Bloemenzee op ‘tropisch’ Duits eiland Mainau

Mainau

In de serie Groene Vakantiebestemmingen staat steeds een bijzondere plek in dichtbij-Europa centraal. Dit keer: bloemeneiland Mainau op de grens van de Duitsland en Zwitserland. Een idyllische botanische hotspot, midden in een meer.

Mainau ligt midden in de diepblauwe Bodensee, met in de verte zicht op besneeuwde Alpentoppen. Een pláátje. Het eiland was ooit vlootbasis van de Romeinen, daarna bezit van een klooster en vervolgens het eigendom van wisselende adellijke families. In 1853 kocht groothertog Frederik I van Baden het, om er zijn zomerverblijf van te maken. Hij zorgde voor een weelderig groen eiland, met een arboretum vol tropische boomsoorten, die hij van zijn reizen meebracht. Mainau is tot op vandaag adellijk bezit, en nog steeds een groene prachtplek, die inmiddels voor publiek toegankelijk is.

Mainau
Eiland vol zomerbloemen rond een barok kasteel.

Spetterende kleurenzee

Al vanaf het vroege voorjaar is er op Mainau een waar spektakel van bolbloemen te bewonderen. Zelf noemen de Duitsers deze bonte lenteparel de Frühlingsallee, ofwel Spring Avenue. De spetterende kleurenzee is bijzonder in deze Alpiene omgeving, omdat het op dit het eiland net even minder hard en lang vriest dan de omringende gebieden, met een knipoog ‘tropisch’ genoemd. De ideale plek dus voor een bloemenparadijs op de soms ijskoude grens van winter en voorjaar.

Net als in Nederland begint het ook hier aan het eind van de winter met de eerste sneeuwklokjes en winterakonieten (Eranthis hyemalis). Door de strengere winterkou bloeien die meestal wat later dan bij ons, dus zijn ze pas zichtbaar in februari en maart.

Vanaf eind maart volgen dan de krokussen, hyacinten, narcissen en tulpen in talloze kleuren en varianten. Er staan meer dan 450 soorten tulpen op Mainau en alles bij elkaar gaan er elk jaar meer dan 1 miljoen bollen de grond in.

Tropische vlinderkas

Ook als je later Mainau bezoekt, valt er genoeg te zien en beleven. Zo staat de op-een-na-grootste tropische vlinderkas van Duitsland. Met daarin zo’n 120 verschillende tropische vlindersoorten uit Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië.

De meeste vlinders worden als poppen vanuit speciale kweekstations in exotische landen naar Mainau getransporteerd. Ongeveer 30% van de vlindersoorten legt z’n eitjes rechtstreeks in de vlinderkas zelf, waarna de rupsen zich voeden met de diverse waardplanten en vervolgens ter plekke verpoppen.

Dahliatuin, arboretum en bloemwaterval

De uitgestrekte bedden van de dahliatuin zijn later in de zomer een spectaculaire belevenis. Vanaf het midden van de zomer bloeien hier meer dan 12.000 dahlia’s in allerlei soorten, vormen en maten. De 250 varianten van deze populaire Mexicaanse tuinplant worden in oplopende groeihoogte geplant. De kleinste dahlia’s worden slechts 40 centimeter hoog, terwijl de grootste soorten de 2 meter wel halen. Ook qua bloemgrootte zijn de verschillen enorm: de Mignon-dahlia is slechts 4 centimeter in doorsnee, de grootste dahliabloemen worden schotels van wel 25 centimeter.

Even bijkomen van al die kleurenpracht kan in het arboretum met zo’n honderden in- en uitheemse boomsoorten. En elders op staan op de Mediterraanse terrassen tal van (sub)tropische planten, waaronder een indrukwekkende trompetbloem (Campsis grandiflora). Ook bijzonder is de Italiaanse bloemenwaterval, omzoomd door pioenrozen.

Andere belangrijke onderdelen van de botanische tuin Mainau is de grote Stauden-collectie (vaste planten). Ook bijzonder: de enorme daktuin van de Comturey, een paradijs vol planten, struiken en heesters en wel 50 soorten hortensia’s. Verder is er nog de Sequoia Allee.

Exotisch hart: palmenkas

Het exotisch hart van Mainau is de palmenkas. Deze bevat palmen, sinaasappelbomen, vogelvolières en een 15 meter hoge Canarische dadelpalm. En als romantisch toetje: voor de liefhebber is er ook nog het Barockschloss (kasteel) en de Barockkirche. Ook zijn er op het eiland meerdere horecavoorzieningen, waaronder een andere belangrijke ‘tuin’, namelijk de Biergarten.

Bloemen-events op Mainau

 • Van eind maart tot begin mei wordt in de kas een grote orchideeënshow gehouden
 • In september en oktober kunnen bezoekers hun favoriete ‘dahliakoningin’ kiezen. Enkele koninginnen uit voorgaande jaren zijn de Tartan (4 x gekroond), Karma Choc (2 x), Gladiator, Pooh en Heroine.

Meer info over Mainau

Op deze site lees je meer over het eiland.

Hoe kom je op Mainau

Mainau ligt in de regio Zwarte Woud, 2 uur zuidwaarts autorijden vanaf de stad Stuttgart. Er is een korte verbindingsweg naar het vasteland. Ook zijn er veerboten, onder andere vanuit Unteruhldingen en Meersburg.

Verder te zien en doen in deze omgeving

Mainau ligt nabij Konstanz, dus boven de Zwitserse Alpen en direct onder het Zwarte Woud (de Duitse deelstaat Baden-Württemberg). Echt een gebied voor wandelaars en fietsers. Maar ook de Bodensee zelf en haar directe omgeving zijn de moeite van een bezoek waard. Het gebied ligt op een kleine dag autorijden van Nederland. Op deze website van het Zwarte Woud vind je info over de regio.

Zwarte Woud
In het Zwarte Woud tref je in april velden vol krokussen en in de zomer kun je er wandelen langs bosbessen.

TIP: wandelen in het noordelijke deel van het Zwarte Woud waar in het voorjaar de krokussen massaal bloeien en midzomer kun je er bosbessen oogsten tijdens een wandeling. Op deze website lees je waar je moet wezen.

6 Antwoorden op “Bloemenzee op ‘tropisch’ Duits eiland Mainau”

 1. Elly zeegers zegt:

  Mag je met de fiets op mainau

  1. KAtja Staring zegt:

   Hi Elly, je mag niet fietsen op het eiland, er is schijnbaar een stalling bij aankomst en daar dien je je fiets neer te zetten.

 2. Mevr. Chris Pijnaker zegt:

  Heb gehoord dat er ieder jaar n nieuwe dahliasoort bij gekomen is. Ik zou graag willen weten welke dahlia in 1945 gedoopt is en op de markt is gekome

  In afwachting verblijf ik
  Met vriendelijke groet

  1. Katja Staring zegt:

   Beste Chris, ik denk dat je deze informatie beter kunt opvragen bij het eiland Mainau zelf, want zó gedetailleerd ben ik niet ingevoerd 😉 Ik heb wel hun website voor je: https://mainau.de/en/ Succes! Enne… als je het antwoord weet, hou me op de hoogte! Groet, Katja

 3. Dit artikel is super gemaakt, ben happy deze post te zijn tegengekomen. Een duim van mij! TeeningaPalmen

  1. Katja Staring zegt:

   Dankjewel, was je naar dahlia’s of een mooie vakantiebestemming op zoek?

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.