Duurzame Zweedse verf voor mijn schutting en overkapping

moose farg

VAN TEGELTUIN NAAR JUNGLE * Mijn achtertuin begint goed te groeien en bloeien, maar ook staat de helft nog op z’n kop. Een van mijn wensen was de schutting en de overkapping verven: om de tuin een uniformer beeld te geven. Ik werd benaderd door het milieuvriendelijke Zweedse merk Moose Färg en mocht verf uitzoeken. Die gaf snel een prettig fris beeld aan de tuin.

Mijn hele achtertuin is omheind door allerlei hout. Aan de achterzijde van het huis is een overkapping getimmerd. Daarvandaan lopen aan weerskanten twee houten schuttingen en aan de volledige achterzijde grenst een houten schuur.

Schutting en overkapping zijn van twee verschillende houtsoorten gemaakt. De schuur was al geverfd, het andere hout niet. Ik kreeg er een beetje een ‘hokkerig’ gevoel van. Graag wilde ik een rustiger en uniformer beeld.

Zweedse verf voor hout

Moose Färg is een milieuvriendelijke watergedragen houtverf uit Zweden. In dat land zijn ze wat gewend met hun wisselende klimaat en hun houten droomhuizen, die ze al eeuwen schilderen in die mooie tinten. Ooit kookten mijnwerkers ijzererts met water, lijnolie en meel van tarwe en rogge tot verf en Moose Färg ontwikkelde op basis van die oude receptuur deze verf. Moose Färg is een matte verf die dekkend oogt, maar die wel de nerven en structuur nog laat zien. De verf trekt in het hout als een beits en dat maakt dat het materiaal kan blijven ademen. Ideaal dus voor schuren, tuinhuizen, schuttingen, overkappingen, pergola’s, tuinmeubels en ander buitenhoutwerk. Maar ook ‘binnenhout’ kun je er uiteraard mee behandelen. De verf bevat minimale oplosmiddelmiddelen.

Een in het hout trekkende verf als deze, kan bij onderhoud na 5-7 jaar direct worden overgeverfd, zonder schuren of wat dan ook. Dat scheelt verf, werk en en er komen geen verfbladders in je tuin terecht.

Kleurkeus

zweedse verf Moose Färg
De kleurenkaart van de Zweedse verf Moose Färg.

Ik kreeg een gratis kleurenkaart om in het echt te zien of mijn inschatting via de website klopte met de werkelijkheid. Omdat mijn schuur door de vorige bewoners in een aangename lichte blauwgrijs was geverfd, koos ik voor de schutting de tint Ljus Blå, die heel dicht in de buurt komt en (zeker straks met groene begroeiing) helemaal aansluit op die al aanwezige kleur. Voor de overkapping koos ik Falu Röd: de typisch middelrode tint van Zweedse huizen, die met aardpigmenten is vervaardigd.

Verfkeus

Zowel schutting als overkapping zijn duidelijk van geïmpregneerd buitenhout gemaakt. Die verf je het beste met de universele Moose F-kwaliteit van Moose Färg, waar wel alkyd (bewerkte olie) in is verwerkt. Dat dekt beter en droogt snel.

Hoeveelheid

Voor 20-24 m² dekkend verven (2 lagen) heb je 4 liter verf nodig. Bij sterk zuigende ondergronden of zeer droog hout ligt het verbruik hoger. Lichtere tinten dekken minder goed dan donkere kleuren, vaak zijn er dan 3 lagen nodig. De lichte blauwtint moest echt 2 x worden opgebracht, de roodtint had dat eigenlijk niet nodig, zo op het oog.

zweedse verf Moose Färg
Linksboven de oude toestand van mijn achtertuin: de foto’s van de makelaar toen ik het huis kocht eind oktober 2021: tegels, kunstgras en heel veel (verschillend) hout rondom.
Ik ging met mezelf de uitdaging aan deze tuin binnen 12 maanden tot een biodiverse jungle om te toveren. De eerste tegels haalde ik er in december al meteen uit, en ik zette er allerlei planten en bloembollen in.
Je ziet hier mijn eerste resultaten met de Zweedse verf Moose Färg: de kleur Falu Röd op de overkapping om er een geheel te maken.

Aan de slag met Moose Färg

Op de website vind je een goede werkbeschrijving en ik kreeg ‘m ook meegeleverd met de verf. Als eerste besloot ik de overkapping aan te pakken. Het was nogal warm en droog weer, dus met een stoffer kon ik makkelijk stof, zand en spinnenwebben van het hout vegen. Ook heb ik op bepaalde plekken (met name onder de overkapping) met warm water en groene zeep het hout afgenomen om te ontvetten.

Let op het weer: bij voorkeur is het niet te heet, niet te koud en gaat het niet regenen binnen nu en 3 dagen.

