Zal ik gaan samenwonen met mijn pa?

mantelzorgwoning

DUURZAME LIFESTYLE * Mijn vader en ik fantaseren regelmatig over het idee om te gaan samenwonen. Omdat we allebei nogal van onze privacy houden, allebei zo onze hobby’s en bezigheden hebben, zijn er dan nogal wat dingen om rekening mee te houden. Een van de mogelijkheden is dat we een huis kopen met ruimte voor een mantelzorgwoning erbij. Hoe pak je zoiets aan?

Mijn vader is weduwnaar en ik ben momenteel single na een scheiding. Ik zeg momenteel, want je weet maar nooit wie ik nog tegenkom. Of… wie mijn vader nog tegenkomt. We zijn allebei lekker actief. Mijn pa van 83 rijdt nog regelmatig naar Frankrijk, handelt in zelfgebouwde laboratoriumapparatuur en curiosa op Marktplaats en heeft sinds kort zijn trompet weer opgepakt. Ik ben fervent tuinier op twee tuinen, met allerlei aanverwante hobby’s van bloemen kweken voor boeketten, tot planten drogen, botanische installaties maken, zaden verzamelen, klus- en zelfmaakprojecten bedenken én uitvoeren, etc. En daarnaast heb ik een wervelend werkend leven als schrijver, spreker en bedenker van groene concepten. Kortom: twee bezige bijen.

Mijn vader woont op een appartement in de stad, ik in een huis in een dorp. Mijn vader verlangt naar een dorp met wat meer kalmte, ik naar een grotere tuin bij huis en een atelier/kantoor apart van mijn woongedeelte. Hoe tof zou het zijn als we samen een huis kopen waar we samen kunnen wonen? Want mijn pa is nu nog mobiel en redelijk ter been, maar dat kan op zijn leeftijd zomaar ineens veranderen.

Huisje apart

Maar nu komt het: wij zijn allebei enórm gesteld op onze privacy. Dus samen in één huis wonen, dat lijkt ons niet geschikt. Wat natuurlijk wél kan, is een mantelzorgwoning naast een huis zetten. Hier op het platteland zie je wel vaker mantelzorgwoningen in de tuin staan. In mijn dorp hebben kennissen zo’n zorgwoning laten bouwen bij de plaatselijke timmerfabriek en die staat nu in de tuin van een van hun kinderen. Mijn tante woont inmiddels tevreden in de verbouwde schuur naast het huis van mijn neef en zijn vrouw.

Kant-en-klare mantelzorgwoning

Momenteel ben ik dus eens aan het bekijken hoe zo’n mogelijke ‘kant-en-klare’ zorgwoning eruit ziet. Je hebt instapmodellen die echt enorm basic zijn, echt een tiny house. Mijn vader zoekt wat ruimers, zeker met al die hobby’s van ‘m.

Verschillende modellen mantelzorgwoningen. Ik vind ze allemaal wel wat hebben, maar val zelf vooral op de ‘Next Level 2.0’ rechtsboven, vanwege de raampartij en de hoogte. Maar ook de onderste huisjes (links: ‘Lodge MZ’) en zijn leuk vanwege het terras en de veranda.
In de fabriek laten bouwen, op de dieplader, hopla, zo geplaatst met een kraan.

Modellen bekijken

Deze huisjes worden allemaal op maat gebouwd in een fabriek en met een hoogwerker geplaatst. Plug & Play dus. In Heibloem, een plaats in Limburg, is een terrein waar je verschillende modellen en maten kunt bekijken en met een adviseur kunt spreken. Die adviseur weet wat je allemaal nodig hebt om zo’n huisje te mogen neerzetten qua vergunningen en wat je ervoor nog moet laten aanleggen. Deze specifieke huisjes zijn helemaal elektrisch, dus niet op het gas aangesloten.

Ik zie op de mantelzorgwoningsite ook een flinke woning van 90m2. Het zou best een mop zijn om gewoon twee van die mantelzorgwoningen op een stuk bouwgrond te zetten, een voor mij, een voor mijn pa. Gaan we voor elkaar mantelzorgen 🙂 Dan zouden we opzoek moeten naar een terrein waar dat mogelijk is. Nou, daarover gaan we eens verder fantaseren. Wordt vervolgd!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Mantelzorgwoningen.nl Ik schrijf alleen over onderwerpen die mij bezighouden en die passen bij mijn missie.