Nieuwe boeken over duurzaam wonen

NATUURVRIENDELIJKE HUISRENOVATIE * Omdat ik me altijd graag laat inspireren door anderen, specialisten die helemaal in een onderwerp zijn gedoken waar ik graag meer van weet, snorde ik 3 nieuwe boeken op over wonen anno nu en in de toekomst. Het zijn de boeken Anders Wonen, Puur Natuurlijk Wonen en Interieur van de Toekomst.

Wonen is een big issue. Er zijn te weinig woningen, bestaande woningen zijn te duur en sluiten vaak totaal niet op de huidige woningwensen van starters en alleenwonenden. Ikzelf – alleenwonende – kocht noodgedwongen een vrij groot huis, omdat kleiner zowat niet bestaat. Een stukje grond om een zelfverkozen huis op te bouwen, is ook niet zomaar te vinden en als je het vindt, is daarop bouwen vaak ook een duur en ingewikkeld project.

Dus kwam er een kluswoning in mijn leven, die ik zo natuurvriendelijk mogelijk aanpas aan mijn wensen. Hier op mijn blog beschrijf ik wie en wat ik op die klus- en zoektocht allemaal tegenkom. Ook lees ik me in op allerlei onderwerpen, want de duurzame woonwereld is voor mij tamelijk onbekend terrein, ik ben meer van de buitenboel. Mooi dat ik drie boeken trof die me buitengewoon hebben geïnspireerd.

boeken duurzaam wonen
De drie boeken en drie van de auteurs (op de foto v.l.n.r. Asceline, Wyke, ik en Iris) die ik op de Dutch Design Week ontmoette, en waar we onze boeken (ik mijn boek Slow Flowers) ‘swapten’.

Anders Wonen – Asceline Groot & Wyke Potjer

Bijzondere, alternatieve woonvormen worden steeds populairder. Anders Wonen is het boek van Asceline Groot en Wyke Potjer, oprichters van platform Het Kan Wel over groener, eerlijker en leuke leven. Zij interviewden allerlei woonpioniers. Vriendengroepen, oprichters van ecodorpen, of mensen die wonen in een tiny house, yurt of op een schip.

Er wordt in Nederland al te weinig gebouwd, en áls er gebouwd wordt, dan zijn dat vooral huizen voor gezinnen. Bizar, want de meeste mensen wonen in hun uppie (40% – in 2050 is dat 50%…) of met z’n tweeën (23%). En die mensen willen best kleiner of anders wonen, maar die woningen zijn er dus nauwelijks. Dus moeten we zelf aan de slag als we dat anders willen! Steeds meer mensen kiezen daarvoor. Die willen betaalbaar en passend wonen en daarbij hoort vaak ook een andere levensstijl, duurzamer, met minder spullen en meer tijd. In het boek Anders Wonen ontdek je allerlei verrassende mogelijkheden. Ook staan er interessante dossiers, tips en achtergronden in.

Je hoeft echt niet tiny, off grid of in een tent te gaan wonen zoals enkele woonpioniers uit het boek, maar laat je inspireren door hun soms echt te gekke woonoplossingen. Zo kun je zelf komen tot jouw eigen haalbare woonideaal. Droom en maak een plan! Wie weet bouw je ook een drijvende wijk, koop je ook met vrienden een boerderij om te splitsen, ga je écht helemaal zelf wat bouwen, zelfs al heb je dat nog nooit gedaan. De woonpioniers in dit boek bewijzen dat het kan en vertellen hoe je dat doet. En misschien verzin jij wel een heel eigen, nieuw concept. Anders wonen betekent vaak ook anders leven: relaxter, meer in gezamenlijkheid, meer in contact met groen, met meer aandacht voor je omgeving. Het is ook: uitvinden wat werkt, leren samenwerken, inventief zijn, denken in oplossingen, en: je weg zien te vinden in de bureaucratie die je ook zeker tegenkomt.

Mijn klushuis kocht ik in een tamelijke opwelling, hoewel ik toch al echt jaren aan het kijken was naar anders wonen. Dit huis is voor mij nu meest haalbare oplossing om te wonen zoals ik wil: een kleiner huis, met redelijk wat tuin en een ruime werkplek aan huis. Ik kom nu voor allerlei vraagstukken te staan, die me grotere en kleinere hoofdbrekens kosten. Door het lezen van dit boek kreeg ik weer moed en strijdbaarheid: als al die pioniers het lukt te wonen zoals zij willen, lukt mij het zeker om deze fijne plek van energielabel G naar A en toekomstbestendig te krijgen.

