GROENE LIFESTYLE * Kunstplanten? Als je van planten houdt, en van natuur, dan wil je écht. Maar… op sommige plekken gedijen planten niet. Omdat er geen licht is, of omdat er te weinig regelmatige verzorging mogelijk is, of omdat het vanwege hygiëne niet kan, bijvoorbeeld in medische ruimtes. En waarom zou je daar dan fake planten überhaupt neerzetten? Nou: omdat zélfs een nepplant goed voor je humeur is!
Ikzelf woon momenteel tijdelijk op een bovenwoning van een boerderij waar in een bepaalde hoek nauwelijks licht komt. Deze plek heb ik nu afgeschermd met een knus gordijn, maar hoe fantastisch zou het zijn om daar een plantenwand van te maken? Dat zou dus kunnen met fake groen.
Net echt
In mijn vorige huis had ik in de donkere badkamer een paar nét echte planten staan, en daar werd ik heel blij van als ik in bad lag. Ook wellnesscentra, sportsclubs en wachtruimtes worden er aantrekkelijker van. Zelfs een kwalitatieve kunstgrasmat kan al beter ogen dan een kale betonnen balkonvloer.
Zelfs kunstgroen montert op
Studies hebben uitgewezen dat in ziekenhuizen waar planten – zowel echte als kunstplanten – werden toegepast, patiënten tijdens hun herstelperiode minder angst en pijn voelden, en meer ontspannen waren.
Beter samenwerken
In kantoren kan kunstgroen rust brengen en stress wegnemen, zorgen voor een betere concentratie en een grotere creativiteit. Ook bijzonder: als er planten in de buurt zijn, lijken mensen beter met elkaar om te gaan, dus zelfs het teamgevoel verbetert. Zelfs als die planten niet echt zijn.
Winterdip
Wetenschappelijk onderzoek leert dat groene bladplanten ons humeur verbeteren. In de winter zijn de dagen korter, er is minder daglicht. Het is buiten donker als de werkdag begint en donker als je naar huis gaat. Sommige mensen krijgen daar een winterdip van. Planten kunnen dan helpen om je wat op te monteren, zelfs replica’s. Ons oerbrein reageert er zo op.
Veilig gevoel
Verder kan de kleur groen en een plantvorm mensen een veilig gevoel geven, wat weer goed kan werken in bejaardenhuizen of wachtkamers.
Snel en praktisch
Daarnaast zijn kunstplanten natuurlijk ideaal voor een snelle aankleding van een beursstand in een hal, of in een grote diepe winkel.
En voor wie écht een totaal gebrek aan groene vingers heeft, en keer op keer z’n kamerplanten weet te laten sterven, adviseer ik: neem fake planten!
Keuze voor kunst
Als je dus om wat voor reden dan ook je toevlucht neemt tot kunstplanten, dan wil je het liefst soorten die zo echt mogelijk lijken. Tegenwoordig zijn replicaplanten bijna niet van natuurlijke planten te onderscheiden. Je moet ze aanraken om te ontdekken of ze echt zijn.
Ik mocht een kijkje nemen in de showroom van Maxifleur uit Almere en heb daar een aantal verrassende planten gespot. De ontwerpers van dit bedrijf laten zich inspireren door de natuur en willen die zo goed mogelijk nabootsen, door élk plantdetail goed te bestuderen. Een vak apart.
Deze haag van kunst buxus zou perfect zijn als room divider in mijn donkere hoek:
Beeldmateriaal: van Maxifleur en van mijzelf. Deze blog is mogelijk gemaakt door dit bedrijf.