NATUURVRIENDELIJKE HUISRENOVATIE * Op Instagram zag ik Iris van Asselt voorbij komen vanwege de crowdfunding van haar boek Puur Natuurlijk Wonen. Dat trok meteen mijn interesse, want ik had tijdens haar wervingscampagne net mijn kluspand gekocht. Ik ontmoette Iris op de Dutch Design Week en vroeg haar om tips met de aankoopfoto’s van mijn huis in de hand.
Tijdens de Dutch Design Week was ik fanatiek trends aan het spotten en toen ik hoorde dat Iris van Asselt een presentatie zou geven over haar boek Puur natuurlijk wonen, sjeesde ik gelijk naar die locatie. Iris geeft met haar Studio Duurzaam Wonen interieuradvies aan particulieren en bedrijven die gezonder willen wonen en werken. Met haar gezin woont ze in een prachtig zelf gebouwd duurzaam huis van 56 m2 in een ecocommunity in Noord-Holland en ze heeft een jarenlange achtergrond in interieurstyling bij o.a. VT Wonen.
Iris vertelt dat in het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn staat dat vooral spullen – alles wat je in een verhuisdoos stopt – de meeste impact hebben op de natuur en het milieu. “Spullen bestaan uit grondstoffen, moeten worden geproduceerd in fabrieken, en daarna moeten ze nog worden vervoerd tot uiteindelijk bij jou thuis.” Ook elektrische apparaten en de auto hebben grote impact. Maar als je weet waar de verborgen impact zit, dan kan je het ook aanpakken.
Verscholen issues in je interieur
Ook in je interieur zitten allerlei verscholen issues, vertelt Iris. “Meubel- en decoratiematerialen bevatten giftige stoffen, zo zit er formaldehyde – een schadelijk gas – in het spaanplaat van meubels, wordt er vervuilend schuim in bankstellen verwerkt en zijn ook matrassen een punt van aandacht. Volgens het RIVM moet je een nieuw matras zeker 72 uur in de buitenlucht leggen om alle slechte gassen eruit te laten ontsnappen.” Iris heeft het over de indoor generation, de generatie die 90% van de tijd binnenshuis doorbrengt. “Wist je dat onze binnenlucht soms wel vijf keer vervuilder is, dan de buitenlucht, door al die materialen?”
De vorige bewoners van mijn huis gaven in de jaren zeventig een degelijk granny style interieur aan het huis uit 1948. En dat veranderde nauwelijks. Tegenwoordig is heel gewoon om je interieur regelmatig te stylen of compleet aan te passen met fast furniture, snel gemaakte trendmeubelen van slechte kwaliteit die kort meegaan. Ben je het beu, is het uit de mode, dan gooi je het weg of breng je het naar de kringloop, áls het nog een ronde mee kan en niet allang stuk is. Iris: “Wist je dat wij in Nederland jaarlijks 247 miljoen kilo meubilair weggooien? En dat we 80% van onze spullen minder dan 1 x per maand gebruiken? Dat zijn cijfers van duurzaam interieurplatform The Substitute.” Iris pleit ervoor jezelf te zien als tijdelijke eigenaar van bepaalde grondstoffen. Een interessante gedachte!
Tips van Iris in haar presentatie:
- Ontdek je eigen tijdloze stijl
- Kies voor tweedehands items, dat geeft ook meer ‘ziel’ aan je interieur
- Kies ecologisch verantwoorde materialen
- Koop/gebruik minder elektrische apparaten
- Stem met je geld, koop bewust
Ahum, spullen
Oef. Als ik alleen al kijk wat ik nu aan spúllen verhuis… Ik ben echt schandalig materialistisch met al mijn interesses, hobby’s en activiteiten… En toch, al sinds ik op kamers ging, heb ik tweedehands meubels en interieuritems. Zowat alles in huis is een ‘afdankertje’ van familie, komt van de kringloopwinkel of online verkoopplatform, het grofvuil of van een rommelmarkt. Ik ben er vaak ook erg aan gehecht en dus gaat tijdens deze verhuizing weer heel wat door mijn handen. Gelukkig heb ik afgelopen weekend een ruilkast in mijn nieuwe dorp ontdekt en ook een minibieb. En ik heb het een en ander online verkocht, of weggegeven aan verhuishulp.
