Bestel deze unieke handgemaakte amuseset Verderland bij Blijgoed

amuseset verderland blijgoed

VERDERLAND * Namens Verderland organiseerde ik een ontwerpwedstrijd voor de keramiekateliers van Blijgoed. Deze organisatie stimuleert het kunstenaarschap van mensen met een beperking. Ik gaf de opdracht een driedelig amusesetje te bedenken.

In de jury zaten Michelin-sterrenchef Paul Kappé van restaurant Monarh en stylist en Koffietijd-personality Romeo Sommers en ondergetekende.

Er kwam een fantastisch ontwerp als winnaar uit de bus, helemaal passend bij wat Verderland wil uitdragen: beetje punk, beetje buiten de lijntjes, een supersetje voor het opdienen van plantaardige wildpluk- en tuinoogstproeverijen. Na de keuze voor dit idee, ging het uitverkoren atelier aan de slag met aanwijzingen van de jury, om tot een eindontwerp te komen, en dat is er nu!

Er is een mokje, schoteltje en lepel. Je kunt het vanaf nu vooruitbestellen in de webshop bij Blijgoed en als je het bestelt, krijg je bij de uiteindelijke levering 3 recepten, waaronder eentje uit het recente moestuinkookboek van Jessica Koomen: rijstballetjes met sesam.

Uitleg van de makers van het winnende ontwerp

“Voor de lepel is een mal zelf gemaakt. Ook voor de beker gebruiken we een malletje. Met de hand wordt daar een bekertje in gevormd. Het schoteltje is met een uitsteekvorm gemaakt en daarna met de hand in vorm gebracht. Doordat we alles maken met mallen of vaste vormen, kunnen we gelijkmatige producten aanleveren”, aldus de begeleiders van het atelier. “Shobana heeft een prachtig handschrift, bovendien schrijft ze graag over haar favoriete eten.” Dat ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Juryrapport

Enkele citaten uit het juryrapport:

“Alle ontwerpers, ondersteuners en meedenkers: dankjewel voor het toezenden van te gekke, leuke
ontwerpen en alle creativiteit en originaliteit waarmee de ateliers aan de slag zijn gegaan. Wat een
enthousiasme spat ervan af! Wij vonden het geen gemakkelijke keuze. We hebben onze onderbuik laten spreken, ook gekeken naar het ambacht, de creativiteit én naar het daadwerkelijke praktijkgebruik.
Ook hebben we gekeken naar de stijl van Verderland.”

Uit 3 favorieten kwam 1 winnaar naar voren, dat van Hart, Werk & Kunst uit Haarlem.

Jurylid Romeo Sommers: “De insteek en het idee zijn goed. Ik hou van de ambachtelijke uitstraling, door de eenvoud komt het goed tot zijn recht.”

Jurylid Paul Kappé: “Ik let erop of servies vooral praktisch is en daarnaast een mooie
uitstraling heeft. Het gerecht moet de aandacht hebben en het servies mag niet de aandacht weg
trekken.”

Jurylid Katja Staring: “Dit is een rebels ontwerp dat goed past op Verderland. Wat mij betreft komen
er dan woorden op die plantaardige gerechten/ingrediënten inhouden. Ik eet zelf plantaardig en
Verderland is plantaardig. Ik zou bijvoorbeeld deze woorden leuk vinden omdat ze wat te maken hebben
met recepten die ik zelf maak: pesto, soep, hummus, pannenkoek, chutney, jam, salade, bloementoostje, stamppot, gazpacho, taart, gevulde flap en versierde boterham.”

Productieproces van het amusesetje

“Iedereen kan iets, samen komen we tot iets moois. Op de foto’s zie je Shobana die de teksten schrijft en Halima bezig met de lepels te vormen.”


Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.