Doortuinieren met kiemgroente op hennepvezel & recepten

kiemgroente

EETBARE TUIN * December is een maand waarin er tuintechnish weinig meer te doen is, dan dromen over volgend seizoen. Of een droogbloemenkrans vlechten. Tóch kun je doortuinieren, met kiemgroenten op de vensterbank! Ik kreeg hennepvezelmatjes en zaden en ging ermee experimenteren.

Van mijn vroegere havo-klasgenoot Vincent kreeg ik een Grow Kit cadeau van Terrafibre Europe. Dat bedrijf heeft hij heeft opgericht om hennepvezelproducten te promoten. Die hennepvezels zijn afkomstig van boeren uit Canada die hennep akkerbouwmatig telen. Er worden teeltmatjes en teeltblokjes van geperst, en ook matten, die je rond jonge aanplant kunt vouwen tegen onkruid en om vocht vast te houden rond het prille stammetje en z’n wortels.

Hennepvezel is dus een natuurlijk restproduct dat volledig biologisch afbreekbaar is.

De Grow Kit bestaat uit een aantal onderdelen. Twee langwerpige zwarte bakken, een transparante bak/deksel, 5 matten, 4 zakjes kiemgroenten en een spuitfles.

Zo kweek je kiemgroente op hennepvezelmatjes

Ik heb decennia geleden zoals elk kind wel tuinkers gekweekt, volgens mij zelfs gewoon op watten. Kiemgroente oftewel microgreens telen schijnt in Canada en Amerika echt een ‘hipsterhobby’ te wezen, dus ik ga meedoen met de trend. Nu ik ermee bezig ben, ontdek ik dat meer mensen thuis in de weer zijn met kiemschaaltjes en -bakjes.

Zo gaat het met de hennepvezelmatjes in de Grow Kit:

  1. Leg de mat in een zwarte bak
  2. Verspreid de zaadjes gelijkmatig over de mat
  3. Maak alles flink nat met een plantenspuit
  4. Dek af met de tweede zwarte deksel af voor het eerste kiemproces (eerste 3-4 dagen)
  5. De zaadjes gaan kiemen en groeien. Zorg dat het matje voldoende vochtig blijft en gebruik de transparante deksel.
  6. Als de plantjes lekker fris ogen (na 6 tot 7 dagen, afhankelijk van de warmte en licht) is het tijd om oogsten.
  7. Knip de kiemgroenten met een schaar af. Verwerk ze in een gerecht of heerlijk op een boterham met kaas. Enfin, laat je culinaire fantasie de vrije loop!
  8. Gooi het groeimatje in de GFT-bak of op de composthoop. De matjes zijn gemaakt van 100% natuurlijke hennepvezels en daardoor 100% biologisch afbreekbaar. Zo wordt het weer vruchtbare compost!

Hier zie je hoe het in de praktijk werkt (ik maakte dit filmpje):

kiemgroente op hennepvezel

Je kunt ook losse matjes bestellen en een klein proefpakketje met 2 matjes en 2 theelepels broccolikiemzaden. Die kun je op dezelfde wijze opkweken in bijvoorbeeld een plastic bakje van vegaburgers of champignons. Wel altijd de eerste dagen afdekken voor het ‘broeikaseffect’ en elke dag goed bevochtigen. Zet het niet pal boven een verwarming, dan drogen de matjes en de kiemen namelijk te snel van uit.

Recepten met kiemgroente

Kiemgroenten smaken goed op:

  • Avocadowrap
  • Gebakken ei
  • Broodje gezond
  • Broodje humus
  • Soep
  • Smoothie
kiemgroente
Kiemgroenten op: 1. cracker met kaas, 2. boterham met walnotenpesto en granaatappelpitten, 3. wortelsoep, 4. broodje met Oost-Indische kers en avocado.
kiemgroente
Mijn recept: knolselderijburgertjes (amuse).
1. Snijd of steek uit 0,5 cm dikke plakken knolselderij 2 rondjes per amuse, en bak deze zacht gaar.
2. Vijzel walnoten en meng met wat virgin olijfolie, peper en zout tot een pesto. Gebruik dat als tussenvulling voor het ‘burgertje’
3. Warm haverroom (vegan) op en giet dat erover.
4. Strooi er groentekiemen over.
5. Serveer met pruimenchutney.

Nog meer tips voor recepten met kiemgroente

SERVEERTIP van Jessica Koomen (alias @missbeanie.nl op Instagram): “Dol op kiemgroente. Ik zie de microgreens al helemaal shinen als topping op de bietencarpaccio met tahinidressing en geroosterde shiitake.”

SERVEERTIP van theesommelier Ariadne Vogel (alias @t_i_s_g_r_o_e_n op Instagram) : “Ik zou met name broccolikiemen overal over heen strooien. Van stamppot, een boterham met kaas, in de soep, over een pizza, ‘name it’. Het stofje sulforofaan dat in broccoli aanwezig is, heeft enorm veel gezonde en heilzame eigenschappen. Dus bij deze mijn kerstrecept met microgreens: biobietjes, zo groot als een golfbal, geschild, met olijfolie, verse tijm, rozemarijn, peper, zout, wat knoflook gesnipperd en aceto balsamico inpakken in aluminiumfolie en circa 3 kwartier in de oven. Neem een bol burrata en verdeel die in stukken op een bord, neem de bietjes en snijd die ook in stukjes over de burrata als laatste strooi je de broccoli kiemen met mosterdzaad uit de vijzel er over. Heerlijk met een oolongthee, bijvoorbeeld Da Hong Pao.”

Nog meer groene recepen op deze site vind je via het Dossier Recepten.

Geef een reactie