De kunstenaar die de Uitlaattuin bedacht

PJ Roggeband is een kunstenaar die veel met natuur en planten werkt. Hij bedacht het concept Uitlaattuin. Wat is dat? Nou een tuin waarmee je aan de wandel kunt. Gekkigheid! PJ organiseert workshops waar je je eigen uitlaattuin in elkaar kunt knutselen. Ik deed mee en dacht aanvankelijk: wat ga ik maken joh? Maar ik kwam op iets geinigs uit en ook alle andere deelnemers verrasten me met hun inspirerende Uitlaattuin.

uitlaattuin

In de loods van Raum, een experimentele broedplaats pal aan de A12 in Utrecht, legt PJ Roggeband aan de workshop-deelnemers uit hoe zijn idee Uitlaattuin ontstond.

uitlaattuin

“Ik vroeg me af of er zoiets bestaat als draagbaar groen. Welke rol kan mobiele natuur spelen in een stedelijke omgeving? De ‘Uitlaattuin’ biedt uitkomst! Als je er als stadsbewoner even uit wilt, stap je in je draagbare tuin, je doet de schouderbanden om en daar ga je: met je neus tussen de planten en grassen, flaneer je door de drukke stad.”

Dat ziet er ongeveer zo uit:

uitlaattuin
De ‘Omsluittuin’ waarbij de natuur de mens ommuurt en afschermt.

Alle vormen en maten

PJ Roggeband: “Je kunt je Uitlaattuin vullen met kruiden, groenten of planten. Je kunt natuurlijk een statement afleveren door je verplaatsbare tuin in te zetten voor de bedreigde bijen en vlinders. Maar je kunt van je tuin bijvoorbeeld ook een mobiel weerstation maken door de toepassing van guichelheil. Omdat de bloemen van deze plant snel sluiten als er slecht weer op komst is wordt guichelheil namelijk ook wel als (armeluis)barometer gebruikt.”

De Uitlaattuin als huisdier

“Deze tuin heeft je aandacht nodig en dwingt je op pad te gaan”, is de filosofie van PJ Roggeband. “En tijdens het wandelen is er allicht ook tijd voor een ontmoeting. Deze persoonlijke tuinen verzetten je zinnen, bieden ontspanning. Het ‘groene onthaasten’ kan beginnen.”

Schemer- en knalpottuinen

Samen met uitvinder Ed Oldenburg maakt PJ voor het literaire festival ‘Wintertuin’ te Nijmegen de ‘Groenspuwer’ oftewel ‘Knalpottuin’. “Dit model heeft als basis de uitlaat van een brommer. De bijna niet stuk te krijgen vrouwentong (Sansevieria) plantten we in de loop van het wapen. Maar we kunnen er ook zaadbommen mee afgeschieten, dan dient de tuin als guerrilla gardening-wapen.”

Dan is er nog de ‘Schemertuin’, die inspeelt in op een ontdekking dat planten energie kunnen genereren. Het is een tuin met voor- en achterlichten, waarmee je ook ’s avonds op stap kunt.

Aan de slag met je eigen Uitlaattuin

Tijdens de workshop Maak je eigen Uitlaattuin werden nog veel meer typen Uitlaattuinen spontaan uitgevonden door de deelnemers. In de loods bij Raum mochten we uit allerlei afvalmateriaal uitzoeken. Ook stonden er allerlei planten klaar waar we wat voor konden bedenken. “Of je gaat uit van de plant, of van het materiaal”, zei PJ Roggeband. Er werd lustig gezaagd, getimmerd, geboord en gelijmd.

uitlaattuin
Knippen, hameren…
uitlaattuin
Naaien, knopen, zagen…
uitlaattuin
De Tastuin en de Klimtuin.
Uitlaattuin
Ikzelf ging met kippengaas aan de slag en bedacht de ‘Plantaarn’. Een soort lampion, die je in een optocht kunt dragen (liefst met vele dragers tegelijk, met muziek erbij en kleurige planten) en later aan een gevel kunt hangen in de vlaggenmasthouder (stel je dan een straat vol voor: aan alle gevels een Plantaarn).
Uitlaattuin
Een absoluut fashion statement is natuurlijk de ‘Hoedtuin’, leuk voor Prinsjesdag volgend jaar! BEELD: Juri Hiensch
uitlaattuin
Alle Uitlaattuinen verzamelen!

Meer info over de Uitlaattuin

Volg voor meer nieuws en evenementen rond de Uitlaattuin de Facebook-pagina.

In dit artikel lees je meer over het werk van PJ Roggeband.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.