Dit is wat je moet weten over een duurzame uitvaart

DUURZAAM LEVEN * Begrafenissen zijn een belangrijk onderdeel van ons leven – ze bieden familie en vrienden de kans om het leven van onze dierbaren te eren, terwijl ze ons ook helpen om het verdriet te verwerken dat gepaard gaat met hun overlijden. Ook op het gebied van de ecologische voetafdruk, is er in de wereld van uitvaartceremonies heel want veranderd. Hier vind je enkele tips voor het plannen van een duurzame begrafenis.

Kies duurzame materialen

Of het nu gaat om het kiezen voor biologisch afbreekbare kisten van bamboe en riet of het kiezen van gerecycled papier voor uitnodigingen en programma’s, er zijn tal van milieuvriendelijke materialen die kunnen helpen om de impact van de uitvaart op het milieu te verminderen.

Er zijn verschillende ontwerpers bezig met duurzame items rondom de uitvaart, zo bestaat er inmiddels een kist die uit myceliumdraden is geperst: de Levende Doodskist. En lees ook deze blog eens over een Italiaans ontwerpersduo die een soort capsule ontwikkelen, waarin de overledene in foetushouding uiteindelijk weer opgaat in de natuur. Het ‘ei’ wordt begraven, en direct daarbovenop wordt een boom geplant. Het lichaam van de overledene gaat op deze manier helemaal op in de natuur, op een duurzamere manier dan begraven in een reguliere kist of cremeren.

Denk eens aan een natuurbegraafplaats

Er zijn steeds meer mogelijkheden om in de natuur begraven of uitgestrooid te worden. Bij Natuurbegraven Nederland of Natuurbegraafplaatsen van Waarde kun je daarover alle informatie vinden.

Plant een boom (of tuin) ter nagedachtenis

Het planten van bomen of het onderhouden van een speciaal stukje tuin is een mooie manier om jouw dierbare te eren. Heb je thuis weinig plek, kijk dan eens naar een adoptieboom of het doneren van geld voor het planten van bomen in een lokaal park of voedselbos?

Ga voor digitaal

Sla papieren uitnodigingen over en kies in plaats daarvan voor het e-mailen of delen van digitale versies – dit bespaart niet alleen tijd, maar het vermindert ook de ecologische voetafdruk.

Ook is het via digitale communicatieplatforms zoals Zoom mogelijk om vrienden en familie over de hele wereld op afstand aan de dienst te laten deelnemen.

Praat met begrafenisondernemers

Voor een groene uitvaart, kun je het beste contact opnemen met je lokale uitvaartondernemers – velen zijn gespecialiseerd in groene begrafenissen en zij kennen vaak de beste milieuvriendelijke leveranciers in je omgeving. Bovendien kunnen zij advies geven over duurzame ideeën voor de ceremonie of herdenkingsdienst.

Maak je eigen wensenlijstje

Stel, je komt te overlijden en degenen die je achterlaat hebben geen idee wat jij in gedachten had over je eigen afscheid? Maak een eigen wensenlijstje en deel dat met hen, of zet het digitaal op een voor hen vindbare plek. Er zijn ook mensen die zelfs hun eigen uitvaartmuzieklijst op Spotify hebben gemaakt.

Kies duurzame bloemen

Voor de ceremonie kies je liefst lokale, duurzaam geteelde bloemen, die je kunt bestellen bij een pluktuin in je buurt. Google op ‘pluktuin’ en je woonplaats of regio om er eentje in je buurt te vinden, of kijk op de site van Slow Flowers Nederland. In alle seizoenen is dit mogelijk, in de winter werken deze bloemisten vaak met mooi wintergroen en droogbloemen en graspluimen en in het groeiseizoen is er uiteraard steeds weer andere keus, net wat er op dat moment in bloei staat.

Meer info

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je een duurzaam afscheid voor jouw dierbaren creëert. Meer info over een groene uitvaart vind je op de site van PC Uitvaart, specialist op het verzorgen van uitvaarten van iedere achtergrond, religie en cultuur.

Deze blogtekst is in samenwerking met PC Uitvaart tot stand gekomen. Ik plaats alleen artikelen die inhoudelijk passen bij mijn missie.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.