De beste Britse flowershows op een rijtje

Britse Flowershows

Net als wij Nederlanders zijn ook de Britten gek op kleurrijke bloemen en zorgvuldig aangelegde tuinen. En het mooiste-van-het-mooiste op tuingebied is toch altijd weer in Engeland te zien… ze hebben daar gewoon enorm groene vingers en gevoel voor stijl. Tot ver in september kun je in heel Groot-Brittannië allerlei flowershows bezoeken. Ik zet de grootste en meest bekende op een rijtje.

Veel van de Britse bloemen- en tuinshows zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot ware tuinfestivals, die naast inspirerende showtuinen en tuininnovaties volop entertainment bieden met o.a. muziek, regionale culinaire specialiteiten, lezingen en workshops. En natuurlijk is er ook van alles te koop op tuingebied. Veel vooraanstaande tuinontwerpers, hoveniersbedrijven en kwekers zetten hier hun allerbeste beentje voor in de hoop op een gouden medaille.

Britse flowershows
Volop geur en kleur op de flowershows van de Royal Horticultural Society.
Queen Elizabeth
Het is niet voor niets de ROYAL Horticultural Society… Queen Elizabeth II bezoekt ergens in de vorige eeuw de Chelsea Flower Show en doet dat nog steeds.

De wereldberoemde Chelsea Flower Show in Londen (21-25 mei) is veruit het bekendste tuinevenement van Engeland. Er komen bezoekers uit de hele wereld, de BBC doet er dagelijks verslag van op televisie en bijna elk jaar komt de Queen even kijken. ‘Chelsea’ is daarmee het kroonjuweel van de RHS, de Royal Horticultural Society. Deze vereniging organiseert dit topevent, maar heeft nog veel meer bezoekwaardige tuinshows op het programma staan. Wij geven je hier een handig overzicht (en beneden vind je een link naar een kaart) waar je zoal kunt gaan vergapen aan planten, publiek, tuinen en bloemen dit jaar.

Britse flowershows
Saai is het nooit: kruiwagencompetities, een gieter ingepakt met granny squares en de bloemenbus komt zo.

RHS Malvern Spring Festival 9-12 mei

Niet ver van de beroemde Cotswolds liggen de Malvern Hills. Hier worden elk jaar twee grote tuinshows georganiseerd. Naast alles wat met tuinieren te maken heeft, kun je er ook eten en drinken en is er veel aandacht voor bijzonder handwerk (workshops) en tuinkoopjes. Lees meer.

RHS Chelsea Flower Show 21-25 mei

We zeiden het al: De Grote Naam. Tuinontwerpers en kwekers die hier een prijs winnen, weten dat ze het komende jaar verzekerd zijn van veel mooie opdrachten. Bijzonder populair bij het grote publiek, dus zorg dat je ruim op tijd je kaarten bestelt. Lees meer.

RHS Chatsworth 5-9 juni

Een mooie combinatie van oud en nieuw aan de oostkant van het Peak District, niet ver van Sheffield. Tegen het decor van traditionele Chatsworth House landhuis met zijn klassieke tuinen, ligt de nadruk van de show op innovatie en vernieuwend design. Lees meer.

RHS Harlow Carr 21-23 juni

Een echte flower show iets boven Leeds waar het alleen draait om bloemen en planten. De beste kwekerijen van het land verkopen hier drie dagen lang hun mooiste exemplaren. “A plant buyer’s paradise”, zoals de RHS zelf zegt. Lees meer.

RHS Hampton Court Palace 1-7 juli

Over fraaie decors gesproken. Hampton Court Palace, net buiten Londen, is altijd al een bezoek waard. Tijdens deze weeklange show in juli halen tuinfans er helemaal hun hart op. Het is een combinatie van showtuinen, bloemendisplays en een markt. Lees meer.

RHS Tatton Park 17-21 juli

De show voor jonge tuinontwerpers, net onder Manchester. Aanstormende talenten laten hier zien wat ze in huis hebben. Ben je op zoek naar inspiratie voor de eigen tuin zit je hier helemaal goed tussen alle wilde ideeën en originele invalshoeken. De tuinshow in Tatton Park is trouwens een zeer kindvriendelijk evenement met veel aandacht voor dieren en een grote overdekte vlindertuin. Lees meer.

RHS Garden Hyde Hall 31 juli-4 augustus

Vijf dagen ‘bloeiende uitbundigheid’ ten oosten van London.  Je beleeft er een heerlijke dag vol tuin-gerelateerde producten, informatie en activiteiten, muziek, entertainment en ook hier goed eten en drinken met Hyde Hall in volle bloei. Lees meer.

RHS Garden Rosemoor 16-18 augustus

Na de primeur in 2017 is er  dit jaar voor de tweede keer een show op dit RHS terrein in Cornwall. Veel aandacht voor late zomerbloeiers van kwekers uit het zuidwesten van Engeland. Boterhammen meenemen hoeft niet, het team van Rosemoor’s bekroonde Garden Kitchen Restaurant staat voor je klaar. Lees meer.

RHS Garden Wisley 3-8 september

September dahliamaand! Ben je ook zo gek op dahlia’s, kom dan naar Wisley voor 26e editie van dit geliefde RHS evenement ten zuidwesten van Londen. Je ziet hier de prijswinnaars van Chelsea en Hampton Court flower shows en er zijn dus ook veel, heel veel dahlia’s. In Wisley zie je zowel de jaarlijkse tentoonstelling van de National Dahlia Society (ja, die bestaat) als de inzendingen van de RHS People’s Dahlia Competition. Lees meer.

RHS Malvern Autumn Festival 28-29 september

Malvern opent en sluit het tuinfestival 2019 af met de herfstshow als tegenhanger van de lenteshow. Zoals de naam al zegt is dit een echte herfstshow. Met de mooiste najaarskleuren en het lekkerste eten, direct uit eigen tuin. En er staat elke dag een andere beroemde Engelse tv-chef in de keuken. Lees meer.

Britse flowershows
Ruim honderd jaar geleden was dit de trend en behaalde zaadhandel Webb & Sons een gouden medaille op de Chelsea Show van 1914.

De beste Britse flowershows op een kaart

Op deze interactieve kaart staan de belangrijkste Britse flowershows van de RHS, Royal Horticultural Society. Druk of klik op de plaatjes voor meer informatie en een link naar de website van de organisatie.

Meer groene bestemmingen in Engeland op deze website

De beroemde tuinen van Sissinghurst.

Piet Oudolf: Hollandse tuinmeester in Somerset