Sinds 2 jaar doe ik mee aan de ‘Buy Nothing New’ Challenge en ben ik helemaal in de tweedehands sferen, als ik al wat nodig heb. Nu ik mijn nieuwe oude huis bekijk, wil ik zorgvuldig kiezen. Welke spullen mogen er nog in? En welke onderdelen ga ik wel aanpakken? En hoe? En wat laat ik zoals het is en style ik gewoon gezellig met al die shizzle die ik al heb?
Iris geeft duurzaam advies voor mijn interieur
Ik mag Iris wat vragen stellen en laat haar de foto’s van mijn huis zien, Iris biedt dat als dienst aan met haar Studio Duurzaam Wonen. Wat raad ze me aan om mee te beginnen? “Allereerst zou ik goed bedenken wat je wilt qua sfeer en stijl en welke kleuren je wilt toepassen in huis. Wil je die English cottagestijl aanhouden, of heb je andere wensen en behoeften? Maak een moodboard, zodat je daarop kunt terugvallen. Dit geeft richting en houvast. Bedenk daarbij ook welke karakteristieke elementen van het huis je wilt behouden en welke anders mogen. In jou geval zou ik ook zeker kijken hoe je de tuin en het huis op elkaar kan laten aansluiten. In kleuren, vormen, etc.”
Wat is een duurzaam interieur voor jou?
Iris adviseert haar klanten altijd een kader op te stellen over: wat duurzaam is voor jou? Iedereen geeft daaraan een andere betekenis. De een wil verduurzamen vanwege de portemonnee, ik wil verduurzamen om de natuur zo weinig mogelijk te belasten. Iris geeft als voorbeeld: “Wil je alleen lokale producten of mag een kast van bamboe – een duurzaam materiaal – ook uit China komen?”. Deze manier van denken, betekent dat je bij elke stap, elke aanschaf en elke beslissing gaat afwegen. Is die wens echt nodig, of volg je een trend? Waar komt een product vandaan? Hoe wordt een materiaal vervaardigd? Waaruit bestaat het? Hoe wordt het toegepast? Wat komt daar bij kijken? Al deze vragen stellen, vergt wat meer van je denkvermogen.
Meteen meters maken
Om het makkelijk te maken, adviseert Iris als eerste de grote oppervlakken te beschouwen, zoals de vloer, de muren en het plafond. “De duurzame keuzes die je daarin maakt, zetten echt zoden aan de dijk.”
Wat betreft de vloeren. Op de bovenverdieping lagen oude tapijttegels, daar heb ik inmiddels voor marmoleum gekozen, een product met natuurlijke bestanddelen. In de woonkamer behoud ik de aanwezige parketvloer. Dan liggen er in de keuken werkelijk gruwelijke roodzwarte tapijttegels (!?). Iris: “Zoek eens naar een restpartij marmoleum, of wellicht blijft er nog wat marmoleum over van boven? Mocht je budget het toelaten, dan kun je kijken naar marmoleumtegels die er weer gemakkelijker uit kunnen.”
Waar je ook duurzame meters mee kunt maken, is raambekleding, vertelt Iris. “Voor de woonkamer zou ik een tweedehands gordijn zoeken. Om meerdere redenen. Een esthetische: dan ben je meteen de verwarmingsbuizen links kwijt, ik zou dan één gordijn kiezen dat alleen naar links open gaat, dus geen stel. Verder kleed je met gordijnen de woonkamer wat meer aan met een zacht materiaal. Het mooiste is een gordijn tot aan de grond, omdat dat een verbinding maakt tussen de vloer en het plafond. Als je de verwarming aan hebt, dan kun je het gordijn even omhoog doen, zodat je wel de warmte van de verwarming benut.”
Iris adviseert de schouw mooi in een kleur te schilderen, zodat hij opvalt. “Het is een karakteristiek element uit de woning. Eventueel kun je het hout opschuren en in de olie zetten voor een wat modernere look.”
