Londen, metropool, wereldstad. Ik ben niet zo’n stadsmens, maar Londen, daar wil ik altijd wel heen. Ik vind er altijd weer nieuwe inspirate, zelfs op groengebied. In deze blog deel ik mijn tips voor wie graag de groene zones en quiet hidden spots van een stad opzoekt. Om even bij te komen van de buzz.
Londen is van alle wereldsteden en van de groenste. Maar het kan nog groener. Er zijn acht Royal Parks, buurtparken, groenstroken, maar er wordt inmiddels door allerlei organisaties en bewonersinitiatieven voor nog meer groen in de wijken gezorgd. De gemeente is bezig bloemrijke bermen en weitjes in te zaaien en plekken te maken waar dieren kunnen leven, jagen en voorplanten. Londen moet zo een ‘wilder, healthier and happier city‘ worden.
Voor een dagje groen Londen kun je heel veel kanten op. Met de Underground zoef je onder de stad door, in een dubbeldekker kun je fijn uitkijken vanaf de tweede verdieping (maar zit je nogal eens vast in het verkeer) en ook kun je je met je Oyster Card (de OV-chipkaart van Londen) laten vervoeren met een snelboot over de Thames. Met de catamarans van de MBNA Thames Clippers race je over de Thames van stop naar stop. Ze gaan van Eastbound naar Westbound en terug. De uiterst oostelijke halte is Woolwich en de laatste westelijke halte is Putney. Dus je kunt vanuit de hele stad met een metro naar een van de haltes en dan per boot verder.
In dit overzicht noem ik de groene bestemmingen die ik zelf al heb bezocht en als je tips hebt: mail ze naar mijn info@-mailadres of DM me via sociale media.
1. Kew Gardens
De botanische tuin van Londen moet je als groenliefhebber een keer bezocht hebben. Het is feitelijk een attractiepark. Je kunt hier met gemak een dag doorbrengen. Het ligt buiten het centrum, dus moet je altijd wel even reizen om er te komen.
“Wij willen leven in een wereld waar planten en schimmels worden begrepen, gewaardeerd en behouden”, is het motto van de koninklijke botanische tuinen in Kew. Het handigst is een kaartje online te kopen en je een beetje te oriënteren op wat je wilt zien. Mijn hoogtepunten in volgorde van looproute vanaf de Victoria Gate:
- Palmkas, schitterende Victoriaanse kas, stomend warm, waar de planten tegen het plafond groeien.
- Waterlily House, charmante kleine kas met een vijver.
- Great Broad Walk Borders, 320 meter lange laan met aan weerskanten schitterend beplante borders met alle kleuren bloemen, het hele seizoen interessant
- The Hive, architectonisch monument voor de bij, op een heuvel met een wilde bloemenweide
- Rock Garden, rotsplanten en vetplanten met een moderne kas, de Alpine House
- Riverside walk langs de Thames en dan via de Bamboo Garden naar de Sackler Crossing, een brug over een grote vijverpartij
- Tree Top Walkway, het boomkroonpad, een 18 meter hoge stellage om langs de toppen van kastanjes en eiken te flaneren.
- Temperate House, grootste Victoriaanse kas ter wereld, zojuist heropend na 5 jaar lang te zijn gerestaureerd, lees de aparte blog op deze website.
- Victoria Plaza Shop: voor botanische cadeautjes, zaden, boeken, potten.
Liefhebbers van kunst: ga eerst naar de twee galeries, want die sluiten om 17 uur. In de Shirley Sherwood Gallery of Botanical Art is ook een winkel met botanical art.
Jammer van Kew Gardens is dat er elke zoveel minuten een vliegtuig overheen raast: luchthaven Gatwick ligt om de hoek.
TIP: wandel erheen vanaf metrostation Turnham Green door de gezellige wijk Chiswick en langs de Thames.
De volgende foto’s geven een impressie van Kew:
2. Natural History Museum
Dit is niet alleen een museum, maar ook een wetenschapelijk instituut met 300 onderzoekers en vele publicaties en steeds weer vernieuwende tentoonstellingen. De collectie bestaat uit
80 miljoen objecten die 4,5 miljard jaar beslaan: van de vorming van het zonnestelsel tot het heden. Je mag gratis het gebouw in, dus er is altijd wel even wat te bekijken.