Puur Natuurlijk Wonen – Iris van Asselt

Iris woont in het ‘Duurzaamste Huis van Nederland 2024′ in een eco-community in Noord-Holland en staat daarmee ook in het boek dat ik hierboven beschreef. Ze publiceerde het boek Puur Natuurlijk Wonen over haar eigen woongeschiedenis en de wens van haar gezin om te wonen in connectie met de natuur, met meer vrijheid, puurder, gezonder en gelukkiger. Het zaadje daarvoor werd geplant tijdens een roadtrip van Amsterdam naar India en wanneer ze enkele jaren daarna als gezin in een camper-busje van Amsterdam naar Tokio rijden. Als duurzaam interieurontwerper, woonpionier en oprichter van Studio Duurzaam Wonen wil Iris meer bewustzijn creëren over de schadelijke impact van het interieur. Ze laat zien hoe je met minimalisme en duurzamere oplossingen een positief verschil kunt maken voor jezelf, anderen, je huis en de Aarde. Per ruimte in haar huis toont ze wat voor keuzes zijn maakte met de overwegingen daarbij, en ze vertelt ook wat er in het proces mis ging, of anders had gekund. Ook Iris laat je dromen over wat er mogelijk is voor jou.

De lessen die ik leerde uit het boek van Iris is: je komt in je proces naar je droomwoning vast tegenslagen tegen, net als zij beschrijft over hun eigen zoektocht en bouwverhaal. Dus probeer flexibel te blijven en houd je doel voor ogen. Doe het stap voor stap en 100% perfect hoeft niet (en lukt niet). Let vooral op de verborgen impact van materialen die je uitzoekt, kies voor tweedehands, spullen met een verhaal, laat meubels met je meereizen van huis naar huis; ze vertellen immers ook jouw levensverhaal. Als je nieuwe materialen koopt, kijk dan ook of ze makkelijk te demonteren, hergebruiken, repareren zijn. Spaar liever wat langer voor kwaliteit met een lange levensduur. In het boek van Iris vind je veel van dit soort tips en weetjes en ook heel mooie verhalen over wonen, die me aan het denken hebben gezet, bevestigden en aanmoedigden.

Interieur van de Toekomst – Jantien Broere

“Duurzamer wonen is leuker”, zegt Jantien Broere in haar boek Interieur van de Toekomst. Jantien werd duurzaam interieurontwerper, nadat ze haar baan als accountmanager bij een grote organisatie opzegde. Ze is zich helemaal gaan wijden aan het natuurlijkvriendelijke interieur. Haar praktische én stijlvolle boek is een aanrader als je gaat verhuizen, verbouwen of je interieur wilt vernieuwen. Je leert van Jantien waar je op kunt letten bij de aankoop van materialen en producten, van verf, behang tot meubilair en woonaccessoires. Ze laat je zien welke bewuste keuzes je kunt maken voor een duurzamere, gezondere en mooiere leefomgeving en geeft een bak aan praktische tips. Daarnaast kun je binnen kijken bij zeven huizen en zelfs het schrijfhuisje waar Jantien aan haar boek werkte. Op ideeën brengt ze je met de ’10 tips voor een duurzaam interieur zónder iets nieuws te kopen’, maar ook fijn is het hoofdstuk waar je op kunt letten als je toch nieuw wilt of moet kopen. Dé bonus is de lijst met 120 adressen en websites van duurzame producten en leveranciers in Nederland.

Alle drie!

Je kunt echt wat bijdragen aan een betere wereld vanuit je huis, dat bewijzen deze boeken. Ben je zelf van plan om anders te gaan wonen, of je huidige woning duurzamer in te richten? Dan zijn echt alle drie deze boeken wat mij betreft een aanrader, en dat zeg ik niet omdat ik alle vier de schrijfsters reuze sympathiek vind – je kunt de boeken overigens op hun eigen sites bestellen, maar ook bij andere boekverkooppunten.

Het leuke van deze drie boeken is: ze hebben exact hetzelfde formaat, dus ze passen perfect samen op je tafeltje uit de kringloopwinkel, je boekenkastje uit de boedel van je oudtante, of op dat rekje dat je vond bij het grofvuil. Of zoals bij mij: op het secretaire dat ik erfde van mijn moeder.

Meer lezen in deze serie Natuurvriendelijke Huisrenovatie

Geef een reactie