JAARROND BLOEI * Begin november vorig jaar plantten we honderden bollen, en ook een flinke kruiwagen vol narcissen. Dat gaf in het voorjaar erop zo’n vrolijkheid in de border! Zelfs de buren zagen het geel en wit door de winterhaag schijnen en kwamen kijken en genieten. Zie je een narcis bloeien, dan is het voorjaar begonnen!
Narcissen zijn de eerste bloeiers, samen met krokussen. Je zou denken dat je ze dus heel vroeg moet planten, maar bollen plant ikzelf pas als ik er weer plek voor zie. Dus niet al begin oktober, wat veel winkels je graag zien doen, maar pas eind oktober/begin november. Dan heb ik de dahlia’s gerooid, beginnen de vaste planten zich terug te trekken en naderen de eenjarigen hun einde. Pas dan zie ik lege plekjes waar een bol in de grond kan.
Ik probeer een kleurenschema aan te houden: geel, rood en oranje in de zonneborder aan de zuidkant van onze boederij, rood en roze in de voortuin en paars en wit in de achtertuin. Langs onze oprit mag alles door elkaar, dat is de ratjetoeborder. Die strook is ’s zomers verder gewoon groen. Mijn man mag ‘m pas maaien als het loof echt heel lelijk is geworden en de bollen in de grond zich goed hebben ontwikkeld.
In onze eikenweide voor het huis hebben we verwilderingsbolletjes gepoot. Dan plant je er voor je gevoel knetterveel (honderd) en dat blijkt dat in het voorjaar heel karig beeld op te leveren op zo’n grote vlakte. Hopelijk gaan ze gauw een beetje vermeerderen. We zullen het zien in 2020. En anders moeten we bijplanten.
De comeback van narcissen
Narcissen zijn een tijdje ‘uit’ geweest. Je zag nog wel die kleine mini’s in potten, maar de echte forse gele trompetter was voorbehouden aan de wat oudere tuinbezitter. Maar retteketet: de narcis is bezig aan een comeback! Want: geel is ook weer terug in tuin en interieur. Zo werkt dat. Ook zijn er inmiddels nieuwe variĆ«teiten in wit en zelfs romantische narcissen die op een roos lijken. Dus hou je niet van het ‘gele hangende kopje’, dan bieden die andere soorten voldoende optimisme.
Narcissen lenen zich goed als frisse voorjaarsbloeier waar je na een sombere winter heel blij van wordt. De soorten met goed zichtbare stampers zijn bovendien een welkome vroege nectarleverancier voor de wilde bijen die op de eerste zonnige lentedagen uit hun winterslaap komen en voedsel nodig hebben.
Tips voor narcissen
- Ze gedijen zowel in de zon als in de halfschaduw.
- Maak het plantgat twee keer de hoogte van de bol.
- Plant ze samen in gras, border, of pot. Mijn ervaring is dat narcissen (anders dan tulpen – die goed per stuk in borders kunnen staan) net wat beter tot hun recht komen in een groepje van minimaal 5 bollen.
- Zodra de eerste warme lentedagen zich aandienen, piepen de groene punten de grond uit, eerste bloei kan al in februari te zien zijn.
- Goede adressen om bollen te bestellen zijn de online webshops van FamFlowerFarm (met o.a. de hierboven getoonde soorten Martinette, Romy en Bridal Crown) en Sprinklr (ecologische bollen, zoals de Minno, een laagblijvende soort, en de klassieke ivoor-gele Tresamble).
Vermeerderen
- Narcissen zijn vaak geschikt voor verwilderen, dus laat ze staan na de bloei (wel de kop eraf knippen), laat het loof afsterven > niet afknippen of vlechten, beter onder een plant moffelen, het loof is nodig voor de groei van de bol
- Na een paar jaar kun je (direct na de bloei) de pollen met een riek uit de grond haken, de bollen van elkaar trekken en herplanten.