Wensvakantie: West Highland Way

west highland way

SLOW HOLIDAY * Al eerder wandelde ik in de Schotse Hooglanden en dat zou ik graag weer eens doen. De West Highland Way staat op mijn verlanglijstje. Ik liep er al stukjes van en hoe mooi zou het zijn om die hele route eens te kunnen wandelen.

De West Highland Way staat bekend als een van de mooiste wandelroutes van Europa. In Schotland zijn er zo’n 20 langeafstandspaden, Great Trails, waarvan de West Highland Way er een is. Deze is 154 kilometer lang en daar doe je tussen de 7 en 10 dagen over. De trail loopt van Milngavie (ten noorden van Glasgow) naar Fort William, waarbij je onderweg alles tegenkomt, van stille lochs tot ruige bergpassen.

Het pad is goed begaanbaar, maar biedt genoeg variatie en uitdaging om ook voor de iets gevorderde wandelaar interessant te blijven. Wat deze route extra bijzonder maakt, is dat je voortdurend het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. Toch is de infrastructuur verrassend toegankelijk, met slaapplaatsen en eetmogelijkheden op regelmatige afstanden. Dan kun je met een zeker gevoel, heerlijk traag bewegen door dat magische Schotse landschap.

Lange afstandswandelen: afkoppelen

Langeafstandspaden zijn superfijn omdat je niks anders doet dan: opstaan, beginnen met wandelen en traag door het landschap stappen en dus alles veel meer in essentie beleven. Wat eten, drinken, pauzeren en uiteindelijk op je logeerbestemming aankomen. Op die manier wandelen en ‘in het landschap zijn’ heeft een meditatieve werking. Je koppelt echt even los van de wereld en je leventje thuis. Door het herhaaldelijke ritme van je stappen komt je hoofd tot rust en merk je dat je makkelijker je gedachten loslaat. Ook het buiten zijn en de langzaam veranderende omgeving, de details van de natuur en de uitgestrektheid van het landschap versterkt dat. En dat schept ruimte in je hoofd.

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met vertrouwen op pad gaat. Zorg dat je weet waar je slaapt, wat de weersverwachting is en wat je meeneemt. Maar laat ook ruimte voor spontaniteit, zodat er ruimte is om langer op een bepaalde plek te blijven, of een stukje om te lopen of de bus of een lift te nemen voor een bezienswaardigheid in de buurt. Goed te weten: in Schotland heb je weinig aan haast.

De distel is het nationale symbool van Schotland, je ziet de bloem terug op emblemen, sleutelhangers en logo’s.
wandelen in Schotland
Het glooiende landschap.
Heuvels met daartussen beken, heide, bos, herten, korhoenders, fazanten, wilde planten en schitterende vergezichten.

Munro’s sparen

Loch Lomond, de beboste eilanden, de wolken daar horizontaal boven, het weelderige groenzweem van de varens en het heidepaars op de helling.

De populaire beklimming van de Ben Lomond doe je niet alleen, maar wel bijna, als je vroeg in de ochtend vertrekt en via de Ptarmigan-route klimt. De Ben Lomond is een echte munro, de meest zuidelijk gelegen.

Een munro is een berg van meer dan 3000 voet, waarvan er 284 zijn, en die fanatiekelingen allemaal beklommen willen hebben, om zich Munroist te mogen noemen. Een andere bekende is de Ben Nevis. Wil je hill-bagger worden? Dan beklim je alle munro’s, corbetts and grahams, respectievelijk bergen boven de 3000 voet (914 meter), 2500-3000 voet (762-914 meter) of 2000-2500 voet (610-762 meter) die zijn genoemd naar de mensen die de lijsten opstelden. Die bergtoppers, dat zijn er honderden, dus je kunt nog een paar keer terug gaan.

Wandelen in Schotland
Sunset boven een Loch.
Blauwe knoop bij Loch Lomond, in het gedempte ochtendgloren.
roadtrip door Schotland
Details onderweg, genieten van het kleine bijzondere.

Wandeltips voor Schotland

Schotland, tocht naar Ben Lomond
Hoe hoger je komt, hoe vager het pad. Neem mee: kompas, stevige wandelschoenen, T-shirt, dunne fleece of licht jasje, regenjas, drinken en eten. En start een beetje op tijd.
  • Draag laagjes en heb regenkleding bij je. Het kan aan de voet van een berg heerlijk weer zijn, en boven erg kil. Aanrader is een softshell jack en een regenjas en eventueel regenbroek mee te nemen. Ga ervanuit dat je regelmatig je jack aan en uit zult doen. Check altijd het weer. En het beste ga je vroeg op pad, dan kun je op je gemak wandelen en ben je relaxed op tijd op je overnachtingsadres.
  • Wandel met hoge, waterdichte wandelschoenen van goede kwaliteit, met zolen met goede grip. Ga ervanuit dat je altijd modder, gladde stenen en zompige stukken tegenkomt en dat je veel onregelmatige paden treft. Ikzelf heb voor afdalen altijd uitschuifbare wandelstokken bij me.
  • Verder is een kompas handig in de mist die je altijd kunt treffen op een bergtop. Ook je vooraf goed oriënteren op de ligging van het wandelgebied met kaart en wandelgids is handig.
  • Fourage: neem voldoende water, boterhammen, crackers, groente (tomaat, paprika, komkommer) en fruit mee.
  • Midgets: kleine mugjes, ook wel knutten genoemd, je wordt er wat Schotland betreft altijd voor gewaarschuwd. Het kan enorm meevallen, maar ze kunnen met name aanvallen in de schemering, als je even gaat zitten. Sommige mensen dragen daarom een muskietennetje over hun hoofd. De beten van een midget zijn net als van een muggenbult, ze jeuken, maar zijn ongevaarlijk. Er is ter plaatse antimidgetspray te koop.

Reizen naar Schotland

Voor wie net als ik niet wil vliegen: met de trein via Londen, of met eigen auto in de ferry van IJmuiden naar Newcastle – of vanaf daar het OV nemen. Er zijn ook busritten mogelijk, dat duurt allemaal wat langer, maar kan ook een onderdeel zijn van je slow travels.

Meer lezen over wandelen in de UK op deze site

Geef een reactie