GROENE LEEFOMGEVING * Afgelopen week bezocht ik de Floriade, en vermaakte ik me opperbest. Ik heb de highlights voor je op een rijtje gezet: mijn aanraders per locatienummer.
De Floriade heeft veel stof doen opwaaien in de media (kritiek: hoge kosten van het project) en iedereen die ik vertelde dat ik erheen ging, vroeg me of ik wilde berichten of het echt zo erg was gezien die negatieve verhalen. Onbevangen dwaalde ik er een dag rond en: ik heb me opperbest vermaakt.
De Floriade is van oorsprong een showcase van de Nederlandse tuinbouwindustrie die eens in de ongeveer tien jaar wordt georganiseerd. Door het hele land zijn er sporen van te vinden, zoals in Rotterdam bij de Euromast (1960) en in het Amsterdamse Amstelpark (1972). De Floriade 2022 is in Almere.
Dit keer is breder ingezet op actuele thema’s en innovatieve oplossingen van stedenbouwkundige en groene vraagstukken. Hoe behouden we de biodiversiteit in onze leefomgeving, hoe zien ons huis en de tuin van de toekomst eruit? Het motto ‘Growing Green Cities’ richt zich op de onderwerpen als Urban Food Strategies, Rewilding Cities, Biobased Building en Circular Greenhouse.
Er zijn paviljoens waar verschillende landen hun visie daarop geven, en het is interessant te zien hoe zij vanuit hun cultuur, plek op de aardbol en idee aan het thema bijdragen. Andere locaties zijn aangelegd door bedrijven of organisaties, ook is er veel ruimte voor kunstenaarsbijdragen. Het terrein is giga groot.
Tip 1: weet waarvoor je komt
De Floriade is groot en heel divers. Ikzelf ben geïnteresseerd in nieuwe tuinideeën, innovatie op het gebied van de leefomgeving en natuurinclusief bouwen en wonen. Verder ben ik voor mijn publicaties altijd op zoek naar goede onderwerpen voor fotografie. Dat alles vond ik volop. Zoek dus van tevoren eventueel via de website van de Floriade uit wat je in elk geval gezien en gedaan wilt hebben, zie de plattegrond – of met de papieren plattegrond die je bij binnenkomst krijgt.
Verder kun je de Floriade zien als een interessante dag uit. Je gaat je zéker niet vervelen, je komt op een unieke locatie die is ingericht om straks een bijzondere en groene woonwijk te worden. Het is een voorbeeld van hoe je eerst nadenkt over het groen in een wijk, dat vast aanplant en daarna pas gaat bouwen. Dat is echt een tamelijk nieuwe aanpak voor stedenbouw.
Tip 2: neem je portemonnee mee
De entree vind ik wel aan de hoge kant: 29 euro (was 35). Ik zeg niet dat het dat niet waard is, maar dat is een pittige prijs die niet voor iedereen is op te brengen. Je moet er ook nog heen, en je wilt er ook nog wat nuttigen. Goed te weten: je kunt alleen met pin betalen. Verder kosten veel dingen extra, zoals een tweede ritje met de kabelbaan en het rondrijdende treintje (de hop on hop off).
Tip 3: weet wanneer je gaat
De Floriade is t/m 9 oktober dagelijks geopend van 10 tot 19 uur. Op een doordeweekse dag is het minder druk, al heb je dan wel kans op zwermende schooljeugd die opdrachten maken, maar dat maakt het juist ook leuk en levendig. Verder viel me op dat het om 15 uur al aardig stil was, heerlijk.
Ga je echt voor de tuinen en de beplanting, bezoek de Floriade dan vanaf medio juni. Dan zijn de borders weelderig gevuld en de bomen allemaal groen.
Tip 3: bepaal je route
Ikzelf liep een kriskrasroute, omdat ik bepaalde locaties per se wilde zien. Daardoor kwam ik niet aan de kabelbaan toe, omdat mijn auto bij de ingang Weerwater stond. Als je met het OV gaat, kom je lopend vanaf het station bij de Esplanade waar een boot je voor 3,50 naar de ingang vaart waarvandaan de kabelbaan vertrekt (je kunt ook met een bus, of lopend of met de OV-fiets). Met je ticket mag je 1 enkele rit maken met de kabelbaan (een extra ritje kost 3,50).
TIP Woon je in Amsterdam, dan kun je met een touringcar op en neer inclusief entreeticket.
Het terrein is goed bewegwijzerd en je kunt precies op de kaart zien waar je bent door de genummerde knooppunten.
Kniesooropmerking: wat ikzelf onhandig vond, is dat sommige locatieontwerpen geen achteruitgang hadden, dus soms kun je niet logisch dóórlopen en moet je weer terugcirkelen. Menig bezoeker heeft her en der al olifantenpaadjes geprobeerd, viel me op. Misschien kan de organisatie die beter benutten, dan de jonge aanplant steeds terug proberen te zetten, of deze paadjes te barricaderen.
