Waddenland is de naam van het noordelijkste deel van Nederland, boven de stad Groningen. De pracht van dit gebied is de Waddenzee en het oude boerenland met mooie oude terpdorpen. DailyGreenspiration werd uitgenodigd om de natuurlijke schoonheid van dit land te komen ontdekken, tijdens een mini-sabbatical. We gingen varen, fietsen, wadlopen en bogen ons lijf met een yogales op een zandbank. En: we smikkelden van de lokale specialiteiten.
De Waddenzee is in 2009 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het is op wereldniveau een echt bijzonder ecologisch gebied, dat alleen hier aan de noordkust van Nederland, Duitsland en Denemarken te vinden is.
De getijden zorgen ervoor dat het water elke zes uur af- en aanvloeit, waardoor het landschap voortdurend in verandering is. Er is een heel netwerk van kreken en zandbanken die steeds weer in een andere vorm of stroomrichting overgaan. Een dynamisch en rusteloos woelig terrein waar zilt, zout en zoet water zich mengen.
Dat trekt veel vogels aan. Ook is het een voedingsbodem voor een heel eigen plantenrijk. Er zijn meer dan 10.000 verschillende dier- en plantsoorten te vinden.
Tochtje op het wad
Een van de meest spectaculaire outdoor-activiteiten die je hier kunt doen, is natuurlijk wadlopen. Dat is toch iets wat elke Nederlander op z’n bucket list heeft staan.
Ik had het zelf nog nooit gedaan, maar wilde het altijd nog een keer meemaken, dus ik vond het super dat ik mee mocht.
De pracht van een wadlooptocht, is dat je in een 360 graden landschap loopt. Overal waar je kijkt, zie je lucht, wolken, blauw, zwevend boven modderige en waterige vlakte. Er zijn twee horizonnen: achter je de dijk, voor je de zee: vervagende strepen in de verte.
Van tevoren werden we gevraagd of we hoge schoenen mee wilden nemen, met veters. Liefst geen schoenen waaraan je diep gehecht bent. Ik kocht een paar nep-All-Stars bij een schoenendump, wat een ontzettend goed idee was:
- Ze blijven aan je voeten zitten (een regenlaars zou in de modder worden vastgezogen, zodat je op sokken verder zou moeten)
- Na twee wasbeurten zijn ze nog steeds vuil.
Er zijn allerlei eetbare planten te vinden op het wad:
- Artemisia maritimum (zeealsem)
- Salicornia europaea (zeekraal)
- Halimione portulacoides (zeepostelein)
- ‘Sea salad’ (groen wier)
En: garnalen, krabben, oesters en kokkels.
Plus mosselen, zeesterren, heremietkreeften en platvissen…
Wadlopen is meestentijds in modder lopen. En niet alleen modder, maar een soort zwart, vettig spul. Ook moet je enkele kreken passeren. Dat betekent: waden, spetteren en worstelen, met de wind in je haren en de smaak van zout in je mond. En het is zeker een outdoor-activiteit voor mensen met een goede conditie die van een uitdaging houden. Watjes: thuisblijven!
Onze tocht maakten wij onder leiding van twee ervaren gidsen, die een training van vier jaar volgden. Ze hebben een lange staf bij zich, waarmee ze mensen mee uit de bagger kunnen sleuren, wanneer nodig.
Loop en kijk met ons mee:
Yoga op een zandplaat
Engelsmansplaat is een zandplaat vlakbij Schiermonnikoog. Het is een van de hogere riffen in de Waddenzee, die alleen met springtij en flinke stormen overstroomt.Er zijn zelfs duinen met helmgras te vinden. In feite is het een onbewoond eiland, tenminste, onbewoond door mensen, want er verblijven vele vogels en honderden zeehonden.
Wij togen erheen in een boot vanuit de haven van Lauwersoog. De schipper legde aan vlakbij het strand, schoof een ladder uit en daar moesten we mee naar beneden klimmen om vervolgens met opgetrokken broek en blote benen door het water naar de kant te waden.
Ik doe al best een tijd aan yoga, maar deze ervaring was er een die ik niet zal vergeten. Dit zou ik elke week wel willen doen! Wat een cadeau… Stel je voor: mindful je lijf stretchen en relaxen onder de zon, op het zand, met alleen het geluid van de wind en een enkele krijsende zeemeeuw.
Totaal zen wandelde ik naar de boot en zweefde ik de ladder op.