Wat te doen met de ‘granny style’ eetkamer?
De oorspronkelijke eetkamer wordt nu een knusse lees- en schrijfkamer. Iris: “Die twee deuren zou ik wit schilderen en voorzien van een andere klink. Wellicht vind je die bij Buurman Utrecht, de tweedehands bouwmarkt. De deur naar de keuken zou je er esthetisch gezien uit kunnen halen, zodat je een vrije doorloop hebt, maar ik kan mij voorstellen dat het qua warmte wel fijn is om die te behouden.”
De bestaande keuken duurzaam omdenken
Komen we bij de keuken. Iris: “Mocht je de bovenkasten kunnen missen, dan zou ik die eruit halen. Dat geeft wat meer lucht en zorgt voor een moderne look. Wat betreft de frontjes van de kasten, die zou je kunnen omdraaien. Dan heb je wel een flink gat van de scharnieren, maar als je die opvult, schuurt en dan schildert heb je een hele andere look. Je kan dan ook overwegen om er mooi, dun plaatmateriaal op te zetten. Ook op de vaatwasser. Zo heb ik plaatmateriaal van Van Hier en ook Huis Veendam maakt mooi biolaminaat van natuurlijke gewassen. Daarmee krijg je een hele andere keuken die past bij een botanische dame als jij.”
Iris vervolgt over de keuken: “Die tegels zou ik er ook afhalen, eventueel laat je nog een stukje zitten achter de kookplaat. Wel gelijk trekken met de onderkant van de ramen, dus de bovenste twee lagen eraf. De wanden kun je dan schilderen naar je eigen smaak, en het gehele plafond zou ik in een frisse wittint verven. Aan de andere kant van de keuken zou een pottenkast heel erg tof zijn, met planken van resthout en wellicht nog een ondiepe, dichte kast onder. Eventueel kun je de plint van de keuken ook gebruiken voor lades of kleine kastjes onder je keuken, voor bijvoorbeeld bakplaten of andere opbergmogelijkheden. Maar jij hebt een kelder, dus ik denk niet dat je de plintruimte nodig hebt.
Duurzaam badkamerinterieur
Als laatste bekijken we de badkamer. “Wat vind je van het idee om de tegels te verven?”, vraagt Iris. “Ik stel een mooie donkergroene kleur voor, die mooi combineert met het houten plafond. De badkamer ziet er vrij koud of kil uit met de lichte tegels en ik denk dat je er dan echt een bijzondere en warme badkamer voor terug krijgt. Eventueel maak je nog een houten kastje met een waskom erop. Dan oogt deze badkamer al heel veel moderner. En dat maak je natuurlijk af met een douchegordijn met een bostafereel bijvoorbeeld. Voor de toiletten, mocht daar geen stopknop op zitten: leg in de spoelbak een baksteen of ander zwaar object, zodat je water bespaart bij het doortrekken.”
Wat ga ik doen met de duurzame interieuradviezen van Iris?
Het is zo fijn dat Iris met me heeft meegedacht. Haar adviezen hebben me op meerdere fronten aan het denken gezet en nieuwe richtingen gegeven, bijvoorbeeld over keuzes wat wél en juist níet te doen en verder te ontspullen. Ook heb ik een moodboard gemaakt met plaatjes van internet en socials en een stapel oude woonbladen van een dorpsgenoot. Een aantal concrete tips ga ik zeker overnemen, of hebben me op een aanvullend idee gebracht. Aan de slag nu!
Wordt vervolgd…
Lees meer blogs in deze serie over mijn natuurvriendelijke huisrenovatie
Er volgen blogs over o.a.:
- 3 nieuwe boeken over duurzaam wonen
- Verfkeuze-tips van Jantien Broere
- Slaapkamer-make over met tweedehands
- Hoe kun je de mooiste tweedehands woonpareltjes vinden?
- Badkamer-make over met slechts een paar effectieve ingrepen
- Keuken-metamorfose XXL zonder verbouwing
- Woonkamer en eetkamer in een kleur-reshuffle
- Hal en toilet… wat dáár toch mee aan te vangen…?