Zaltbommel, de brug en de dichter

Het is zo’n dag waarop het weer niet uitmaakt. Het is gewoon winter. Maar dat is deze dag goed, als ik met een oude schoolvriendin vanuit Zaltbommel langs de Waal loop. In lichte mist, langs een rivier en door groene uiterwaarden. 

Na een koffie met tompoes bij de Hema in Zaltbommel, lopen we naar de Waal. Daar start onze struinwandeling oostwaarts, via de Hurnsche Kil, door weilanden, naar de hoge dijk, en langs fruitgaarden weer terug naar de stad. Lengte: 12 kilometer. Een mooi rondje van enkele kilometers om bij te kletsen met elkaar.

Wij gaan langs de rivier, onder de machtige brug door, alweer een vervanger van de brug waar ooit dichter Nijhoff zo mooi over schreef. Zoek maar eens op.

Langs de hele Waal is een Struinroute uitgezet, waardoor je pal langs rivieren, nevengeulen en door uiterwaarden kunt lopen, en waar je bijzondere wilde planten en ook runderen en paarden tegenkomt. De totale Struinroute is zo’n 200 kilometer en van april t/m oktober zijn er nog vele pontjes om mee over te varen. Zo kun je je eigen avontuurlijke wandelrondje samenstellen. Verdwalen is lastig, want de rivier blijft je leidraad.

zaltbommel  zaltbommel

zaltbommel

Info over wandelen in de regio rond Zaltbommel

Rivierenland is de naam van de toeristische regio hier. Er is een heel wandelnetwerk uitgezet. Je maakt je eigen wandeling door de nummers (op paaltjes) met elkaar te verbinden. Op de site van Wandelen in Rivierenland staat hoe het werkt en is ook een kaart te downloaden. Bij de TRIP, het informatiekantoor op de markt van Zaltbommel, hebben ze ook info, wij kochten er onze wandelroute voor 50 cent. Op deze site over pontjes en veren kun je zien hoe je de struinroutes aan elkaar knoopt met overtochtjes.