Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Stem op de Brabantse heksenboom!

heksenboom

DOSSIER BOMEN – Ik werd benaderd door Petra Akkermans uit Bladel, een plaats in mijn geboorteprovincie Noord-Brabant. “Help je mee onze Heksenboom te laten winnen in de verkiezing Tree of the Year 2020?”, mailde ze. Daar wilde ik meer van weten, dus vroeg ik Petra om wat meer te vertellen.

Om mee te doen met de Tree of the Year 2020 Contest, gaat het niet om de prachtigste boom, maar om de boom met een markante uitstraling en een mooi verhaal. Omdat de Bladelse boom in oktober 2019 de Boom van het Jaar-verkiezing heeft gewonnen, is zij automatisch de Nederlandse inzending voor deze Europese verkiezing, onder de naam The Witch Tree. Dit is het 10de jaar dat de Tree of the Year-competitie gehouden wordt. Op 17 maart wordt de winnaar in Brussel bekend gemaakt.

De stemperiode voor de Tree of the Year 2020 Contest is van 1 tot 29 februari. Stemmen kan via deze link. Vorig jaar dong de troeteleik in Ulvenhout mee, de inmiddels vermaarde boom die tussen twee snelwegbanen op de A58 staat en bedreigd wordt door kapplannen. Deze behaalde de 7de plaats in de Europese verkiezing met zo’n 16.000 stemmen. Het zou toch geweldig zijn als dit jaar een bijzondere Nederlandse boom de internationale prijs gaat winnen.

Topidee

Het is een topinititatief natuurlijk, om zo’n wedstrijd te bedenken, want ineens gaan mensen zich extra gezamenlijk bekommeren om de bijzondere bomen in hun omgeving. Die bomen krijgen zo dubbele waarde: ze verenigen een gemeenschap eromheen, en genereren aandacht voor de betekenis van bomen in een mensenleven, en de mensenlevens voor of na je.

Heksenboom

Dit keer gaat het om een beuk, die haar titel heksenboom te danken heeft aan de connectie met het verhaal ‘De Bende van Zwarte Kaat’, een oud streekverhaal uit de Kempenstreek. Dat is afgeleid van de sage ‘Het Kind met den Helm’ dat werd opgeschreven door de Bladelse schrijver Jan Renier Snieders in 1852.

Petra: “Deze beuk, met zijn grillige takken en wortels die boven de grond groeien, ziet er uit als de markering van het graf van Zwarte Kaat, een ongure vrouw die een roversbende leidde. Velen dachten dat ze een heks was.” In het beruchte verhaal wordt gesproken over plekken in de omgeving die nog steeds bestaan, zoals het gehucht Helleneind, Hoeve Ten Vorsel en de Abdij van Postel.

De Heksenboom is de muze van Bladelse natuurfotograaf Rob Visser (hoofdfoto van deze blog is ook van hem).

Natuur en legende

“De combinatie van de boom en het oude verhaal heeft een aantrekkingskracht op vele schoolkinderen die op het landgoed hun kamp houden, maar ook op volwassenen uit de hele omgeving”, zegt Petra. “Jong en oud leren door de boom en z’n verhaal meer over de natuur en ook wordt de legende levend gehouden.”

De Heksenboom bleek door twee verschillende personen te zijn aangemeld voor de wedstrijd. Inwoners mevrouw Van de Wouw en Rob Visser, een internationaal bekende natuurfotograaf, met een passie voor De Heksenboom. Op de website en Instagrampagina laat hij De Heksenboom steeds weer op verschillende manieren figureren.

David en Goliath; Bladel en Rotterdam

“Door alle krachten in Bladel te bundelen hebben we gezamenlijk vele mensen binnen het dorp, uit de regio en in heel Nederland maar ook tot ver in het buitenland kunnen overtuigen om te stemmen op de markante Heksenboom”, vertelt Petra. “Er was op het einde van de nationale wedstrijd een ‘gevecht tussen goliath en de spreekwoordelijke reus’ gaande. Ons kleine dorpje Bladel met onze Heksenboom streed boven aan de top tegen de Lijnbaanplataan van het grote Rotterdam! Het bleek een geweldige strijd te zijn waarbij onze boom met een voorsprong van ruim 600 stemmen met bijna 10.000 stemmen de Nederlandse titel won!”

Dus nu op naar de titel Europese Boom van het Jaar 2020. In die internationale competitie moet De Heksenboom het afleggen tegen bomen uit grote landen als Rusland, Spanje, Hongarije en Italië. In het totaal zijn er 16 bomen genomineerd.

heksenboom bladel
Ontzag voor de markante Heksenboom.

Campagne voeren

Petra: “Tijdens de internationale verkiezing mag er per e-mailadres één keer gestemd worden. Je dient op twee verschillende bomen te stemmen.”

Ze hebben daar in Bladel een heus campagneteam opgezet en iedereen spreekt zijn netwerk aan. Slim idee: er is een lesprogramma over bomen voor alle 6000+ basisscholen in Nederland gemaakt. “Daarin leren we de kinderen dat bomen een grote rol spelen als voedselbron, schuilgelegenheid, lucht- en waterzuivering en buffer van klimaateffecten” legt Petra uit. Het pakket is bedoeld voor groep 6, 7 en 8. Deelnemende scholen maken kans op een volledig verzorgd schoolkamp op Landgoed Ten Vorsel. Inschrijven kan tot en met 17 februari. Per provincie worden de 50 basisscholen die zich als eerste aanmelden beloond met een krentenboom. Petra: “Op deze manier krijgen in totaal 600 Nederlandse basisscholen ieder een speciale boom die eetbare vruchten draagt.”

Met welke bomen gaat De Heksenboom de competitie aan?

 • The Tree of Freedom uit België
 • The Venerable Oak uit Bulgarije
 • Ginkgo uit Kroatië
 • Guardian of the Flooded Village uit Tsjechië
 • The Multisecular beech de Saint-James uit Frankrijk
 • The Freedom Tree uit Hongarije
 • Witch’s Yew Tree uit Ierland
 • Oak Vallonea uit Italië
 • Elderberry Tree uit Polen
 • The Chestnut Tree uit Portugal
 • Multisecular Fir Tree – Guardian of Cibin uit Roemenië
 • Lonely Poplar uit Rusland
 • Precious Sorb Tree uit Slowakije
 • The Three-Legged Spanish Oak uit Spanje
 • The Allerton Oak uit Groot-Brittannië

Dat klinkt naar bijzondere bomen…

De Europese competitie is in 2019 gewonnen door de Amandelboom van de besneeuwde heuvel in Pécs, Hongarije met ruim 45.000 stemmen.

De winst die er sowieso is

Petra: “Het zou uiteraard erg mooi zijn als onze Heksenboom de Tree of the Year-competitie wint. Toch vinden wij het allerbelangrijkst dat we zoveel als mogelijk (basisschool)kinderen op de been krijgen om interesse voor de natuur te tonen. Als we door middel van het lespakket, spannende verhalen over vroeger en de markante verschijning van De Heksenboom meer kinderen de natuur in krijgen, dan hebben wij ons grootste en belangrijkste doel bereikt.”

Dus: stem!

Iedere stem is er één! Het Bladelse campagneteam verwacht zo’n 80.000 stemmen nodig te hebben om dit jaar absolute winnaar van de Tree of the Year competitie te worden. Dus help je hen graag om te winnen? Stem dan via deze link

Meer lezen over de Heksenboom en andere bomen

Geef een reactie