Stoere IJsselfietstocht via de Hanzeroute

Met man en broer fietste ik in twee dagen van ons huis in Zuidwest-Drenthe naar familie in Bemmel, en weer terug. We reden grotendeels langs de LF3, de Hanzeroute (inmiddels: Hanzestedenfietsroute). Langs de beeldschone IJssel, slingerend van Veluwezoom naar Overijsselse oevers.

Het werd een stoere tocht, met die twee mannen langs de IJssel. We ‘pakten’ 320 kilometer, dus reden gemiddeld 80 kilometer per dag. Waarvan 2 dagen met wind keihard tegen, en 2 dagen wind mee, maar met brandende zon. Respect!

Etappe Ruinerwold-Zwolle

Het mooiste van fietsvakanties, is je oprit afrijden met je bagage achterop, de wijde wereld in. We koersten via het knooppuntensysteem naar Zwolle, waar we eerst bij de Kas van Kaat lunchten, om daarna op zoek te gaan naar de bordjes LF3a Hanzeroute rond Windesheim.

Zwolle Kas van Kaat
Via de markante blauwgroene boerderijen van Staphorst naar de Kas van Kaat bij Zwolle, een hippe kas met terras waar mensen met een verstandelijke beperking serveren. Er is ook een bio-winkel en een bakkerij waar ze smakelijk desembrood verkopen.

Etappe Zwolle-Deventer

Vanaf de IJssel ploegden we tegen windkracht 4 in naar Deventer, waar gastvrouw Vera ons rond vijven verwelkomde in haar binnenstad-appartement: een adres van Vrienden op de Fiets, een logeerclub voor fietsers en wandelaars waar we al jaren lid van zijn. Vrijwel altijd komen we goed terecht bij aardige mensen.

Na zo’n tocht wil je: even chillen en bijtanken met een pot kruidige gember-kurkuma-thee van Vera, douchen en de oude stad in.

Deventer
Het is een feestje om de fietsbenen te strekken in de binnenstad van Deventer: oude stegen, pleinen, kerken en klassieke stadspanden met geveldecoraties. En: plenty winkelstraten, café’s en terrasjes.
FoodDock
FoodDock met een uitgebreide self-service menukeuze. Wat neem je? Afrikaanse stoofpot, bietenburger en ambachtelijke patat, of Turkse hap, tapas en een caramelwafel?

Op naar het Food Dock op het haventerrein. In een oude graansilo staan stalletjes van verschillende ondernemers die hun kookkunsten aan de man brengen. “Sommigen hadden al jaren de droom een restaurant te beginnen en kunnen dat hier uitproberen. De een doet dat succesvol en opent daarna een eigen tent in de stad, de ander komt erachter dat het toch niet helemaal ligt, en besluit te stoppen. Zo verandert het aanbod hier steeds”, aldus mede-eigenaar Frank Hulscher. We krijgen van hem een kaart waarop we bij allerlei stalletjes mogen bestellen. De een kiest voor Afrikaans, de ander gaat voor een bietenburger met verse patat en ons grand dessert is een ratjetoe van Brusselse wafels, ijs en baklava uit drie verschillende stalletjes. Daar kunnen we morgen op voort.

Havenkwartier Deventer
Hip Havenkwartier van Deventer.

En dan had Vera ook nog eens een riant ontbijt voor ons op tafel getoverd, en gaf ze ook nog zakjes mee voor een broodje onderweg. In Deventer weten ze wat zuidwaarts fietsen langs de IJssel betekent: calorieën verbranden.

Etappe Deventer-Bemmel

Hanzeroute
Door de uiterwaarden, over de dijken, over bruggen, pontje op, pontje af. Onderweg een potje honing kopen en chillen op de kade.

Op naar Bemmel, via Zutphen, Doesburg, met pontjes hier en pontjes daar. langs wuivende wilde bloemen: klaprozen, margrieten, bloeiend gras. Bij Huissen gingen we voor de laatste keer de IJssel over met de veerpont en via een supermarkt (wijn voor bij het avondeten) reden we naar ons logeeradres.

Tussenstop: Natuurakkers Doornik

Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers is bezig met een zeer interessante manier van landbouw in de Betuwe. De vogels en de planten vertellen hem hoe hij moet boeren.