Mijn Floriade-aanraders per locatienummer
Ik ga nu even niet politiek doen, want van een aantal aanwezige landen ‘is wat te vinden’. Ik ga hier uit van de groene/duurzame boodschap of oplossing die ze op de Floriade tonen, gezien vanuit hun plek op de Aarde, en of ze wat bezienswaardigs hebben neergezet. Er leven daar ook mensen die nadenken over de toekomst van onze planeet vanuit hun perspectief.
TOPPER
Het hele eiland Utopia, fijn dwalen over natuurpaadjes langs inspirerende tuinen, natuur en objecten:
- Kunst waar je wat mee kunt (muziek maken, selfies nemen, doorheen wandelen, je boodschap aan de natuur ophangen of over het water bazuinen door een grote wilgentenen toeter) van onder andere natuurkunstenaar willowman Will Beckers.
- 197 – agroforestry-project (stadslandbouw/voedselbos) van stichting Weerwoud.
- 195 – geweldige tuin van de vakgroep van ecohoveniers Wilde Weelde, naar een ontwerp van de leden Emiel Versluis, Ivo Vries en Huub Zoontjes. Zij laten zien hoe je op ecologische manier en op basis van hergebruik van materialen een natuur-inclusieve tuin kunt opzetten. Ze gebruikten grindtegels, putdeksels, baksteen, rioolbuizen, betonnen duikers en zelfs oude lepels. Een majestueuze stammenwand van 3,5 meter hoog is opgebouwd uit hout uit de Flevopolder, dus lokaal. In dat hout vinden vlinders en talloze andere insecten een plek om te schuilen en overwinteren. Er zijn neststenen voor huismus, spreeuw en zwarte roodstaart en vleermuizen ingebouwd, er is een insectenhotel. Verder zijn er meer vogelkasten geplaatst en zelfs een nestkast voor de ijsvogel in de oever. In het tuinontwerp is verder rekening gehouden met natuurlijke systemen, voedselkringlopen, bodemleven en wateropslag. “Ook in de stad zijn er tal van mogelijkheden om de natuur te helpen. Als je kijkt zie je al veel natuur in onze stedelijke omgeving, van micro tot macro. Een ‘Wilde Weelder’ kijkt naar zijn omgeving, begrijpt de invloed van ingreep en stuurt naar een omgeving met meer natuurwaarde. Klein beginnen door het verwijderen van een tegel, iets planten en kijken wat er gebeurt, daar word jij, maar ook de natuur blij van.” Met hun Floriade-tuin laten de ecohoveniers allerlei oplossingen zien. “Water, klimaat, bodemleven, hergebruik en duurzaamheid staan centraal. Met de basisvorm als een soort diafragma laten we door middel van in- en uitzoomen zien dat we begaan zijn met de natuur.” Meer over deze tuin en een ontwerptekening vind je op de Wilde Weelde website.
Verdere Floriade-toppers
- 83 – Exploded View Beyond Building een tentoonstelling in de vorm van een huis, waar je kennismaakt met circulaire en biobased materialen.
- 15 – Treeport Zundert is een kunstzinnige tuin die ik echt geweldig vond, met name het object dat op de schilderkunst van Vincent van Gogh is geïnspireerd. De tuin is verder bijzonder omdat er innovatieve methodes voor warmteopslag en waterbesparing worden getoond.
- 38 – Wild at Heart is een tuin van Lageschaar Vaste Planten die laten zien hoe je wilde planten en vaste tuinplanten combineert. De gebruikte planten zijn overal toepasbaar, hebben weinig onderhoud nodig en hebben een lange levensduur.
- Oerbos op het Green Island met kunstobjecten, zoals het neuriënd kunstwerk van geluidskunstenaar Bouke Groen.
Must see
- 84 – A growing Chinese bamboo garden
- 100 – Natural Pavilion
- 55 – Boomkwekerij Ebben & Vic Landscapes
- 62 + 90 t/m 97 – EcoDemohouse en Tiny Houses
- 77 – TU Delft Urban Forestry data-onderzoek over hoe bomen het klimaat in de stad kunnen verbeteren en welke bomen voor wat voor plekken het meest geschikt zijn.
- 136 – Green House met 10.000 m2 tuinbouwgewassen en een veganistisch restaurant.
Als je er toch langs wandelt
- 66 – Biotopia van Duitsland is een cool paviljoen met ook een restaurant en een vegan barretje.
- 36 – The Regenerative Belgian Garden heeft leuke zitjes en hoekjes en een mooie boodschap.
- 88 – Salt Water Cities van de Verenigde Arabische Emiraten toont de uitdaging van leven in een snoeihete woestijn.
- 53 – Desert Nest van Qatar heeft enkele interessante gebouwen neergezet die gestoeld zijn op hun typische architectuur, de duiventorens.
Ook op letten
Op het terrein van de Floriade is veel aandacht besteed aan veel beplantingsvariatie voor een grote biodiversiteit. Er zijn insectenbosjes, er is een ruim 3 kilometer lang bijen-en vlinderplantenlint geplant en er zijn verschillende groene gevels te zien.
Floriade voor Professionals
Ben je net als ik ook professioneel bezig met vergroenen en de circulaire economie? Dan is het interessant om het kennisprogramma in de gaten houden.
