De bomentuin van notaris Smit uit Eenrum

Vijftig jaar geleden, in het Groningse Eenrum. Notaris Cornelus Nanning Smit (1916-2002) zette de eerste spade in een kaal weiland. Langzaam toverde hij dat stuk land om tot een exotische bomentuin. Inmiddels heet deze bijzondere plek de Notoarestoen, oftewel notaristuin.

bomentuin Notoarestoen Eenrum

Toevallig wandelde ik eind april langs dit arboretum tijdens mijn etappe van het Pronkjewailpad. Ik zag aan het Ernstheemsterpad het bordje bij het hek en liep met eigen aarzeling de bomentuin binnen. Een felrode rhododendron strok me over de streep.

De Notoarestoen bleek een prachtige verrassing. Veel rhododendrons stonden flink in bloei, anderen moesten hun bloemen nog ontvouwen.

Vol vreugde liep ik van de ene snoepkleur na de andere over de paadjes en ik maakte heel wat foto’s.

bomentuin Notoarestoen Eenrum

In de vroege lente begint het eerste feestelijke moment. Dan bloeien er duizenden bollen en stinzenplanten. Zoals historische narcissen, sneeuwroem, klokjes, vogelmelk, sterhyacint en bosanemoon. Iedere week ziet de tuin er dan weer anders uit.

bomentuin Notoarestoen Eenrum

In april en mei bloeien de 600 rhododendrons. De notaris experimenteerde met het kweken van bijzondere soorten, door zaden en eenjarige plantjes te ruilen met andere liefhebbers. Ook haalde rhodo’s uit andere landen. Op reis speurde hij naar bijzondere soorten, die hij eigenhandig naar Eenrum vervoerde, gewoon in zijn koffer. Zo heeft hij een paar mooie geelbloeiers meegenomen uit Amerika.

Er staan niet alleen rhododendrons. Bijzondere bomen in deze tuin zijn:

  • de Ginkgo biloba (Japanse tempelboom) met zijn unieke blad en kleur
  • de gigantische Sequoia (mammoetboom) met zijn forse lengte
  • de Pauwlonia tomentosa (Chinese keizersboom) met zijn machtige, paarse bloesem
  • de Taxodium distichum (moerasboom) met z’n imposante luchtwortels

bomentuin Notoarestoen Eenrum

bomentuin Notoarestoen Eenrum

Open dagen 2018

Geuren & Kleurenfeest: open dagen met theeschenkerij, rondleidingen en muziek. In 2018 in de weekenden van 5 en 6 & 12 en 13 mei. Het tuinhuis aan de vijver is dan open van 11-17 uur, er is live muziek en naast gewone drankjes kun je er zelfs rhododendronthee proeven. Er zijn rondleidingen (gratis). In de middag van 12 mei onhult René Paas, commissaris van de Koning in de provincie Groningen, een borstbeeld van notaris Smit.

Meer informatie over de bomentuin van notaris Smit

De bomentuin wordt door vrijwilligers en giften/subsidies onderhouden. Op deze webpagina van de Notoarestoen is meer te lezen over de bijzondere plant- en bomencollectie.

Meer tuinen in het Noorden

Lees ook deze blog over 6 andere bezienswaardige tuinen in deze regio.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.