Louis Dolmans is de schoonvader van mijn broer en ik wilde al tijden bij hem op bezoek, want hij is een markante landbouwer. Zijn carrière begon hij als econoom met overheidsbetrekking, maar nu zwaait hij de bio-dynamische scepter in de uiterwaarden van Bemmel. Zo’n 8 jaar geleden richtte hij de Stichting Doornik Natuurakkers op, vernoemd naar landgoed Doornik waarop hij zijn gronden beheert. Het gebied heet Park Lingezegen. “Ik combineer biologisch-dynamische graanteelt met de bescherming en het herstel van akkervogels. Ik heb rassen als rode emmer, spelt en Sint-Jansrogge staan, maar ook nog zeldzamere soorten zoals Wilhelmina-tarwe.” Louis houdt naast vogels de flora op zijn terrein in de gaten en kijkt nauwgezet naar wat de natuur hem vertelt. “Ik heb vele wilde bloemen staan en dat is een prachtig gezicht, maar ook belangrijk voor de biodiversiteit en welke soort er staat, zegt wat over de grond.” Hij is een luis in de pels van het moderne ‘landbouw en natuurbeheer’, want gezegend met een koppige eigen visie. Daarnaast is hij professioneel heggenvlechter. De gemengde hagen die boerenakkers van oudsher omzomen, worden op een bepaalde wijze gesnoeid en vervlochten tot een dikke stevige ‘kluwen’. Er zijn zelfs kampioenschappen in, en Louis is dan jurylid. Hij kan uren vertellen over zijn vak, heeft heroische verhalen over vergeten en weer tot leven gebrachte graansoorten en we hebben met grote interesse naar hem geluisterd. Als je zelf meer wilt weten: kijk op zijn site. Er loopt een wandelknooppuntensysteem over het Park Lingezegen, wat een boeiende zwerftocht oplevert.

Etappe Bemmel-Diepenheim

De volgende dag ging broer met zijn vriendin twee dagen fietsen rond Nijmegen (handig: schoonouders passen dan op de kids) en profiteerde ik met mijn man van de wind die we nu méé hadden. We volgden de LF3b, de Hanzeroute noordwaarts, en reden voornamelijk aan de westzijde van de IJssel, met een oostelijk stukje via het pontje bij Dieren (‘Steeds Voorwaarts’) en terug via het Bronkhorsterveer.

Ergens ten noorden van Brummen was het even opletten, want daar is een geweldig nieuwe fietsdijk langs de rivier aangelegd, maar de LF3 leidt daar nog niet over. Vervolgens gingen we bij Deventer de Wilhelminabrug weer over, en verder naar Diepenveen ten noorden van de stad. Weer logeerden we bij een prima Vrienden op de Fiets-adres met een paar restaurants om de hoek.

Hanzeroute
Via de LF3b weer noordwaarts naar Deventer, Zwolle en op huis aan.

Etappe Diepenheim-Ruinerwold

Op de laatste dag tikte de thermometer op een moment de 30 graden aan. Op zich is fietsen verkoelend, maar je moet flink water drinken en je regelmatig insmeren. En uitrusten in de schaduw.

We fietsten via de IJssel westwaarts om Zwolle heen, via de sluizen, ‘s-Heerenbroek, om de wijk Stagshagen richting het Zwarte Water. Die dag waren de Ecotuindagen van Velt en op onze route naar huis pauzeerden we daarom bij de pluktuin van Silvia Meyer-Janse aan de Hasselterdijk. Zij teelt haar bloemen buiten, gifvrij en zonder kunstmest.

Via het lege land tussen Hasselt en Meppel, reden we terug naar huis. We vlogen vooruit, want we roken de stal en trapten dus nog eens extra door. Maar wat fijn was het, om zo het fietsseizoen te openen! En dat over deze Hanzeroute, langs prachtrivier de IJssel.

Informatie Hanzestedenfietsroute

De langeafstandfietsroutes (LF’s) bestaan al 30 jaar. De nieuwe Hanzestedenfietsroute voert 450 kilometer langs verschillende hanzesteden van Noordrein-Westfalen (vanaf Düsseldorf) door Gelderland en Overijssel. Deze internationale Hanzestedenfietsroute bestaat uit 8 etappes en je kunt de route volgen via het fietsknooppunten-netwerk. Ook zijn er korte rondjes mee te maken.

Je rijdt op veelal vrijliggende fietspaden en dijken langs rivieren en in Nederkland langs de IJssel, waarvan de oevers in de zomermaanden rijk begroeid zijn met wilde planten, grassen en kruiden. Het is er dan echt schit-te-rend. En ook de steden en dorpen zijn mooi. Ooit was de IJssel dé handelsrivier van ons land, het water bracht rijkdom aan de Hanzesteden erlangs. Ook Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, ligt aan de IJssel.

Je kunt vanuit huis of je logeeradres de weg naar een LF-route uitpuzzelen via het fietsknooppuntensysteem. Daarvoor zijn verschillende apps te downloaden. Ook kun je met de fiets in de trein naar een van de grote steden gaan en daar beginnen. Daarvoor heb je een los NS-fietskaartje nodig en een tip: check de tijdstippen waarop je met de fiets in de trein mag, in de spits is dat namelijk niet mogelijk.

Info over hanzesteden in Nederland

Er zijn negen Nederlandse hanzesteden, met elkaar verbonden via waterwegen: Harderwijk, Elburg, Hattem, Kampen, Hasselt, Zwolle, Deventer, Zutphen, Doesburg. vind je allerlei ins en outs over uitjes en fietsmogelijkheden tussen de Hanzesteden.

Andere Nederlandse fietsverhalen op deze website

Geef een reactie