Met blogger Claudi groen Berlijn ontdekken

vega Berlijn

Berlijners zijn dol op ‘groen’ in hun leven. Het zijn ware trendsetters als het gaat om duurzaamheid. Ze zijn vaak overtuigd consuminderaar, vegetariër of minimalist. Blogger Claudi Sult neemt me mee op haar sustainability tour, langs plekken met een vegan, no waste en sustainable tintje. We kijken, kopen en proeven van alles wat goed is in groen Berlijn.

groen Berlijn
Groen vervoer, eerlijke koffie, bioburgers.

Het is zaterdagochtend. We ontmoeten elkaar bij 19grams Schlesi, een tentje met eerlijke koffie aan de rand van Kreuzberg, Hier gaan we met een groepje de stad in. Voornamelijk twintigers en dertigers uit Japan, Oostenrijk en andere delen van Duitsland, die naar Berlijn zijn gekomen om te werken en nu de stad beter willen leren kennen, met name de eco-scene. Claudi organiseert privétours en elke twee weken op zaterdag groepstours, altijd met een groen thema. Benieuwd lopen we achter haar aan.

groen berlijn
Blogster Claudi neem ons mee op de groene toer.

Claudi studeerde in UK en had verschillende banen bij grote bedrijven maar dat voelde als een misfit. Via een baan bij de VVV van Berlijn kwam ze terecht in de wereld van bloggers en journalisten waarvoor ze allerlei tips en adressen opzocht, ook op duurzaam gebied. “Ik kwam er zo achter dat er allerlei mensen in de stad bezig waren met een betere wereld. Dus begon ik met het aanleggen van lijsten en plattegronden van al die groene hotspots, in eerste instantie voor die publicisten. Uiteindelijk ben ik daar mijn eigen blog GreenMe Berlin mee gaan vullen. Dat is nu dé ecostadgids voor Berlijn en ommelanden, om toeristen, reizigers, locals en expats te laten zien wat er leeft in groen Berlijn”, zegt Claudi. “Dat doe ik met blogs, podcasts en online routes, maar ook met rondleidingen en evenementen.”

Ecosysteem groen Berlijn

GreenMe Berlin covert de onderwerpen eten, mode, afval, fietsen, stadstuinen en de coolste duurzame projecten in de stad. Zo geeft Claudi ecopreneurs en groene makers in Berlijn een gezicht en een stem.

“Ik wil mensen nieuwsgierig maken, iets nieuws laten proberen. Ik wil ze laten zien dat hier allerlei inwoners bezig zijn met het vormgeven van een ​​gelukkiger, gezonder en bewustere toekomst voor iedereen. En dat milieubewustzijn in elke levensstijl past. Berlijners omarmen de eco lifestyle met liefde, plezier en nieuwsgierigheid. Laten stedelingen over de hele wereld hetzelfde doen! We zijn allemaal onderdeel van een ecosysteem. Wat jij hier koopt, heeft invloed op allerlei mensen ergens anders op de wereld. De teler, de maker, de vervoerder…”

groen Berlijn
In de verpakkingsvrije supermarkt Original Unverpackt wordt je op allerlei ideeën gebracht.

‘No Waste’ is ook in Berlijn in volle gang. We nemen een kijkje bij de verpakkingsvrije supermarkt Original Unverpackt. Het is interessant om daar te zien wat er allemaal bestaat om je afval te verminderen, zoals herbruikbare oorstokjes, shampoo in vaste zeepvorm die je kun bewaren in een linnen zakje, en handige herbruikbare verpakkingen voor het meenemen van brood onderweg, tot en met boeken over hoe je je eigen cosmetica en schoonmaakmiddelen kun maken. Ook zijn er allerlei bussen en blikken vol etenswaren en huishoudelijke producten om te scheppen in je eigen pot of zak. “Het leuke is, je kunt ook een heleboel ingrediënten uitproberen, want je hoeft niet alles in van die grote hoeveelheden te kopen”, tipt Claudi.

groen Berlijn
Heerlijke dumplings gevuld met ‘afval’ uit de voedingsindustrie.

Even verderop zit DingsDums Dumplings, een kleine snack- en cateringzaak van drie jonge ondernemers die van ‘afval’ uit de voedingsketen weer nieuwe dumplings maken. Ze hebben het goed gedaan, want zojuist een gemeentelijke duurzaamheidsprijs gewonnen en ze worden veel gevraagd om op hippe feesten de hapjes te verzorgen.

Een van de oprichtsters vertelt: “Wij verwerken eten dat officieel de houdbaarheidsdatum nadert. Dat komt van restanten uit restaurants, groothandels of supermarkten. Zodra het bij ons binnenkomt, verwerken we het direct in dumplings die we meteen invriezen. Dumplings zijn ideaal, want in die deegflapjes kun je alles stoppen. We hebben dus een steeds wisselend aanbod op het menu. Sommige dumplings bevatten ook vlees, want dat wordt helaas vaker weggegooid dan groenten. We kunnen 6.000 dumplings in onze vriezer kwijt.”

groen berlijn
De ontwerpster van het merk Hirschkind maakt eigen ontwerpen en zeefdrukt die op T-shirts.
groen Berlijn
Duurzame mode bij Supermarché.

Onze tour gaat door. We bezoeken een winkel met sustainable fashion, Supermarché waar ze eigen T-shirts zeefdrukken. Daarna lunchen we écht heerlijk vegan bij een strandtent-midden-in-de-stad: Wildeküche, om vervolgens de tour af te sluiten in een community garden met een puur rabarberdrankje.

Het was een leuke en leerzame en ook sociale tour, waarbij je ook aardige contacten opdoet met de rest van de deelnemers. Zo heb ik nu ook allerlei groene tips voor Japan gekregen 😉

Meer over groen Berlijn

In een volgend blogartikel heb ik vegan & veggie restauranttips voor Berlijn verzameld.

Groen Berlijn ontdekken met Claudi

Wil je ook een groene toer met Claudi maken, kijk dan op haar website.

Meer lezen over Duitsland op deze website

Geef een reactie