Stappenplan voor een happy wintertuin

wintertuin met kaardenbol

AVONTUURLIJK TUINIEREN * In de winter optimaal genieten van je tuin? Geef ‘m een make-over met slim wintergroen! Ik heb een makkelijk stappenplan voor een happy wintertuin.

Van groen word je happy en verdwijnt je winterdip. Dus hoe krijg je je tuin zo groen mogelijk, ook in de wintermaanden?

Stap 1 happy wintertuin: maak een schetsplattegrond

Teken op een groot stuk papier de plattegrond van je huis en je tuin.

Maak een plattegrond vanaf alle verdiepingen waarvandaan je regelmatig naar buiten kijkt.

Stap 2 happy wintertuin: zet de zichtlijnen uit

  • Van binnen naar buiten (uitzicht)

Neem je plattegrond mee en loop door je huis naar de plekken waarvandaan je (’s winters) vaak naar buiten kijkt. Geef op je plattegrond deze zogeheten ‘zichtlijn’ aan. Die vertrekt vanaf de plek waar je naar buiten blikt, en eindigt op de plek waar je niet verder kunt kijken.

  • Van buiten naar binnen (aanblik)

Misschien heb je een poort achterin de tuin waar je doorheen komt met de fiets? Of stap je dagelijks uit de auto en kom je door de voordeur naar binnen? Markeer ook die ‘looplijnen’.

wintertuin schets ontwerp
Schets 1: plattegrond met zichtlijnen vanuit huis (uitzicht) en vanaf de plekken waarvandaan je het huis nadert (aanblik).
Schets 2: uitkijk en aanblik vergroenen met een make over.

Stap 3 happy wintertuin: kijk wat er staat

Als je die zicht- en looplijnen volgt, wat zie je dan staan in je tuin?

  • Noteer op je plattegrond waar je in die zichtlijnen op uitkijkt qua niet/wel wintergroene planten, heesters en/of bomen, of andere onderdelen, zoals gazon, schuur, kliko, muur of schutting.

Bestudeer je lijstje. Kijk je uit op genoeg elementen die in de winter ook interessant of leuk en groen zijn om naar te kijken? Welke elementen zijn in de winter deprimerend?

wintertuin met taxus
Wintergroene oplossingen met taxus voor in de altijd groene tuin: losse in vorm gesnoeide struiken en speelse of juist loeistrakke hagen.

Stap 4 happy wintertuin: ontwerp een make-over

De saaie of zelfs deprimerende plekken kun je als volgt een slimme make-over geven:

  • Kliko’s: daar kun je verschillende dingen voor zetten: een groene wand met een haagje, een kant-en-klare haag, of een stuk betongaas bevestigd aan palen, waar je wintergroene klimmers tegenaan zet. Kies in het laatste geval liefst voor een interessant duo van een bonte hederasoort, kamperfoelie, vuurdoorn, Toscaanse jasmijn, of een groenblijvende bosrank (Clematis armandii).
  • Schutting: hier kun je kiezen voor een mix van bovengenoemde klimplanten, maar daar zou ik ook mooie klimplanten tussen zetten die weer op andere momenten van het jaar interessant zijn, zoals een klimroos of een druif (beetje afhankelijk van de grootte van het oppervlak). Verder is de klimhortensia (Hydrangea petiolaris) tegen een schutting te plaatsen.
  • Kale, grotere muur: ook hier kun je kiezen voor bovengenoemde klimplanten. Verder heel tof is een (flink uitgroeiende) wilde wingerd, die in de winter wel kaal wordt, maar in de herfst een kleurenspektakel in prachtige roodtinten laat zien. Mooi alternatief tegen een muur: blauweregen (Wisteria sinensis) (niet wintergroen).
  • Kale struiken: haal in het najaar de kale struiken die recht in het zicht staan eruit en zet ze op een andere plek (of geef ze weg), of zet er een struik vóór. Kies voor wintergroene heesters zoals: glansmispel met in de winter jong rood blad (Photinia fraseri), de rap groeiende conifeerachtige Leylandcipres (Cupressocyparis Leylandii), hulst, beuk (koperkleurig blad in de winter) of haagbeuk (groen in de winter), laurierkers, thuja of taxus.
  • Kale borders: plaats enkele hierboven wintergroene hagen op strategische plekken. Of kies voor een doorkijkje met een pergola die je met klimplanten laat begroeien (zie punt 1 en 2 voor planttips).
  • Kale tegeltuin: haal strategisch wat tegels weg en plant er wat wintergroene heesters zoals hierboven genoemd.
  • Saai terras: zet potten neer die je vult met vroege voorjaarsbolletjes zoals krokussen en narcissen en die potten kun je in het najaar al aan de bovenzijde beplanten met kleine winterharde viooltjes. Zet verder een vogelvoederhuisje neer voor gezelligheid en kijkspektakel. Vul aan met wat accessoires naar smaak zoals wat gieters, een tafeltje met wat kleur en fleur zoals een pompoenen en sierkalebassen, een vaas met droogbloemen of takken, dennenappels, mooie stenen, een lantaarn, etc. Nog een leuke wintergroene tip: rozemarijn en tijm zijn wintergroene kruiden die je kunt planten vlak bij de keukendeur of in een pot of bak. Ook salie kan wintergroen zijn, maar oogt soms wat nukkig in de winter.
  • (Pad naar de) voordeur: kijk of je hier met hagen of wintergroene heesters wat kunt opgroenen. Een goede altijdgroene keuze voor een laag haagje langs bijvoorbeeld een pad of oprit, is de Taxus baccata. De kleur is felgroen in de lente en in het najaar komen er rode vruchtjes aan waar vogels dol op zijn en zet een grote pot met winterviolen bij de voordeur.
  • Oprit of zijkant huis: kies voor lagere stukken een altijdgroene bodembedekker, bijvoorbeeld de laagblijvende klokjesbloem (Campanula Poscharskyana) of een van de tientallen soorten ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) en een klassieker als maagdenpalm (Vinca minor). Ook de schijnaardbei (eetbaar blad) is een leuke groenblijvende kruiper (Potentilla indica) net als de goudaarbei (Waldsteinia ternata). Deze laatste kan slecht tegen hitte en droogte dus plant je bij voorkeur op een schaduwrijke plek. Ook bosbes en daslook zijn geschikte lagere schaduwplanten.

Wat betreft onderhoud: vaak hoef je wintergroene klimmers, heesters en haagplanten maar één keer per jaar een snoeibeurt te geven. Bij de kweker kunnen ze je vertellen wanneer en ook op internet vind je die info.

wintertuin
Plantkeuzes:
* Mooie vormen van uitgebloeide kaardenbol, brandkruid (Phlomis russeliana) en lampenpoetsersgras.
* Kleur van winterviooltjes en heide (Erica carnea en Erica x darleyensis).

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Haagplanten Heijnen.

Geef een reactie