Op het terrein ligt ook een Wildlife Garden, een echte verrassing: het lijkt écht een stukje Engels platteland. Deze tuin herbergt duizenden Britse flora en fauna. Sinds de opening in 1995 zijn meer dan 3.130 plant- en diersoorten in de tuin geïdentificeerd, want ja, van tellen houden ze bij het Natural History Museum. De tuin is dagelijks open van 1 april tot begin november van 10-17 uur.
3. Regents Park
In eind mei en begin juni hierheen gaan! De beroemde Delphinium Border explodeert dan in paarse, blauwe, lila kleuren. Ik was zo verrast door deze plek! Verderop ligt de indrukwekkende Queen Mary’s Garden met honderden verschillende rozen. In kleuren van geel naar oranje naar rood of roze naar bordeaux en elke tint ertussen. Iedereen neemt foto’s, steekt neuzen in bloemblaadjes of poseert romantisch onder de pergola. Regents Park heeft verder mooie lanen met bloemen en een vijver waar je kunt waterfietsen. Ook staan her en der vrolijke strandstoelen in de zomer.
4. Hyde Park & Kensington Gardens
Groene long in het stadshart: Kensington Gardens en Hyde Park. Deze twee van de acht Royal Parks in Londen liggen hier pal naast elkaar, ooit waren ze één. Je kunt er dwalen, strandstoelen huren om op het gazon een boek te lezen, of mensen te kijken, even knikkebollen op een bankje, eekhoorns spotten en een Flower Walk lopen. Maar er is ook een flinke dosis cultuur. En je kunt zwemmen in het Lido, of waterfietsen op de Serpentine.
- de Serpentine Galleries bestaan uit twee tentoonstellingsruimtes op 5 minuten lopen van elkaar aan weerszijden van The Serpentine Bridge in het hart van het Royal Park of Kensington Gardens. The Serpentine Gallery is opgericht in 1970, en de Serpentine Sackler Gallery zit in een oud buskruithuis uit 1805 en heeft een nieuwe bestemming gekregen door Zaha Hadid Architects. Je kunt er gratis wereldberoemde tentoonstellingen met kunst, architectuur en design zien. In de zomer zijn er Park Nights met perfromances van bijzondere kunstenaars en artiesten. In de winkel tref je echt coole souvenirs van de hand van hedendaagse designers en kunstenaars.
- Hyde Park: aan het begin van de zomer is dit park een festivalterrein, midden in de stad: British Summer Time, met podia met grote internationale artiesten. De line up van 2018 was: Roger Waters, The Cure, Eric Clapton, Santana, Michael Buble, Bruno Mars, Paul Simon. Ook in het voorprogramma staan op de andere podia internationale bands en bekende singersongwriters.
- Royal Albert Hall, het befaamde concertgebouw van Londen, staat net bij de zuidrand van de parken.
- Het zwembad Serpentine Lido is zeven dagen per week van begin juni tot begin september open. Er is een Lido Cafe Bar met tafels aan het water en de ideale plek om te genieten van een hapje, een maaltijd of een glas wijn. De Serpentine Swimming Club is de oudste zwemclub in Groot-Brittannië. De leden zwemmen hier élke dag tussen 6 en 9.30 uur en ook tijdens de beroemde race op eerste kerstdag.
4. Greenwich
Per Thames Clipper (openbaar vervoer), kom je terecht bij Greenwich Park. Dat ligt op een heuvel en je waant je er ver weg van het stadse leven. Deze plek was in de Romeinse tijd al van belang, zo strategisch aan de rivier op de route van zee naar de stad. Het stadsdeel heeft dan ook een lange maritieme historie en er is ook een maritiem museum.
Greenwich Park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en er is van alles te bezichtigen. Naast de beroemde Prime Meridian (het referentiepunt voor de rest van de wereld, hier ligt namelijk lengtegraad 0) en The Royal Observatory, vind je hier als groenliefhebber een 17e-eeuws landschap, eeuwenoude bomen, een bloementuin en een rozentuin. Bij Saint Mary’s Gate is een kruidentuin aangelegd. Ook bijzonder is de zogeheten Herbaceous Border die zich uistrekt voor Queen’s House. Dit 200 meter lange bloembed ligt er al sinds 1925, maar is in 2013 door tuinontwerper Chris Beardshaw opnieuw ingericht.