Wow. Wat een ervaring.:
Fietsen en varen
Duizend jaar geleden was Waddenland nog een ongewis oord. Met kalm weer vormde de zee een welkome bron die vruchtbare klei en goed voedsel bracht. Bij storm werd diezelfde zee een allesverwoestende vijand.
Daarom legden de eerste inwoners eerst een heuvel aan om hun woningen op te bouwen: terpen (Friesland) of wierden (Groningen). Je ziet dat nog steeds heel duidelijk. Het zijn mooie oude dorpen met charmante straatjes, bakstenen kerken en fiere molens.
Het Reitdiep is een water dat gedeeltelijk uit kanaal en gedeeltelijk meandert als een rivier, dat Waddenland doorsnijdt.
Maak een boottrip (met elektrische motor) van 20 minuten met het Reitdiepveer dat van Aduarderzijl naar Schaphalsterzijl (of terug) vaart. Er passen maar 12 personen op, dus trek een nummertje 🙂
De dorpen Garnwerd, Feerwerd en Ezinge en het gehucht Electra markeren de zuidelijke grens van Waddenland.
Lokaal eten in Waddenland
Natuurlijk staat er hier vis en ‘zeevoer’ op het menu.
Een van de allerbeste visrestaurants is te vinden in Lauwersoog: ’t Ailand. Het wordt bestierd door vissersechtpaar Jan en Barbara Geertsema.
’t Ailand oogt als een soort havenloods, dus is geen fancy ‘restaurant’. Maar met een topuitzicht over de machtige Waddenzee, eet je hier precies dat wat vandaag uit de wateren werd opgevist. Heerlijk.
Voorgerecht: kokkels, mosselen, garnalen.
Hoofdgerecht: versgebakken makreel, kabeljauw, schol, geserveerd met huisgemaakte friet en een salade met Oost-Indische kers, gefrituurd zeewier en sesamzaadjes. Nomnom…
Goed in te weten: de Geertsema’s vissen op een duurzame manier.
De haven en Barbara van ’t Ailand.
- In Garnwerd zit Café Hammingh het oudste huiskamercafé van Nederland: het ziet er uit als een grootmoeders huiskamer. Proef de lokale mosterdsoep met of zonder spek.
- Proef het lokale bier zoals spelt bier van stadsbrouwerij Brouwerij Groninger.
- De biologische kaas van Kleikracht is ongelooflijk smakelijk.
Info over Waddenland
Waddenland ligt tussen Lauwersoog en Noordpolderzijl.
Op deze website en de website van Waddenland kun je van alles ontdekken over deze regio.
- Wil je wadlopen, kort of lang? Klik hier voor een pagina met alle info of kijk op Wadlopen.com. Engelsmanplaat kun je alleen per boot of georganiseerde tochten bereiken en niet op eigen houtje.
- Yoga in de haven van Lauwersoog of op de zandbank? Klik hier om te zien waar en wanneer de yogalerares haar heerlijke lessen organiseert.
- Voor een fietstocht in Waddenland kun je via het fietsknooppunten alle kanten op. Er is ook een beschreven route, de Fietsroute Reitdiep met de boottocht over het Reitdiep van 52 kilometer, te vinden op deze website.
- De historische reddingsboot Gebroeders Luden organiseert langere zeetochten vanuit Lauwersoog, zoals een zeehondentocht en de yogatrip.
- Een korte boottrip met het Reitdiepveer is mogelijk van April tot en me eind Oktober, kijk eerst even op de website, want de vertrektijden variëren.
- Voor een overnachting zijn er vele mogelijkheden. Enkele aaanraders: B&B met fantastisch ontbijt is d’Olle Pastorie van Marten en Irene Japenga in Vierhuizen, hotel en restaurant De Oude Smidse in Westernieland, kleine hotel en camping Marenland in Winsum en het Groene Huisje in Molenrij.
- Wil je de waddenvogels beter leren herkennen, download dan de gratis Waddenvogel-app voor Android en Iphone.
- Nieuws en updates over Waddenland tref je op Facebook, Twitter en Instagram
Meer DailyGreenspiration in Waddenland
- Zie het speciale DailyGreenspiration Waddenland Pinboard
- Lees het artikel over 6 tuinen in het noorden
- Ontdek de donkere luchten boven het Dark Sky Park Lauwersmeer
- Lees het artikel over eco-logeren in het Groene Huisje