De natuur is goed voor je lijf en je kop

de natuur

Ik wilde met een rustiger hoofd aan de dag beginnen en niet meteen de computer aanknallen. Dus begon ik de dag met een klein wandelrondje in een groen gebied vlakbij huis. Toen ontdekte ik iets bijzonders, dat zo logisch is, dat ik het idioot vind dat ik het niet eerder heb ervaren. Namelijk: dat de natuur goed is voor je lijf en je kop. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat dit klopt.

de natuur

Al wandelend raak ik stress kwijt en los ik dagelijkse kwesties op. Ik sta stil bij prachtige details, zoals de dauw op een spinnenweb, een veldmuisje, een paddenstoel. Ik geniet van vogels, bloesem, bomen. Ook leer ik van alle seizoenen houden, de winter blijkt ineens mooier en levendiger dan ik altijd heb gedacht. Met een positief gevoel kom ik thuis, met een opgeruimde ‘bovenkamer’.  De werkdag kan beginnen.

De universiteit van Minnesota schreef een boeiend stuk over de positieve invloed van de natuur op de mens.

Hoe ziet jouw omgeving eruit?

Onderzoek toont aan dat een omgeving stress kan verhogen of verminderen, waardoor ons lichaam ook weer wordt beïnvloed. Wat je ziet, hoort of, ervaart, verandert niet alleen je stemming, maar ook de werking van je zenuwstelsel en je immuunsysteem.

Een onplezierige omgeving kan ertoe leiden dat je je stressy, angstig, verdrietig of hulpeloos voelt. Dit verhoogt je bloeddruk, hartslag en spierspanning. Allemaal schadelijk voor je lijf. Een aangename omgeving veroorzaakt juist het tegendeel. En wat is dan een ‘aangename’ omgeving? De natuur. Wereldwijd blijkt: ongeacht leeftijd of cultuur ervaren de mensen de natuur als prettig en fijn.

de natuur

De natuur geneest

Grappig is: je kunt de natuur ingaan, of door een parkje lopen. Maar een natuurfilmpje kijken op Youtube of kijken naar een poster met een boom, dat helpt al! Alleen het zien van natuur vermindert al woede, angst en stress en het verhoogt prettige gevoelens. De natuur zorgt dus voor je emotionele kant, maar draagt ​​ook bij aan je fysieke welzijn, vermindert de bloeddruk, zorgt voor een betere hartslag, betere spierspanning en regelt de productie van stresshormonen. Zelfs een eenvoudige plant in je kamer kan een belangrijke invloed op stress en angst, wees onderzoek in ziekenhuizen uit.

De natuur verzacht

Bovendien helpt de natuur als je pijn hebt. Dit bleek onder andere uit een studie van patiënten die een galblaasoperatie ondergingen. De helft had uitzicht op bomen en de helft had uitzicht op een muur. De patiënten met het oog op bomen konden beter pijn verdragen, hadden minder negatieve bijwerkingen en verbleven minder lang in het ziekenhuis. Ook andere studies hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd.

de natuur

De natuur herstelt

Ook fascinerend is de impact van natuur op algemeen welzijn. In een studie zei 95% van de geïnterviewden dat hun stemming was verbeterd was na een verblijf in de natuur. Ze waren minder depressief, gestrest, bang en voelden zich kalmer en evenwichtiger. Ook kan natuur je opladen om daarna weer met een fris hoofd aan het werk te gaan.

Op dit moment is de Universiteit van Wageningen zelfs bezig om te kijken wat het fysieke en mentale effect is van tuinieren op patiënten met kanker.

De natuur verbindt

Volgens een reeks veldstudies verbindt een verblijf in de natuur mensen met elkaar en met de grotere wereld. Een studie aan de universiteit van Illinois toont aan dat inwoners in Chicago in woningen in een groene omgeving meer mensen kennen en meer betrokkenheid bij hun buren voelen, dan mensen die in gebouwen in een kale omgeving wonen. Ook is er aantoonbaar een lager risico op straatcriminaliteit, geweld en agressie en armoede.

Studies die hersenactiviteit te meten wijzen ook iets dergelijks uit: bij deelnemers die natuurscènes bekijken, lichten de delen van de hersenen die verband houden met empathie en liefde op. Als ze stedelijke scènes bekijken, worden de delen van de hersenen die samenhangen met angst en angst geactiveerd. Wie te weinig natuur in zijn leven toelaat en te veel binnen zit, voor een televisie of computerscherm, heeft meer kans op depressie, heeft minder empathie voor anderen en meer last van eenzaamheid.

Wat kun je doen?

Ga naar buiten! Zet meer planten om je heen! Hang een bomenlandschapje aan de muur, kijk dagelijks een natuurfilmpje. Neem een huisdier, begin een tuin op je balkon of geef je eigen tuin meer aandacht. En… volg DailyGreenspiration voor je dagelijkse portie groene wellness 🙂

de natuur

Bron: Earl E. Bakken Center for Spirituality & Healing van de University of Minnesota

Ook interesssant is dit artikel van de Wageningse Universiteit over hoe groen goed doet

Lees meer over de missie van DailyGreenspiration

DailyGreenspiration wil laten zien dat de natuur je goed kan doen. Lees mee over de missie.

Geef een reactie