
  • Vermijd: ammoniak en bleekwater/chloor.
  • Kies bewust: biologische allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen.
  • Doseer: ho met die scheut! Gebruik precies zoveel van het product als de gebruiksaanwijzing aangeeft, dat is vaak minder dan je denkt.
  • Minimaliseer: vermijd verschillende producten voor verschillende karweitjes.
  • Manage je water: laat de kraan niet onnodig lopen en doe emmers niet te vol.
  • Ontkalk: afhankelijk van de kwaliteit van het water is ontkalker soms helaas nodig, maar gebruik zo’n product slechts beperkt. Schoonmaakazijn is een goede ontkalker.
  • Dweil droog: op gladde vloeren kun je de droge stofwismethode toepassen, in plaats van te dweilen. Daarvoor gebruik je stofwisdoeken die door hun statische lading stof vasthouden, te vinden bij huishoudzaken en online.

Alternatieve schoonmaakmiddelen

Prima tip om zoveel mogelijk met microvezel en stofwisdoeken te doen om water en schoonmaakmiddel te sparen, maar… voor het toilet, de douche, de wastafel en de spoelbak in de keuken heb ik toch nog wel schoonmaakmiddel nodig. Mijn collega Ageda Venema van de blog Elke Dag Groener is thuis is in milieubewust schoonmaken. Ze geeft de tip om baking soda te gebruiken: “Ik maak er onder andere de wc en de gootsteen mee schoon. Meng een beetje baking soda met wat druppels water voor een papje en wrijf dat met een doekje uit.”

Ageda maakt ook schoonmaakazijn met lavendel. “Voor je toilet, badkamer, wasbakken, kranen een prima schoonmaakmiddel. Gebruik azijn nooit op hout, kalksteen en marmer.”

Ook citroensap is een handig schoonmaakmiddel. Met citroensap kun je schoonmaken:

  • je houten snijplank (meng citroensap met wat zout en scrub de plank schoon).
  • je tafelkleed met rode wijnvlek (sap op de vlek voor je het in de was stopt).
  • je ruiten (halve liter water, vier eetlepels citroensap en zemen maar).
  • kleur en geur in kunststof etensbakjes wegpoetsen.
  • sopje voor de vuilnisbak (meng met soda).
  • je oven reinigen (bakje warm water met citroensap er een kwartiertje in zetten en dan schoonvegen met microvezeldoekje), kan ook in de magnetron, maar dan wat korter.
milieubewust schoonmaken
Citroensap is een natuurlijk schoonmaakmiddel. Maak je eigen allesreiniger met water en citroensap (verhouding 1:1) in een spuitfles.

Verder heb ik nog een persoonlijke tip voor kleding met moeilijke vlekken, bijvoorbeeld vetvlekken. Maak de plek nat met water en wrijf er ossengalzeep in. Stop het kledingstuk dan in de reguliere was. Negen van de tien keer is de vlek weg of stukken minder erg.

Ossengalzeep is al sinds 1851 een vertrouwde vlekkenverwijderaar.
Detail: op de achterkant van de verpakking staat de heerlijke Franstalige naam:
‘Savon a la Bile de Boeuf’.

Wassen, drogen, strijken

Een wasdroger gebruikt minder energie als deze is opgewarmd door een vorige droogronde, dus doe zoveel mogelijk was achter elkaar, dan bespaar je energie. Maar het állerbeste is de was lekker buiten te drogen.

was ophangen milieubewust
Vorig jaar was ik in Urk waar de vrouwen hun was op een stok aan een dubbele touwlijn ophangen, zoals ze dat al decennia doen. De lange paal houdt uiteindelijk de volle lijn hoog, zodat de was snel droogwappert.
milieubewust schoonmaken
Buiten de was ophangen, ik vind het zelf echt léuk om te doen!

Uit onderzoek blijkt: wasnoten, wasmagneten, wasbollen en waspellets blijken in tests niet beter te werken dan wassen met alleen water. Bron: website van Milieu Centraal. Daar lees je veel meer tips over milieu en huishouden, zoals anders omgaan met je wasmachine en andere apparaten.

Strijk alleen de items die écht gestreken moeten worden. Dus niet je sokken of je theedoek. Gebruik een losse plantenspuit met water om een kledingstuk te bevochtigen, dan strijk je sneller de plooien glad.

Duurzaam, in theorie

Thuis kunnen we wel goed bezig zijn, hoe is het op je werk? Nog niet alle bedrijven zijn op weg naar duurzaamheid. Het schoonmaakbedrijf CSU voerde voor het tweede jaar op rij het Benchmarkonderzoek Facilitaire Innovatie uit bij 170 toonaangevende organisaties in Nederland uit de sectoren recreatie, onderwijs, zorg & welzijn en zakelijke dienstverlening. De onderzoekers kwamen erachter dat ondanks de groeiende aandacht voor het thema, veel van de ondervraagden nog steeds geen tastbaar duurzaamheidsbeleid op facilitair management hebben.

Veertig procent heeft wel ‘ideeën en de overtuiging’, maar concreet innoveren, dat laat nog op zich wachten. “In de praktijk zijn de meeste organisaties nu bezig met papiermanagement, afvalscheiding, cleaning/hygiëne en gezondheid. Hier valt dus nog wel winst te behalen, zeker wanneer het gaat om het gezamenlijk met facilitaire diensten werken aan een ecosysteem”, aldus Esmée Ficheroux van CSU. “Innovatie kan op verschillende manieren gestalte krijgen. Bij CSU stellen we als hoogste doel dat het, in welke verschijningsvorm ook, bijdraagt aan het leuker en lichter maken van het werk voor onze medewerkers.” Dat varieert van VR-games om op veiligheid te trainen, tot ict om gebouwen slimmer te maken, of 100% circulaire bedrijfskleding.

Dus misschien kun je eens kijken of je je werkgever of de gebouwbeheerder waar je ruimte huurt, zelf warm kunt maken voor milieubewust schoonmaken en andere duurzame innovaties.

Meer lezen over milieubewust huishouden

2 Antwoorden op “Zo kun je milieubewust schoonmaken”

  1. Hey Katja, ik heb altijd begrepen dat ( schoonmaak) azijn heel erg slecht is voor de bodem en milieu. Om die reden heb ik afbreekbare ( zeggen ze) schoonmaakmiddelen gekocht van Jemako, eco plus lijn, en Marcel s green soap. Of is azijn niet slecht?

    1. Ha Ageeth, goeie opmerking! Klopt, azijn is vooral buiten schadelijk voor het bodemleven, dus niet gebruiken voor het verwijderen van onkruid en mos. Binnen gebruiken kan wel, zolang je het schoonmaakwater dan maar niet buiten kiepert. Het is een goed alternatief voor bijvoorbeeld ontkalkingsmiddelen. Maar de middelen die jij noemt klinken ook goed hoor. Groetjes!

Geef een reactie