TIP Hakim el Amrani van Studio Nous Nous geeft in augustus en september twee Masterclass lezingen over Biophilic Design en Biophilic Cities.
Wat vond jij het meest bijzonder op de Floriade?
Ook naar de Floriade geweest? Laat me hieronder weten wat jij bijzonder vond en waarom.
Leuk logeren in Flevoland
Eerder schreef ik een blog over leuke logiesmogelijkheden in Flevoland.
Beste Katja, de gemeente Almere doet zijn best om het paviljoen van de Almeerse Wolunie te behouden. Maar waar en hoe (het kan niet onbeheerd ergens neergezet worden) is nog niet bekend. Voorlopig wordt het afgebroken en opgeslagen. Vr gr Mieke
Benieuwd Mieke, hopelijk komt er een nieuwe bestemming voor.
Beste Katja, overigens complimenten over de stukjes en de foto’s die je gepost hebt! Een verademing naast alle negatieve commentaar (de meeste van mensen die niet geweest zijn)
Het klopt dat de prijzen stevig zijn, maar ik even wil aanvullen is dat er overal picknickplekken aangebracht zijn, zodat je gewoon je lunch van thuis kunt nuttigen.
Dankjewel Mieke. Ik vond het een mooie happening waar ik veel inspiratie heb opgedaan, ook voor mijn nieuwe boek ‘Van tegeltuin tot jungle’ dat begin 2023 verschijnt. In mei (toen ik erover schreef) was de toegangsprijs nog een stukje hoger en voor een gemiddeld gezin niet echt haalbaar. Helaas is het nu bijna gesloten.
Ik ben gisteren geweest. Alles volop in bloei, zo mooi! Je hebt al veel mooie dingen genoemd. Wat mijn tips betreft:
Nr 106 (Gemeentes Amsterdam en Almere) met The voice of urban nature.
Nr 125 (Lips Groen) met een prachtige zintuigentuin die zich richt op de 12 zintuigen van Rudolf Steiner.
De Hortus Avenue met een prachtige bloemenstrook.
Groet, Ellen
Ha Ellen, dank voor de tips, ik ga binnenkort nog eens kijken. Groet, Katja
De tuin van Wilde Weelde was geweldig. Paviljoen van China ook. Leuk gevaren in een ballon middels VR bril bij provincie Flevoland. Van boven ziet het er allemaal nog mooier uit wanneer je een ritje in de kabelbaan maakt. Eco district vond ik niets toevoegen. Prachtige tuin ontdekt in de buurt van de Almeerse wolvereniging
Ha Willine, leuk te horen. Was die tuin van de wolvereniging (wat is dat eigenlijk?) buiten het Floriade-terrein?
Beste Katja, de Almeerse Wolunie heeft een prachtig paviljoen (nr 14 op het groene eiland) Je hebt hem jammergenoeg gemist, maar misschien kom je op de valreep wel nog een keer. Zij laten zien dat je met de energie van de zon kunt verven, het zg solar dying. 750 potten met plantenextracten die van hun plantenakker (lokaal!) komen geven hun verfstof af aan de schaapjes die in de potten zitten. De kleuren worden gereflecteerd als de zon schijnt en geven een boeiend glas in lood effect. Deze wand heet The Colors of the Sun. De achterwand, waar je even heerlijk kunt zitten op de gevilte schapenvachten, heet First Skin en bestaat uit de eerste huid van dieren. Zij hebben genoeg aan het vel waarmee ze geboren zijn. De wand aan de buitenachterkant heet Second Skin en is een groot oog: het oog van de toekomst. Hier wordt dmv uitsluitend hergebruikt materiaal getoond hoe verspillend de kledingindustrie is, wij moeten tenslotte wel íets aan, en dat daar echt anders mee omgegaan moet worden. De meeste mensen realiseren zich niet hoeveel er geproduceerd wordt dat niet eens verkocht wordt en samen met amper gedragen kleding gedumpt wordt en als een berg onverteerbare synthetisch materiaal oa in de woestijn in Chili ligt. Enfin, dit is dus in een notendop wat er te zien is. De tuin die Willine misschien bedoelt is nr 13. Ze zijn buren.
Hoi Mieke, dankjewel voor je bijdrage. Zeer interessant en actueel en dringend klinkt dit. Voor degenen die het lukt nog te gaan is dit dus een waardevolle tip nog! Wordt de installatie misschien straks nog elders vertoond? Groet, Katja
Veel punten van herkenning. Het eiland. Even heerlijk bij het water gezeten met kwakende kikkers (dacht eerst dat het een opname was) en de koekoek. En het prachtige stuk van WildeWeelde. De tuinen waar je de uitgang niet kan vinden. Het heerlijke dwalen. En bedankt voor de tips. Ik heb een pas, dus ga nog een paar keer. Groet Salome
Leuk Salome, ja er is genoeg te zien om nog eens terug te gaan, ik ga ook nog deze zomer. Wat enorm grappig dat je dan dacht dat de kikkers ‘nep’ zijn, een kunstwerk van de natuur 😉 Mocht je een volgende keer nog goede aanraders vinden, laat het hier vooral even weten. Groet, Katja