Mijn Insta-rubriek in Groei & Bloei

groei & bloei

PORTFOLIO * Voor het mooie tuinmagazine Groei & Bloei vul ik een rubriek over Instagrammende tuiniers: Instatuin. Elke aflevering interview ik een bevlogen persoon met groene vingers die zijn tuinplaatjes op Instagram toont. Steeds een ander type, van een Amsterdamse volkstuinier tot een Almeerse exotische groenteteler of een Vlaamse plukbloemenliefhebster.

Voor de rubriek zoek ik naar Instagrammende tuiniers die:

  • regelmatig inspirerend (mooi en gevarieerd) beeld laten zien van hun tuin
  • die met hun Insta-posts waardevolle informatie bieden aan hun volgers
  • afwisseling bieden in een serie kandidaten qua leeftijd, woonplaats, invalshoek, thema, tuinactiviteit, type tuin, etc.

Goed te weten: ik let niet op het aantal volgers, wél op:

  • de kwaliteit en originaliteit van foto’s en info
  • op het ‘totaalverhaal’ dat op de Instagram-pagina wordt verteld

Ik zoek accounts die écht persoonlijk zijn en over een tuin, tuinieren, stekken of kweken gaan. Mensen die de lezers van Groei & Bloei (zelf hartstochtelijke tuiniers) kunnen verrassen en inspireren.

De aftrap van de serie in 2019 gebeurde door Lonneke Verburg alias @sjef_du_jardin uit Amsterdam. Daarna volgden Nele van der Leest @tuinnele uit Vlaanderen, Jeroen Bosman @hetgroenvanjeroen, Silvia Dekker @silviadekker, Maaike Pfann @mevrouwonkruid en de Vlamingen Veronique de Smedt @mrs_robinwood en Arthur Motté @le_potager_darthur. Ook komen Eline Houtkamp van @bloemenoogst en Rick Hekman van @stekjesruil nog aan de beurt.

Ken je zelf een geschikte tuinierende Instagrammer voor het vervolg van de serie in 2020? Laat het me hieronder met motivatie in de comments weten, mail me of benader me via Instagram (daar vind je overigens ook mijn mailadres).

UPDATE: ik heb inmiddels genoeg moestuiniers…

Omdat iedereen zulke leuke, mooie en ontroerende dingen vertelt en ik maar 450 woorden heb voor de rubriek, plaats ik hier een paar ‘darlings’ die ik moest ‘killen’ voor de publicatie.

Lonneke Verburg @sjef_du_jardin

Groei & Bloei
Lenneke Verburg tuiniert op een volkstuiincomplex in Amsterdam.

Heel blij wordt deze volkstuinder van alle eetbare bloemen en planten. “Van kleefkruid blijf je eeuwig jong, van zevenblad kun je heerlijke pesto maken. Bijen houden van smeerwortel en brandnetelthee heeft een ontstekingsremmende werking. Ik tuinier met de principes van permacultuur, waarna ik anders ging tuinieren. Ik keek wat er wilde groeien op mijn grond, welke planten graag bij elkaar staan, welke insecten ze aantrekken en wat het voordeel daarvan is. Ook tuinieren met de maanstand kreeg mijn aandacht. En ik tuinierde een jaar aan de hand van de maankalender van Maria Thun.”

Instagram is voor Lonneke een platform waar zij haar liefde voor tuinieren, gezond eten en dieren via fotografie kan laten zien. “En in de teksten kan ik mijn ervaringen beschrijven. Mijn thema is geniet en laat je verwonderen. De tuin als spiegel van het leven.”

Ineens werden haar vriendin en zij gevraagd mee te doen aan een tuin- en kookprogramma. “We hebben genoten! Ik ben enorm gaan lezen over tuinieren. Gerdie Marian is zich na dit avontuur gaan toeleggen op koken, catering en workshops. Ik heb inmiddels de tuin onder mijn hoede, samen met mijn ‘sous-Sjef’. Hij is vaak nodig voor de kracht.” Door reumatische gewrichtspijn moet Lonneke op haar tellen passen. “Ik hoef niet alleen maar hard te werken. Ik zie tuinieren als vormgeven.”

Nele van der Leest @tuinnele

Nele van der Leest tuiniert in een grote stadstuin in Vlaanderen.

Nele heeft een jong gezin en haar tuin is dus ook een groot gedeelte voor haar kinderen ingericht: “Er moeten hier 3 kinderen en hun vrienden goed mokunnen spelen. Ik heb graag dat kinderen buiten kunnen spelen in de tuin en zich vuil kunnen maken. Mijn zoon begon in de zomer bijvoorbeeld een huisje te bouwen op een pallet met een gemetste muur van bakstenen en modder. Zoiets mag vaak niet meer van ouders of kan niet meer omdat de tuinen kleiner worden. Dat vind ik spijtig. Ik wil van hun speelplek ook nog een meer afgeschermd hoekje te maken, met struiken of een haag ervoor. En een fruithaag tegen de scheidingsmuur.”

Verder mist Nele nog iets essentieels: “Er is één ding dat we heel spijtig vinden aan onze tuin: dat er geen grote bomen stonden. We zijn jaloers op iedereen met een tuin waar al oude mooie bomen staan. Omdat we niet direct bomen konden zetten, heb ik het eerste jaar heel veel bloemen gezaaid. Vorig jaar had ik er weer veel voorgezaaid in potjes maar dat bleek niet nodig te zijn, ze zaaien zichzelf heel erg uit. Qua éénjarige bloemen staat er vooral cosmea, goudsbloem, wild afrikaantje, driekleurig viooltje, oost-indische kers, zonnebloem, citroenafrikaantje en leeuwenbekje. “

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.