SLOW TRAVEL * Natuurhuisje is een boekingssite voor het vinden van bijzondere accommodaties die met zekerheid liggen in een natuurlijke omgeving. Fijn als je weg wilt van de drukte en de massa. Ik mocht van de organisatie een huisje uitzoeken en koos er eentje in Overijssel, in de regio Salland. Dat beviel me goed. Ik vertel je meer over Natuurhuisje en over mijn verblijf.
Bij Natuurhuisje vind je accommodaties in een groene omgeving. Dat kan zijn op een boerderij, in een blokhut, boomhut, pipowagen, trekkershut of yurt, maar eveneens een huisje of appartement op een boerenerf of kleinschalig vakantiepark. Er is ook groepsaccommodatie te vinden. Wil je heel specifiek een huisje met jacuzzi/sauna/open haard, er met de hond terecht kunnen of maar één nachtje weg, of per se aan zee zitten, dan kun je ook daar op selecteren. Verder is er de mogelijkheid te kijken wat je last-minute nog kunt regelen, als je ineens zin hebt om eropuit te trekken.
Het zijn over het algemeen exclusievere locaties, vaak van particuliere eigenaren, die er allemaal hun persoonlijke gastvrije draai aangeven. Verwacht dus niet voor een bodemprijs te kunnen boeken, want je krijgt echt wat bijzonders en kwaliteit. En het is altijd weer anders.
Milieu en economie komen samen
“In een natuurhuisje beleef je een prachtige omgeving en vind je méér dan alleen een vakantiehuis. Weg van de massa.” Dat is het idee van oprichters en natuurliefhebbende broers Tim (milieu-econooom en vogelaar) en Luuk van Oerle (bedrijfseconoom en vogelfotograaf) die in 2009 in hun studententijd met de boekingssite begonnen.
Met Natuurhuisje.nl hopen ze bij te dragen aan een oplossing waar milieu en economie samen komen. “We selecteren alleen huisjes die geschikt zijn voor mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte, voor de juiste mensen op de juiste plek.”
In de natuur en voor de natuur
Net als ik heeft Natuurhuisje de missie om mensen dichterbij de natuur brengen. Dat doen ze dus met hun huisjesselectie, maar ook doneren ze voor iedere boeking 1 euro aan het ondersteunen van lokale natuurprojecten. Ze werken daarin samen met Buitenfonds, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. “Denk aan het herstellen van recreatieve voorzieningen, het verbeteren van het leefgebied van een bepaalde diersoort of het verjongen van een stuk bos ten gunste van de biodiversiteit en klimaatadaptatie, elk natuurproject is anders. Zo kunnen we telkens op een andere manier iets betekenen voor de natuur dichtbij huis.”
Momenteel wordt met een donatie een vogelwachtershuisje op Texel hersteld, is er een hondenspeelbos in Overijssel gerealiseerd, loopt er een project met de visarend in de Biesbosch en komt er speelnatuur in provincie Groningen. Ook is Natuurhuisje partner van natuurorganisaties als The Pollinators en Waarneming.nl
Zelf samenwerken met Natuurhuisje
Heb je zelf een verblijf in de natuur om gasten te ontvangen? Dan kun je dat gratis aanmelden. Je betaalt alleen een bijdrage van 12% commissie per boeking (incl. btw).
Maar ook als je natuuractiviteiten organiseert, bijvoorbeeld wildplukken of een natuurexcursie, dan kun je die aanbieden via Natuurhuisje Activiteiten, wat sinds eind vorig jaar een nieuwe dienst is.
Mijn ervaring in een Natuurhuisje in Salland
Nou, ik mocht op uitnodiging van Natuurhuisje wat boeken. Ik besloot het aanbod praktisch in te zetten, want ik moest voor reportagewerk en interviews in Gelderland en Overijssel zijn en bedacht dat het handig was om dat allemaal te combineren en dan op een strategisch punt te gaan logeren.
Dus ik prikte een logistiek punt op de kaart, en dat bleek een uitstekende methode, want ik kwam uit bij het Natuurhuisje in Broekland waar ik een fantastische cottage met hot tub en sauna trof, met een eigen erf, een tuinkamer, terras, ligweide, parkeerplaats, een geweldig bed, vogelgefluit, geen omgevingslawaai en een regenboog mét schittende zonsondergang over de groene weiden rondom.
Ik heb er zelf de hot tub met hout leren stoken van eigenaar Joop. Tijdens de drie uur die dat proces in beslag nam, kookte ik verse lokale asperges en at ik aardbeien uit de streek. Toen het water 35-40 graden warm was, heb ik enorm genoten. Daar dreef en dobberde ik tweeënhalf uur onder de volle maan, luisterend naar kivieten en bosuilen. Volledig zen sliep ik daarna als een roos.
Het is een Natuurhuisje waar je dus prima in je uppie kunt verblijven en genieten, maar met je lover is dit zeker ook een superromantische chillplek.
Tips voor deze streek
In de Nederlandse natuur en buitengebieden is zoveel moois te ontdekken, en vaak op korte afstand van elkaar. In de regio Salland zijn dit mijn aanraders:
- Fietsen of wandelen langs de IJssel TIP: natuurgebied Duursche Waarden, en dan op het terras bij Brasserie Op Duur bij het plaatsje Den Nul beginnen en eindigen.
- Fietsroutes van Slinger van Salland over landgoederen en langs historische plekken met oude verhalen.
- In de bossen bij Raalte vind je een labyrint dat op leylijnen is aangelegd (parkeren bij de dagcamping/speelplek aan de noordelijk zijde van de Bergweg en vanaf daar de gele route linksom lopen), het idee is dat je dit aandachtig in- en uitloopt met een vraag die je wilt oplossen, aan het eind van je loopje ben je wijzer!
- Wandelen in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.
- In het mooie Vechtdal gaan fietsen, en dan aardbeien, asperges of bessen en lokale streekproducten zoals bijzondere biertjes halen bij Ernie van der Kolk in het buitengebied van Dalfsen.
- Hanzesteden Deventer en Zwolle.
- Beeldenpark Anningahof bij Zwolle, Beeldentuin in Mariënheem en Kasteel Nijenhuis tussen Heino en Wijhe (een van de locatie van het ook bezienswaardige Zwolse museum De Fundatie).
- Biologisch tuincentrum Holsto in Olst.
Er zijn meer Natuurhuisjes in deze mooie hoek van Nederland te vinden, mocht het huisje waar ik verbleef al geboekt zijn in de periode wanneer je wilt gaan.