Gezond met kamerplanten (en: zo kun je ze stekken)

GROENE LIFESTYLE * Kamerplanten, het zijn mijn groene huisvrienden. Ze maken mijn thuiskantoor, mijn woonkamer, keuken én slaapkamer gezellig en gezond. In de lente kun je ze het beste stekken. Dus zet ze op een zonnige dag buiten en maak meer van je groene huisvrienden! Lees hier mijn tips en trucs voor kamerplanten.

Kamerplanten zijn gezond

Groen om je heen maakt je rustig en neemt stress weg, dus verzamel lekker veel kamerplanten om je heen. Zeker nu je wellicht meer thuis bent en thuis werkt, is dat fijn.

TIP 1: regenwater

Ik vang regenwater op, want daar houden kamerplanten van. Sowieso is het een goed idee als je water wilt besparen voor portemonnee en milieu. Dus: zet een emmer buiten zodra het plenst. Of koppel een regenton aan de regenpijp.

TIP 2: check de lievelingsplek

Zoek op waar de kamerplant van origine voorkomt, en in welke omstandigheden deze in de natuur groeit. Dan snap je wat beter wat zo’n plant nodig heeft. Dus groeit-ie op de bodem van de jungle, dan kan de plant goed tegen schafuw, maar houdt-ie waarschijnlijm van vocht. Staat-ie van nature in de woestijn, dan kan-ie waarschijnlijk wat beter tegen zon en droogte, zoals een cactus of vetplant.

TIP 3: verpotten

De lente is een goede tijd om je kamerplanten een oppepper te geven. Sommige zijn misschien uit hun pot gegroeid en hebben graag even wat verversing nodig. Haal of bestel speciale kamerplantenpotgrond, zorg voor nieuwe potten, die zo’n twintig procent groter zijn dan de oude.

Zet je groene huisvrienden op een mooie lentedag allemaal buiten. Haal ze uit de pot en zet ze met wat aarde in de grotere pot. Geef de plant ook wat plantvoeding. Wil je dat heel duurzaam en no waste aanpakken met gebruik van eigen keukenafval? Begin dan een bokashi-emmer, waarmee je een natuurlijke plantvoeding maakt. In deze blog lees je er meer over.

TIP 4: stekken

Door te stekken krijgen je kamerplanten nakomelingen. je kunt ze zelf houden of cadeau geven. Ook hiervoor is de lente een goed moment, de groei komt dan weer in d eplant omdat de dagen langer worden en er meer licht is.

Nodig:

  • Biologische zaai- en stekgrond Liefst biologisch. In dit soort speciale potgrond zit voor enkele maanden voeding, wat zorgt voor een goede kieming en wortelontwikkeling.
  • Stekpoeder Dit groene poeder bevat plantenhormonen waardoor plantenstekken beter wortelen. Ook gaat het poeder beschimmeling van de stekwond tegen.
  • Biologische plantvoeding
  • Regenwater
  • Een schoon, scherp chirurgen- of stanleymesje
pannenkoekplant stekken
De pannenkoekplant (Pilea peperomioides) is supermakkelijk te stekken. Dat maakt het tot een dankbare kamerplant, want je kunt er dus vele groene cadeautjes uit halen. Er zijn twee manieren waarop de plant nieuwe baby’s krijgt. Sommige kleine pilea’s groeien aan de moederstengel en andere komen op uit de aarde. Snijd of knip die kleintjes los en zet ze in glas water zodat er wortels ontstaan. Of plant ze direct in vochtige potgrond. De maanden maart en april zijn voor het stekken een goede periode.
kamerplanten - begonia stekken
Bladbegonia’s kun je ook heel makkelijk vermeerderen. Snijd enkele blaadjes met een scherp mesje af. Het uiteinde doop je tot 1 centimeter in stekpoeder. De stek zet je vervolgens in een potje met de potgrond, geef ze (regen)water met biologische plantenvoeding.

Ook andere kamerplanten kun je prima stekken, kwestie van proberen. Het kan ook werken door een stekje eerst in schoon en vers water te laten wortelen.

Kamerplanten: welke?

Er is zoveel keus en inmiddels kun je kamerplanten ook gewoon online bestellen, ze komen goed verpakt bij je thuis aan. Bijvoorbeeld Plantsome is zo’n aanbieder. Je vindt er een heel breed aanbod van kamervullende groene reuzen tot kleine cactussen.

Kamerplanten als gezonde collega

Zit je veel meer binnen, of werk je veel meer thuis? Zet eens wat luchtzuiverende kamerplanten bij je werkplek. Die houden je binnenklimaat gezond. Ze filteren de lucht, produceren zuurstof, werken stressverlagend en zijn goed voor productiviteit en creativiteit! Ook is heel ontspannend om naar groen te kijken, en bovendien, je kunt er ook mee praten, met zo’n groene collega. Daar schijnt-ie ook nog eens goed van te groeien…

kamerplanten
Bladbegonia en pannenkoekplant.

Deze blog heb ik geschreven in zakelijke samenwerking, waarbij ik als voorwaarde stel dat ik mag schrijven wat ik wil.

Geef een reactie