Zo kun je biophilic design toepassen in je interieur

biophilic interieur

NATUURVRIENDELIJKE HUISRENOVATIE * Biophilic design is de natuur in huis halen met licht, planten, natuurlijke materialen en aardse kleuren. Het geeft rust, nieuwe energie en een blijvende connectie met wat je buiten ook zo liefhebt. Zo maak je van je huis een plek die mooi is, en die je écht goed laat voelen! Ik spreek Lianne en Els, allebei al jaren enthousiaste biophilic interieurontwerpers.

Lianne Bongers is al twintig jaar actief met haar ontwerpbureau Studio Lime. “In mijn beginjaren verwerkte ik altijd al planten in mijn ontwerpen, gewoon op gevoel, omdat ik zelf zo’n affiniteit met de natuur heb.” Een jaar of negen terug volgde Lianne een lezing van een bekende biophilic design-expert, Oliver Heath. “Die raakte me diep. Opeens vielen de puzzelstukjes op hun plek: alles wat ik intuïtief deed, kon nog zoveel verder gaan! Er zit een hele wetenschap achter biophilic design. Het draait niet om een paar planten neerzetten en het is veel meer dan een mooi naturel plaatje.” Lianne voelde een verantwoordelijkheid. “Als ontwerpers hebben we zoveel invloed. Ik kon niet meer zomaar materialen zoals PVC voorschrijven, dat voelde niet goed. Biophilic design gaf mijn werk diepgang en een doel: ik kon bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van mensen én iets doen voor duurzaamheid.”

Na jaren van onderzoek en experimenteren kwam er een nieuw inzicht. “Ik realiseerde me dat ik in mijn eentje maar een beperkt aantal projecten per jaar kon doen. Ik wilde meer impact maken. Daarom heb ik de Biophilic Design Academy en het bijbehorende platform opgericht, zodat ik andere ontwerpers kan inspireren en opleiden om dit gedachtegoed ook toe te passen en we elkaar kunnen inspireren.”

Vraagstukken natuurlijker oplossen

Els van Maren heeft een grafische achtergrond, maar werkte jarenlang in de sanitair- en retailwereld. “Daar lag de focus op verduurzaming: praten over energierekeningen of techniek, mooi werk, maar ik miste iets. In dienst bij een grote fabrikant kreeg ik te maken met trends en innovaties in woningbouw. Denk aan hout, biobased materialen en recyclaatproducten. Ontzettend boeiend, maar ook heel technisch. En toen besefte ik: ik mis creativiteit.” Dus ging Els een interieurvakopleiding volgen. “Toen we ons eigen huis bouwden, ontdekte ik hoeveel keuzes je moet maken. Niemand vertelt je dat vooraf. Maar mijn grootste vraag bleef: waarom staat techniek altijd voorop? Waarom kunnen we dingen niet natuurlijker oplossen? Dat idee liet me niet los.” Toen kwam biophilic design op haar pad. ” Voor mij voelde het als: dit is het! Alles waar ik al jaren mee bezig was, maar dan wetenschappelijk onderbouwd. Dat wilde ik helemaal uitpluizen. Wat bleek? Voor kantoren, ziekenhuizen en scholen is er zoveel onderzoek gedaan. Maar voor wonen? Bijna niks. En daar ligt nou precies mijn passie.” Els besloot een opleiding te volgen aan de Biophilic Design Academy van Lianne. “Dat heeft me zo geïnspireerd, dat ik het nu standaard verwerk in mijn werk als interieurontwerper.”

Els werkt veel met bouwplannen, zowel voor nieuwbouw als verbouwingen. “Bij mij is het vuurtje echt aangegaan. Mijn doel is om biophilic design bekender te maken, vooral op het gebied van wonen. Ik vind dat wij als interieurontwerpers een dubbele taak hebben: je runt je eigen bedrijf, maar je draagt ook een boodschap uit.”

