Herfstwandelen door wondermooi Twente

Twente. De laatste stop voor Duitsland, met zowat hetzelfde landschap als Zuid-Limburg. Trek dus eens een keertje oostwaarts in plaats van zuidwaarts en geniet van dit glooiende gebied. Altijd mooi, maar in de herfst een ware topper. En met een vleugje magie…

Boswachter Simone Damhof van Natuurmonumenten nodigde me uit voor een wandeling op ‘haar terrein’. Zij heeft een van de mooiste werkplekken van Nederland: ze werkt in een verbouwde schuur op het erf van een oude Sakisische boerderij, Erve Middelkamp in De Lutte. Als ze opkijkt vanaf haar computerscherm, springen de reeën voor haar neus door het veld.

Twente

Elke 500 meter een ander beeld

Vanaf dit geweldige kantoor wandelen we een rondje door de bossen, over Landgoed Egheria.

Het Twentse land heeft een heleboel reliëf. Er zijn heuvels en dalen, beken en plassen. Er is veel bos, afgewisseld door open stukken. Die variatie maakt dat je elke 500 meter wel in een ander beeld loopt, omdat ook de planten en bomen steeds anders zijn. En in de loop der tijd zijn in dit gebied her en der landgoederen aangelegd door textielfabrikanten, waardoor er meer parkachtige stukken zijn ontstaan, maar ook productiebossen met allemaal identieke naaldbomen. “Natuurmonumenten vormt deze stukken weer om, door te kappen en er inheemse bomen als eiken, beuken, essen en elzen terug te planten”, zegt Simone.

Maar dit gebied kenmerkt zich ook door een speciale energie. Er lopen veel leylijnen doorheen en er zijn plekken met speciale krachten te vinden. Simone neemt me mee naar een bijzondere locatie.

Twente

De magische berg van Tanfana

We staan op de Tankenberg, 85 meter hoog. De naam Tankenberg zou komen van Tanfana, een Germaanse godin. De berg staat bekend als een oord met een bijzondere energie, waar dwaallichtjes, elfen en nimfen, maar ook witte wieven schijnen rond te waren.

Het is niet gek dat er magische krachten aan worden toegekend, want op deze plek komen wel 35 leylijnen bij elkaar. Het is een knooppunt van aardstralen. Op een bordje lezen we dat veel historische gebouwen op aarde zijn gebouwd op van die leilijnen en dat de Romeinen ze volgden om hun wegen aan te leggen. Plaatsnamen die eindigen op ly, ley of leigh, wijzen op de loop van zo’n lijn. Magische grond.

Bovenop de Tankenberg staat een koepeltje. In een wandelgidsje lezen we dat je hier een speciale kracht kunt voelen. “Ga stevig met je rug tegen de achterwand gaan staan om te ‘gronden’. Richt je aandacht naar boven en visualiseer rondom de gehele koepel een groot helder licht, ook onder de koepel door. Adem rustig in en uit en voel eens of je de energie van het leycentrum waar kunt nemen, bijvoorbeeld doordat je tntelingen voelt, je warm wordt of een beetje licht in je hoofd. Wordt het te sterk, stap dan uit de koepel.”

Bijzonder hoor! Probeer het eens en voel de kracht van de leylijnen…

Twente Tankenberg

Juichen bij elke paddestoel

We wandelen verder en juichen bij elke paddestoel, en gaan door de knieën om ze op de foto te zetten. “Het lijkt wel of ze in één nacht uit de grond zijn gepopt”, zegt Simone. We zien ze in rood met witte stippen, we zien ze in lila, we zien ze met een punthoed… Het zal de magie van de Tankenberg wel wezen.

Twente

Magische plekken in Twente

We zijn inmiddels weer terug op Simone’s honk. Ik krijg van haar nog wat info mee over meer plekken met magische verhalen. “De Domineesberg ligt in het bos aan de Bentheimerstraat in De Lutte, ongeveer 50 meter van het fietspad. Het is een kunstmatige heuvel van klei, waarschijnlijk door een dominee aangelegd, maar de verhalen zijn verschillend, sommigen beweren dat de heuvel veel ouder is. Om de berg te beklimmen, is een spiraalvorming pad aangelegd, daarover kun je een meditatieve loop doen”, aldus Simone. “Let verder op het zogenoemde Stiepelteken op de saksische boederijen, in hout op de gevelpunt: een Germaans teken dat onheil moet afweren.”

Magische momenten in Twente

  • Luister naar de midwinterhoorns: deze ‘oalde roop’ (oude stem) vindt zijn oorsprong in Germaanse joelfeesten die werden gehouden rond midwinter en de zonnewende, waarin men vierde dat het licht weer zou komen en de dagen zouden lengen.
  • Voel en zie de paasvuren die worden ontstoken op Eerste Paasdag. Een gebruik in het oosten van het land om de donkere wintertijd te verdrijven en het licht, de reinheid en vruchtbaarheid  te verwelkomen.
Twente
Het stiepelteken dat helpt om onheil af te wenden.

Wandeltips in Twente

Vanaf de volgende locaties in Twente zijn verschillende rondes te lopen aan de hand van gekleurde paaltjes, tussen de 3 en de 8 kilometer, ook zijn routes ‘aan elkaar te knopen’ als je een wat langere tocht wilt maken.

  • Erfgoed Bossem in Lattrop: verschillende wandelroutes langs riviertje de Dinkel en akkerland voor het spotten van o.a. weidevogels
  • De Wakel bij het Buurserzand: heide, los grazende Hereford-runderen, jeneverbesstruiken, bijzondere planten zoals meeldauw en parnassia, dieren als de das, groene specht en heikikker
  • Het Witte Veen: hoogveen, Schotse hooglanders, stukje Duitsland, zeldzame boomkikkers, kamsalamanders en kraanvogels

Ook lopen hier de wandelroutes Rondje Oldenzaal en het Hilligenpad. Op de website van de VVV kun je daarover info vinden en ook je eigen route samenstellen.

Knabbeltips in Twente

  • Pannenkoekhoes De Stroper in De Lutte (ook andere gerechten dan pannenkoeken)
  • Theehuis en restaurant met terras bij de ingang van Arboretum Poort-Bulten

Activiteiten Natuurmonumenten Twente

Op de Facebook-pagina van Natuurmonumenten Twente vind je actuele info over evenementen en activiteiten in Twente.

twente

Op de werkplek van Simone kun je ook vergaderen en is een mooie groepsaccommodatie met logies. Kijk op deze website voor meer info.

Meer lezen over Twente

Arboretum Poort-Bulten is een bijzonder bomenpark in De Lutte.

 

 

 

 

Geef een reactie