Rariteitenkabinet Verderland in de Tilburgse LocHal

VERDERLAND * Van 1 oktober tot en met 31 december kun je een stukje van Verderland bezoeken in de Tilburgse LocHal. Kom kijken en ontdekken in het Rariteitenkabinet Verderland!

Korte rondleiding

Verderland is de natuurspeeltuin van mij: Katja Staring, plantaardig publicist, schrijfster van natuurtuinboeken en natuurregisseur.

Verderland is in januari 2021 aanbeland op ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg, daarvoor was de tuin te vinden rond de bolwoning op De Kleine Aarde in Boxtel. Want Verderland is een nomadische tuin die in vele gedaantes kan opduiken…

Zo staat nu tijdelijk het Rariteitenkabinet Verderland op het Stadsbalkon van de LocHal, een oude NS-werkplaats pal achter het station. Een bibliotheek, ontmoetingsruimte en expositiehal tegelijk.

De LocHal is een creatieve plek middenin de hippe Spoorzone, een voormalig NS-werkterrein waar nu wordt gebouwd aan een kloppend stadshart met bedrijvigheid, horeca en cultuur en hopelijk ook: natuur. Nu is het ten dele nog een bouwput, maar wel weer met zeer interessante stoep- en voegplanten.

Op het Stadsbalkon (derde verdieping van de LocHal) vind je allerlei groene initiatieven uit de regio onder het thema Stadsnatuur, waarover ook elders in de LocHal een expositie is te vinden. Er worden ook activiteiten georganiseerd rondom het thema.

Rechts achterin het Stadsbalkon is het Rariteitenkabinet Verderland te vinden.

Rariteitenkabinet Verderland

Wat is hier allemaal te zien?

Te veel om op te noemen, maar in elk geval:

  • Dierensporen: slakkenhuizen, vogeleieren, vogelveren, hazelnoten die veldmuizen hebben open geknaagd om de inhoud op te smikkelen.
  • Zaden: paardenkastanjes, eikels, koolzaad, papaverzaaddozen, kaardenbolbloemen, venkelzaad.
  • Bloemblaadjes en uienschillen: om inkt mee te maken, zie de twee kunstwerken van Het Inktatelier uit Den Bosch.
  • Kruiden en bloemen: om thee mee te zetten.
  • Kruiden en zaden: om kruidenmixen mee te maken.
  • Droogbloemen: om kunstwerken of boeketten mee te maken.
  • Bijvoet, lijsterbessen en wilde marjolein: om wierook mee te maken.
  • Drankjes: vlierbloesemsiroop, vlierbessiroop en rozemarijndrank.
  • Brandnetel, lavameel en koffiedik: goede bodemverbeteraars zodat planten nog beter groeien.
  • Vondsten uit vervlogen tijden: potscherven en keramiek.
  • Natuurjuwelen: mooie platte steentjes, kogelronde kiezels.

Heb je nog vragen? Stel ze onderaan deze post.

Waarom dit Rariteitenkabinet?

Ik wil je laten zien dat een natuurlijke tuin een avontuur is, een fantastische plek. Je kunt er van alles ontdekken en doen wat je leuk vindt.

En natuurlijk… mag je er ook lekker loungen in een hoekje. Heerlijk onder de koele schaduw van een boom, luisteren naar de vogels en kijken naar de vlinders.

Dus hup! Jop er een paar tegels uit en maak je eigen jungleparadijs vol geluk. Begin nu en volgend jaar ben je blij. Maar hoe doe je dat? Ik help je graag.

Vorig jaar begon ik mijn eigen achtertuin vol stenen, grind en kunstgras te vergroenen. Daar schrijf ik nu een boek over, dat begin 2023 verschijnt. Komende maanden ga ik 10 Tilburgse versteende plekken mee helpen óók binnen een jaar te vergroenen. Doe je mee met jouw tuin? Of met je bedrijf of collega’s?

Geef je op voor de (gratis) Tilburgse Tegeltuin Challenge!

Rondleiding Rariteitenkabinet Verderland

Vind je het leuk om rondgeleid te worden in het rariteitenkabinet en alle verhalen te horen achter de dingen die je er ziet, meld je dan bij mij via katja @ dailygreenspiration.

Ik ben af en toe te vinden in het Rariteitenkabinet, ik kondig op Instagram aan wanneer.

Het Rariteitenkabinet Verderland is mede mogelijk gemaakt door Kringloop013 en Het Inktatelier.

Geef een reactie