Biophilic design is geen trend, maar de toekomst

“Regelmatig zie ik biophilic design in een top 10-trendlijstje staan,” vertelt Lianne. “Maar het is géén trend. Het is iets blijvends, het is een ontwerpmethode voor de toekomst. We móeten hier iets mee, niet alleen om duurzame huizen te bouwen, maar ook om onze planeet te redden. De urgentie is groot.” Els voegt toe: “Het gaat om die basis, die connectie met de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen hoeveel impact dat op je heeft als mens. Als je een omgeving creëert die je brein tot rust brengt, vind je meer energie, kun je beter opladen en maak je makkelijker verbinding met anderen. Dat is precies waar mensen nu behoefte aan hebben. Die connectie bereik je door dingen als natuurlijk licht, uitzicht naar buiten en natuurlijke materialen. Denk aan een houten vloer of marmoleum in plaats van PVC. De industrie werkt hard aan circulaire processen en hergebruik, maar het begint bij jezelf als koper bewust keuzes maken. Wat doe jij, en wat doet dat met jou?”

Je kunt al klein beginnen

Lianne voegt toe: “Biophilic design draait niet alleen om duurzaamheid. Het verbindt alles: een gezonde omgeving, minder stress, meer welzijn. Dat maakt het zo actueel. Het is een ontwerpmethode met echte impact. Het mooie is dat je heel klein kunt beginnen. Je hoeft echt geen grote verbouwing te doen. Sprokkel wat dennenappels of takken, leg of zet die in een kom of vaas, en je hebt al iets natuurlijks in huis gehaald. Kost niks, maar het levert zóveel op. Het gaat juist om kleine haalbare stapjes die je steeds verder kunt uitbreiden.”

Zelfs iets simpels als je bank of tafel anders neerzetten helpt al. Zorg dat je zicht hebt op buiten in plaats van met je rug ernaartoe. Els: “En denk na over wat je écht nodig hebt om fijn te wonen. Als ik een boek lees, wil ik niet alleen een lekkere stoel, maar ook daglicht en uitzicht naar buiten. Het zijn vaak eenvoudige dingen: licht, frisse lucht, het geluid van de natuur. Het klinkt zo logisch, maar we denken er vaak niet bij na bij het inrichten van een huis. Terwijl die kleine aanpassingen juist een groot verschil maken.” Els benadrukt daarnaast het belang van persoonlijke behoeftes: “Wat heb jij als persoon nodig in je omgeving? Dat is de kernvraag.”

Zelfs daglicht en geluid spelen een rol

“Daglicht en geluid spelen daarin bij iedereen een grote rol,” vult Lianne aan. Over geluid zegt ze: “In de natuur is de akoestiek altijd perfect, maar in onze huizen vaak niet. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Denk aan het toevoegen van zachte materialen voor een betere akoestiek of speel subtiele natuurgeluiden af op de achtergrond. Geluid werkt twee kanten op: het verminderen van storend geluid én het toevoegen van rustgevende geluiden.” Wat betreft licht begin je simpel: schuif de gordijnen opzij zodat je meer daglicht binnenlaat, vervolgt Lianne. “Daglicht is zo belangrijk voor je welzijn. Is het in bepaalde ruimtes niet mogelijk, dan kun je een daglichtlamp toepassen. Je kunt ook een bouwkundige ingreep doen, bijvoorbeeld met een lichtkoepel, of kleuren gebruiken die het licht beter verspreiden.” Els vult aan: “Een huis met een lange woonkamer, waar voor en achter een raam zit, maar het in het midden donker is, als je daar hoogglanslak gebruikt, dan breng je die lichtreflectie verder naar binnen.”

Lianne: “Jij hebt kleine raampjes, vertelde je. Mijn tip is: schilder de kozijnen in een lichte kleur hoogglans, dan weerkaatst dat het licht.” En wat te doen met juist die enorme raampartijen beneden? Ik hou niet van vitrage of een half gordijntje, en nu hangt er nog luxaflex van de vorige bewoners. Ik zat te denken: moet ik het dan helemaal vol hangen met hangplanten als een echte plant lady? Hoe kan zoiets stijlvol en eigentijds? Lianne: “Kijk op Pinterest naar leuke varianten op planten, of gebruik bamboe jaloezieën van Color & Co. Els: “Ik zag laatst bij een huis een strakke plantenbak iets hoger gemonteerd, waar je zelf nog onderdoor of bovenlangs kijkt vanbinnen, maar waarmee je inkijk beperkt.”