De verf dien je met wat water te verdunnen en breng je het beste op met een blokkwast. Ik mengde dat water steeds rechtstreeks in mijn handbakje met verf (voormalige grote huzarensalade-bak). Het enorm fijne van Moose Färg is de robuuste buitenkwaliteit. De verf hecht én dekt gelijk geweldig, en smeert makkelijk uit. Ik had binnen een uur de overkapping van de eerste laag voorzien. De dag erna heb ik wat kieren bijgewerkt met een radiatorkwast, die ook fijn werkte voor de plekken waar ik net niet goed bij kon.

Aangezien ik een wat luie klusser ben, is het ideaal dat deze verf geen kwaststrepen of gekke druipsels achterlaat. Wel was het verstandiger geweest om de bodem onderaan de muur af te dekken met kranten, want ik heb tijdens mijn druistige verfwerk wel wat gespetterd… Maar in mijn geval betekende dat een steen omkeren en je ziet er niks meer van 😉 Verder draag ik altijd handschoenen met dit soort klussen, maar de verf wast heel makkelijk van je huid als daar per ongeluk toch wat op komt. Komt er wat op nette kleding (ik draag zelf altijd mijn ouwe verfbroek en -shirt bij dit soort karweitjes), dan is een vlek te verwijderen met zeep.

Er wordt door Moose Färg geadviseerd om het hout wat op te schuren, maar dat heb ik om twee redenen niet gedaan:

1. Ik weet niet of de schutting en afdak van CCA-hout is gemaakt. Dat mocht tot 2004 nog worden verkocht, maar bevat giftige behandelstoffen. Dat spul wil ik niet ‘losmaken’.

2. De oppervlakte is gewoonweg te veel: in totaal telde ik minimaal 50 vierkante meter houtwerk…

De kleur paars staat zo mooi bij dat rood. Ik heb geen vast kleurenpalet in mijn tuin, maar ga denk ik wel aansturen op altijd wel iets paars en rood bloeiend. Dat staat prachtig met deze achtergronden.

Beoordeling tijdens de klus

Het bleek geen probleem dat ik niet had geschuurd, de verf pakte perfect en direct. Het schuttinghout is dan ook gewoon tuinhout, dus niet perfect glad. Tussen de verflagen hoef je (of mag je zelfs) niet te schuren.

Ik heb afgelopen winter binnenshuis enorm veel geverfd en geklust en kan alleen maar zeggen: hoe fijn is het om met kwaliteitsproducten te werken! Ze schelen ontzettend veel tijd, brengen makkelijk op, dekken meteen en de kleuren zijn mooier dan goedkopere bouwmarktopties. Zonder te zwijmelen of mijn sponsor naar de mond te praten, kan ik zeggen dat Moose Färg gewoonweg een superfijne verf is. Ik ken nog twee (niet gesponsorde) tuiniers die er ook met volle tevredenheid mee werkten.

Beoordeling na de klus

Het bijzondere van kleuren is dat ze een ruimtelijke beleving kunnen beïnvloeden. Het Falu Röd maakt dat de overkapping veel meer body heeft gekregen en op een positieve manier ruimte inneemt. De kleur komt als het ware naar je toe, wat de tuin breder en minder een ‘pijpenla’ doet lijken. Ik koos bovendien voor een warme tint, omdat deze overkapping vooral noordwaarts is gericht, maar in de avond wel zon krijgt. Het is een fijn contrast met het koelere blauw van schutting en schuur heel prettig oogt.

De tuin heeft nu inderdaad het uniformere beeld dat ik voor ogen had, en is fijn van kleur, waar ik van hou. Ik was even een beetje bang dat het misschien wat te veel van het bonte goede zou zijn, maar ik vind het heerlijk ogen en… straks raakt alles nog begroeid met verschillende klimplanten, dus dan vervaagt de kleur ook weer ietsje naar de achtergrond. Nu is dit misschien voor je gevoel wel heel knál, maar dat valt straks reuze mee. En ik hou zelf wel van een feestelijke look.

Ik ga ook zorgen dat er altijd wat blauwpaars en roods bloeit in de tuin, want dat geeft een topeffect met die achtergrondtinten.

Vervolg

  • De twee zijkanten aan de binnenzijde van de overkapping ga ik ook nog rood verven, ik wil eerst mijn tuinklussen afmaken, en ga dan daar mee verder later deze zomer, dat laat ik hier dan ook nog zien.
  • De restanten verf ga ik gebruiken voor een tuinproject elders later dit jaar.

Deze blog en dit tuinproject kwam mede tot stand i.s.m. Moose Färg. Ik werk alleen samen met merken en producten die passen bij mijn missie: duurzaam en milieuverantwoord. Deze blog betreft een zakelijke samenwerking waarbij ik als voorwaarde stel dat ik mag schrijven wat ik wil en vind.

Meer lezen over mijn project Van tegeltuin naar jungle