Afgelopen vrijdag was ik uitgenodigd op landgoed Bingerden waar jaarlijks de fantastische Internationale Kwekerijdagen worden georganiseerd. Ik had al vaak mensen over Bingerden horen mijmeren, dus het werd hoog tijd voor een ritje naar de Achterhoek.
Bingerden is een van de oudste landgoederen van Nederland. Het ligt vlak aan de IJssel, bezuiden het stadje Doesburg. De tuinen zijn betiteld als rijksmonument en alleen open op speciale dagen. Zoals… op de befaamde Kwekerijdagen medio juni.
Nieuw leven
Eugénie van Weede besloot in 1980 de tuinen nieuw leven in te blazen. Die hadden namelijk door de tand des tijds en nog eens een verwoestende oorlog niet meer de grandeur die ze ooit bezaten. Ze verslond tuinboeken, volgde cursussen en dook er helemaal in, met succes. De tuinen werden gaandeweg weer prachtig.
Na een bezoek aan de Franse plantendagen van Courson, besloot ze samen met haar dochter Constance op Bingerden de Internationale Kwekerijdagen te organiseren. Inmiddels is dat evenement in 2020 aan het 25e jaar toe.
Constance van Weede: “We wilden de Nederlandse tuiniers laten zien dat er – ook bij ons – meer is te krijgen dan het geijkte assortiment en besloten alle bijzondere kwekers te bellen of ze wilden komen. Vlak daarvoor hadden ze ook Piet Oudolf, Romke van der Kaa en Rob Leopold (befaamde namen in de tuinvakwereld, KS) aan de lijn gehad, die hadden gezegd dat ze mee moesten doen. Dus het was gelijk een succes vanaf het begin.”
Glanzende ogen
‘Bingerden’ is inmiddels een begrip. Noem deze naam, en ogen van tuin-, plant- en bloemliefhebbers beginnen te glanzen. Terecht. Op een idyllisch terrein met oude bomen en statige panden staan talloze kramen met planten, planten, planten.
Elke kweker heeft een bijzonder assortiment en een kleine ‘showtuin’ voor de kraam. Zo kun je heel gericht rozen, sieruien, irissen, sedums, vijverplanten, hosta’s of varens zoeken, of plantsoorten met een speciale functie, kleur, vorm, identiteit.
Plantgek
En het allerleukst: je bent onder liefhebbers. Overal sjouwen mensen met tasjes, kratjes, zelfs karretjes en kruiwagens. Ze brengen hun aankopen naar de Planten Parking of laten hun tasjes genummerd wegzetten achter de kramen. Het is hier absoluut geoorloofd om als ‘een zotte’ aan je plantliefde tegemoet te komen, want iederéén is hier plantgek. En je hoort Nederlands, Duits, Vlaams, Frans. Mensen komen van heinde en verre.
Trendsetter
Bingerden kun je ook als trendsetter beschouwen. Duurzaamheid was al in het jaar 2000 een thema, en de eetbare tuin stond in 2003 al centraal. In 2016 is begonnen met de verduurzaming van het landgoed en de panden erop. Ook is een hectare voedselbos aangelegd, met een gelaagde begroeiing waar mens en dier de vruchten van kunnen plukken. In 2020 gaat de aandacht naar het thema Bodem. “We hebben maar één planeet”, aldus Constance van Weede. “Bingerden 2020 gaat over de bodem die de mens voedt, die water nodig heeft of te verwerken krijgt, en die het belangrijke bodemleven mogelijk maakt.”
Internationale Kwekerijdagen 2020
Zet vast in je agenda: 19, 20 en 21 juni is het weer ‘Bingerden’. Kaartjes kun je online bestellen op de website.
Zo maak je een succes van je Bingerden-bezoek
- Leg ruim vantevoren een boodschappenlijstje aan van planten die je zoekt – maar laat je ook verrassen en verleiden ter plaatse.
- Kijk op het activiteitenprogramma op de website: er is allerlei interessants te horen, zien, doen en beleven.
- Neem een grote boodschappentas met verstevigde bodem mee voor het vervoer van je groene darlings (of een kar – afhankelijk van je ambities).
- Neem voldoende contanten mee, want niet alle kwekers beschikken over een pinapparaat (ik stond zelf als een kleuter te jammeren toen mijn brief- en muntgeld op was en ik een van mijn wannahaves niet meer kon kopen).
- Als het nattig weer is: draag regenlaarzen, als het zonnig is: een strooien hoed, en… draag bij aan de algehele fleurige tuinshow-uitstraling, gewoon, omdat dat leuk is.
Ook op Bingerden
- Bijzondere moestuin met rozenboog
- Veld met kwaliteitshoreca
- Grote parkeerplaats op de weide voor de poort