EETBARE TUIN * Op het terrein waar ik tuinier staat een kweepeer bij de ingang en die is weinig populair. Dus neem ik de gele vruchten mee naar huis voor allerlei recepten. Omdat ik momenteel tijdelijk maar 2 kookpitjes tot mijn beschikking heb (en dus ruimtegebrek) probeer ik de hooikistmethode uit. Gaat fantastisch! En bespaart brandstof, dus kosten.
Kweeperen zijn een soort harde appels en het bijzondere is: ze hebben een pluizig ‘manteltje’ dat je er eerst moet afwrijven. Daaronder zit de spiegelgladde gele schil. Soms zitten daarop wat zwarte stipjes, maar die schil je er af en dan zie je daar niks mere van. Kweeperen moet je koken. Ze zijn rauw niet lekker.
Kweeperen in de Ecostoof
Afgelopen weekend maakte ik een paar recepten met kweeperen met behulp van de Ecostoof. Dat is een gewatteerde buidel die een moderne variant is op de hooikist, die uren koken op gas of elektra scheelt. Ik ben erg enthousiast over dat ding en ook ambassaseur geworden (tip: kortingscode onderaan deze tekst).
De Ecostoof is een energieneutrale slowcooker, gebaseerd op een eeuwenoude bereidingsmethode: ‘de hooikist’. Het is een elegante buidel van linnen gevuld met schapenwol. Je verhit je eenpansmaaltijd door en door op vuur of kookplaat. Vervolgens zet je de pan met deksel in de buidel, daar leg je een gewateerde klep over en dan strik je de buidel dicht.
Dit pakket laat je staan voor een bepaalde tijd, van een uur tot enkele uren. Door de isolerende werking blijft de pan gloeiend heet en stooft het eten vanzelf gaar, met behoud van alle smaken, vitamines en mineralen, gezond dus, én je bespaart op energiekosten, duurzaam en ecologisch verantwoord dus.
Malse kweeperen met een bite
Deze kweeperen liet ik anderhalf uur in de Ecostoof staan. Ze kwamen er gloeiend heet, en mals met een bite uit. het is mijn eigen draai aan een recept van Yvette van Boven.
Nodig
- 6 grote kweeperen, of 8 kleine
- 2 liter warm water
- 150 gram bruine suiker
- 1 (bio)citroen in kwarten (of een scheut natuurazijn)
- 1 vanillestokje, overlangs opengesneden (of een zakje vanillesuiker)
- smaakmakers zoals: 1 steranijs, 8 jeneverbessen of 8 geplette kardemompeulen (een kaneelstokje kan waarschijnlijk ook prima).
- 6 blaadjes salie
Werkwijze
- Breng het water, met de suiker, citroen, vanille, smaakmakers en salie in een grote pan op middelhoog vuur aan de kook.
- Schil de kweeperen met een dunschiller. Snij ze in kwarten en haal het harde klokhuis eruit – met enige kracht.
- Laat de parten in de zacht kokende siroop glijden en kook ze 5 minuten goed door, zodat ze door en door verhit zijn.
- Stop de pan in de Ecostoof en strik ‘m dicht. Laat gerust anderhalf tot 2 uur staan. Heb je geen Ecostoof, dan kun je dit uiteraard op een laag pitje garen.
- Je kunt daarna de siroop apart nog even inkoken, met bijvoorbeeld een schepje agar agar om te binden.
- Bewaar de peertjes vervolgens in hun siroop. Ze zijn zeker een week in de koelkast bewaren, of in te vriezen.
Eet ze bij een stukje kaas. Of ’s morgens met yoghurt. Of verwarm ze nog even in hun siroop en serveer ze bij notenijs. Ook zijn ze (uitgelekt) te gebruiken in een cake of taart.
Kweeperenchutney met walnoten
Het blijkt een goed walnotenjaar en van verschillende kanten krijg ik zakken vol toegestopt. Ik heb tijdens het binge-luisteren van een podcast een hele bak zitten kraken voor dit recept.
Nodig
- 600 gram kweeperen in smalle partjes snijden ( 1 centimeter dik), koken in gekruid suikerwater (zie recept hierboven) en dan in de Ecostoof wegzetten, anderhalf tot 2 uur.
- Grote rode ui, gesnipperd
- Klein rood pepertje – of halve grote, fijngesneden
- Gember – ongeveer 2 centimeter, fijngesneden
- 170 gram rietsuiker
- 100 gram witte natuurazijn
- 120 gram walnotenstukjes, eventueel licht roosteren (pas op dat de velletjes niet verbranden)
Doen
- Fruit de uiensnippers, pepersnippers en gember zachtjes in een diepere bakpan, laat een kwartiertje garen. Je kunt dit nog op smaak brengen met peper en zout of wat smaakmakers als gemalen komijn
- Haal de kweeperenstukjes uit de Ecostoof en stamp ze grof tot een compote, schep bij het uienmengsel, roer door
- Giet er de azijn en de suiker bij, roeren en wat inkoken.
- Je kunt dit nu in de Ecostoof nog een poos laten sudderen/intrekken. Heb je geen Ecostoof, dan kun je de peertjes uiteraard op een laag pitje garen.
- Roer de walnoten er regelmatig door en schep de chutney in potjes.
Deze chutney is lekker bij verschillende warme maaltijden, op een geroosterde boterham met kaas of een tosti, of bij een kaasplankje.
Kweeperen van collega Patricia
Patricia van Rooij is ook actief op eetbaar park De Kleine Aarde waar ik die kweeperen plukte. Zij kookt de kweeperen tot een chutney met rozijnen, nootmuskaat en kaneel. Eventueel op smaak zoeten met honing of suiker en een klontje boter. Bij serveren kun je er stukjes geroosterde hazelnoot of amandelsnippers overheen strooien.
Warm houden, vervoeren, campinggas sparen
De Ecostoof is ook ideaal voor het warmhouden en vervoeren van een pan soep of peertjes naar een picknick of barbecue, of als je naar een potluck gaat. Op de camping spaar je er heel wat gas mee uit.
Ecostoof bestellen met korting
Interesse in meer info over de Ecostoof? Kijk op deze site. Mocht je er een willen aanschaffen, gebruik dan de code verderland voor korting.
Een ecostoof of hooikist zoals ze die vroeger noemde kun je ook eenvoudig zelf maken van een kartonnen doos met oude kussens of dekens van zolder of de kringloop.
Ha Sander, dat kan inderdaad, dank voor de tip, ikzelf vind dit een fraaie en praktische oplossing, ook makkelijk op te bergen.