Groen Coimbra op een regenachtige middag

coimbra

Het was een regenachtige middag toen we aankwamen in de Portugese universiteitsstad Coimbra. Dus we deden onze regenjassen aan, hoodies over het hoofd en gingen toch een stadswandeling maken. Natuurlijk op zoek naar wat fris groen. En dat vonden we. Want ja, waar het regent, is het groen…

Coimbra is een van de oudste universiteitssteden van Europa, opgericht in 1290. Er zijn verschillende faculteiten. De grote Jardim Botánico is in 1773 aangelegd door het Departamento de Botánica, het botanische afdeling van de universiteit.

Een groot deel was niet geopend voor publiek, wegens een grootscheepse renovatie.

coimbra

Boven: de roze Cercis canadensis (Amerikaanse judasboom) in volle bloei, eind maart.

Beneden links: boom op licht verwaardloosde azulejos tegels in de Jardim Da Sereia.

Beneden rechts: muurschildering in de studentenwijk.

coimbra

De grote kas (1865) is volledig gerenoveerd en ziet er er prachtig uit, maar is (nog) niet open voor publiek. Deze kas is een origineel ontwerp van de Franse architect Pézerat en heeft ruimte voor drie klimaatzones.

Er is ook een koude kas uit 1945, gebouwd voor planten die voor een vochtige en schaduwrijke omgeving.

coimbra jardim botanico

De poorten bieden toegang tot het centrale plein.

Felroze camelia’s.

coimbra jardim botanico

De wintergroene heggen en klimrozen op het Central Square.

De eerste bloemen van het jaar.

coimbra jardim botanico

Uiteenlopende boomsoorten. Een van hen is de beste picknick spot van Portugal.

life sciences department coimbra

De BESTE azulejos voor zie je in het São Bento college, een 16e-eeuws gebouw op de hoek van de botanische tuin.

life sciences department coimbra

life sciences department coimbra

life sciences department coimbra museu

In datzelfde gebouw tref je ook een ouderwets maar charmant museum. Gratis entree, dus wip even binnen als je er toch bent. coimbra university

En als je hier bent, bezoek je natuurlijk ook de andere beroemde universiteitsplekken. Grappig om de zien: de studenten dragen nog steeds klassieke zwarte capes.

coimbra

Verscholen patio.

Info over groen Coimbra

Er is een online plattegrond over de botanische tuin.

In het São Bento-college op de Bairro Sousa Pinto is het gratis te bezoeken (tijdens openingstijden van het gebouw) botanische museum.

Natuurhistorisch Museum Coimbra

Het Natuurhistorisch Museum huisvest ook een interessante collectie. Het bevindt zich in een groot gebouw: het Laboratorio Chimico aan het plein Largo Marquês de Pombal. De botanische collectie van het Museu da Ciência bevat meer dan 3.000 botanische exemplaren: fruit, zaden en takken, sommige gedroogd en sommige geconserveerd in een fles, en een reeks plantaardige items zoals harsen, gommen, twijgen, schors en hout uit Brazilië en voormalige Afrikaanse kolonies van Portugal.

Er is ook een belangrijke collectie met bijna 400 modellen van bloemen en vruchten uit de late 19e eeuw, gemaakt van was en papier-maché.

Daarnaast is er een waardevolle verzameling plantfossielen, instrumenten zoals microscopen en vergrootglazen en een reeks artefacten gemaakt van plantaardige materialen.

Met bijna 200.000 items is de collectie Zoölogie de grootste en talrijkste. Het bevat een opgezette skelet van een walvis met een lengte van 20 meter, en de piepkleine objecten: insecten. De verzameling ‘gewervelden’ bestaat uit huiden van zoogdieren, vogels en vissen, complete exemplaren van reptielen, amfibieën en anomalieën, bewaard in alcohol, en een verzameling van opgezette skeletten en schedels .

De vogelcollectie bevat soorten uit de gehele wereld, maar met name uit Portugal en andere Portugeestalige landen, plus een verzameling eieren en nesten.

De rest van de zoölogie-collectie bestaat uit ongewervelden, waarvan 75% uit insecten bestaat. De belangrijkste collecties zijn kevers (coleopteran), vlinders (Lepidoptera) en schelpen (weekdieren). Ook de moeite waard om te vermelden is de merkwaardige verzameling van exotische vlinders opgeslagen in hun originele kasten, uit de late 19e eeuw, geschonken door een oude filantroop uit Sintra.

Meer lezen over groen Portugal

Camelia’s en azulejos in Porto