TIP In de noordoostelijke hoek, bij de Creed Plate Gate-entree, ligt achter een mooie gietijzeren poort een ommuurde boomgaard met fruitbomen van appel tot mispel. Deze Queen’s Orchard was jarenlang verwilderd, maar is een paar jaar geleden door vrijwilligers weer in ere hersteld. Zij hebben er vijvers en een bloemen- en moestuin aangelegd. Wisselend open, toen wij er waren was de tuin van woensdag- t/m zondagmiddag open, alleen in het tuinseizoen (april/oktober).
TIP In het centraal gelegen Pavilion Café kun je lunchen of thee drinken.
5. Op straat
Nog meer tips voor groen Londen
a. ABC-tuinenboek
Het Londen Garden Book A-Z is een must voor liefhebbers van stedelijk groen en tuinen. Er staan op alfabet tientallen plekken in genoemd die een inkijkje geven in de groene kant van de stad. Van moestuinen tot museumtuinen, van straatinitiatieven tot wildlife gardens.
b. Verpakkingsvrije winkel
“Zero waste shopping revolution! Back to basics!” Dat is wat Makaula en Patrick willen uitdragen in Engeland. De voormalige Australiërs introduceerden in februari dit jaar in Londen een concept uit hun geboorteland: The Source Bulk Foods. In Chiswick (adres: Turnham Green Terrace 24) zit nu de eerste echt verpakkingsvrije winkel van de Britse hoofdstad.
Daar lijkt de ouderwetse kruidenier terug van weggeweest, in een zelfbedieningsconcept. Er hangen planken en schappen en daarop staan tientallen glazen potten en bakken. Je mag zelf je koopwaar scheppen en wegen en het nummer van het ingrediënt op het zakje noteren. Bij de kassa worden alle zakjes afgewogen en mag je je koopwaar in je eigen boodschappentas mee naar huis nemen. Dat scheelt een hoop plastic zakjes, bakjes en blisterverpakkingen.
Ook fijn: omdat je zelf kunt bepalen hoeveel je neemt, kun je precies afwegen wat je nodig hebt voor een recept. Dat betekent dat je minder vaak met rare restjes blijft zitten.
In een klein boekje krijgen klanten advies over het thuis bewaren van de producten en tips voor een huishouden en samenleving met minder afval. En een aantal recepten.
c. Open Garden Squares London
Elk tweede weekend van juni is er een opentuinenweekend in Londen en dat is een aanrader, de Open Garden Squares. Je koopt een passepartout en mag overal kijken. Dus kies je favoriete wijk, wandel van adres naar adres en laat je verrassen. Vaak zijn ook privétuinen en binnenhoven open, waar je normaal als gewone burger niet in mag. In de tuinen is muziek, staan dames huisgemaakte taarten en cakes te verkopen en is kunst te zien. Soms betreft het enorme parken, soms een snippertje groen, dat maakt deze ontdekkingstocht charmant.
Ik ontdekte tijdens deze weekenden de volgende hidden green gems:
- Saint George’s Gardens. Mooi zijn enkele groene ‘salons’, omgeven door een halfronde haag, met verplaatsbare houten stoelen, waar de frequente bezoekers uit de buurt graag een praatje maken met passagiers. Voormalig kerkhof, dus er liggen hier oude graven begroeid met mos. In een van hen is de kleindochter van Oliver Cromwell begraven, Anna Gibson. Ik las dat dit terrein ook een herinnering is aan de donkere geschiedenis van body snatching – Thriller!
- Marchmont Community Garden eigenlijk een soort doorloopje van de ene straat naar de andere, maar doordacht vormgegeven, slim beplant en goed onderhouden door buurtbewoners.
- Medicinal Garden van het Royal College of Physisians, alleen te bezoeken tijdens de open dagen. Met 1100 planten met bestanddelen die in geneesmiddelen worden verwerkt, planten genoemd naar artsen en een border met planten die al in 1618 werden beschreven voor medicinaal gebruik.
d. Terras van Tas
Inspiratie opdoen voor een groene patio? Ga even langs bij het Turkse restaurant Tas aan de Bloomsbury Street 22.
Meer lezen over groen Londen op deze site