Vraagstuk over keuzes

Ik leg nog een actueel vraagstuk voor uit mijn eigen huis: hergebruiken van tweedehands gordijnen van polyester, of toch kiezen voor nieuw linnen of ecokatoen gordijnen? Els: “Dan kom je weer uit op het punt: klopt het voor je gevoel? Het gaat erom wat jij voelt in de ruimte. Als jij iedere dag geïrriteerd raakt van gordijnen die je niet mooi vindt, of niet vindt passen bij je duurzame wensen… dan weet je vanzelf wat je keuze is.”

Neem een biophilic ontwerper in de arm

Je komt voor allerlei van dit soort dilemma’s te staan als je je huis biophilic wilt inrichten, dat kost echt best wat hoofdbrekens extra, boven op de vraagstukken die je sowieso al hebt bij een verhuizing of verbouwing. Daarvoor kun je een biophilic interieurontwerper in de arm nemen, die je begeleidt door dat hele proces en op de hoogte is van materialen en leveranciers, want dat is ook nog een hele zoektocht. Je vindt deze ontwerpers hier.

Cursus zelf je huis met biophilic design inrichten

Mocht je liever zelf met de basics aan de slag gaan, dan is er nu een online basiscursus biophilic design te volgen, ontwikkeld door Els en Lianne. “We gaan per ruimte stappen maken en je leert over licht, structuren, texturen, materialen. Echt heel praktisch, zodat je zelf aan de slag kunt. Je leert hoe je je huis transformeert met biophilic design en hoe je jouw huis gezonder, rustgevender en inspirerend maakt.” De cursus is geschikt zowel voor bewoners van een bestaand, als van een (voor jou) nieuw huis.

Doe je met mij mee?

Ik ga de pilotcursus van Els en Lianne volgen en ik mag 5 mensen uitnodigen om deze samen met mij te doen tegen gereduceerd tarief. Je betaalt € 75 in plaats van € 197 en dan gaan we samen op biophilic ontdekkingsreis!

Met deze training krijg je:

  • Alle tools om een ontwerp te maken dat volledig aansluit bij jouw persoonlijke woonwensen én effect dat je wil bereiken.
  • Praktische tips en opdrachten waarmee je direct aan de slag kunt in jouw eigen huis.
  • Toegang tot de kennis van Lianne en Els en de mogelijkheid om deel te nemen aan een exclusieve online Q&A-sessie.

Waarom deze pilot? Els en Lianne:We willen dat deze cursus perfect aansluit op wat onze deelnemers nodig hebben. Daarom vragen we jouw feedback om de training nóg beter te maken. Als tegenprestatie profiteer jij van een unieke korting én krijg je de kans om exclusief deel uit te maken van onze pilotgroep.”

Wat Els en Lianne van jou vragen:

  • De training volledig afronden vóór 15 maart 2025 (start 15 januari 2024).
  • Deelname aan de online Q&A-feedbacksessie op maandag 17 maart 2025 om 20 uur.
  • Een review van jouw ervaring, inclusief voornaam en een portretfotootje, die Els en Lianne mogen delen.

Zo meld je je aan: ga naar deze site en gebruik kortingscode DAILYGREEN25 om je plek in de pilotgroep te reserveren voor slechts €75.

Let op: er zijn maar 5 plekken via mij beschikbaar, dus wacht niet te lang! Els en Lianne kijken ernaar uit om samen met ons deze cursus te verfijnen en ons droominterieur te realiseren.

Wil je meer weten? Klik dan hier: https://www.biophilic-design.nl/natuurlijkwonen/

Geef een reactie