Maak je schutting of vlonder van thermohout

DUURZAME LIFESTYLE * Op zoek naar duurzaam en milieuvriendelijk hout voor een schutting of een vlonder? Kijk eens naar thermohout. Dat heeft door een bepaald proces een langere levensduur, wel 25 tot 30 jaar. Ook is het milieuvriendelijk, want er komen geen giftige stoffen aan de verduurzaming te pas en het is van Europees hout gemaakt.

De ecologische voetafdruk van thermisch gemodificeerd hout is vele malen kleiner dan die van tropisch hardhout en houtcomposiet. Tijdens het productieproces wordt alleen gebruik gemaakt van stoom om het hout te verduurzamen. Daar komen geen milieubelastende chemicaliën aan te pas. Daarnaast hoeven er geen bomen in regenwouden gekapt te worden. Het hout komt van bomen van ons eigen continent, dus er zijn minder transportkilometers. Thermisch hout is ook nog eens goedkoper dan tropisch hardhout en composiet.

Maak je schuur, schutting of vlonder van thermohout.

Duurzaam alternatief

Bij de behandeling worden er geen chemische middelen gebruikt, dus het is een duurzaam alternatief voor het reguliere geïmpregneerd of tropisch hout uit de tuinhandel. Thermohout wordt verhit door het heel heet te stomen. Thermisch modificeren verandert de molecuulstructuur van het hout tijdens het stoomproces van 200 graden. Dit verlengt de levensduur en verjaagt schimmels, ongedierte en veel vocht uit het materiaal. Door dit verhittingsproces veranderen ook de eigenschappen van het hout, wat het goed bestand maakt tegen rotting en schimmels. Hierdoor heeft het hout in principe ook geen onderhoud meer nodig. Ook de werking (ongewenst uitzetten en inkrimpen) van het hout wordt minder.

Europese houtsoorten

Verder komen de gebruikte houtsoorten uit landen dichtbij Nederland, zoals ayous, accoya, grenen, vuren, essen en fraké. Deze snelgroeiende harsachtige houtsoorten moeten normaal gebeitst of gecoat worden als bescherming, maar dat is na een thermische behandeling niet meer nodig. Ook bamboe laat zich ook goed behandelen via de stoommethode. Vlonderplanken van thermisch gemodificeerd bamboe kunnen 15 jaar meegaan.

Het thermisch behandelde hout wordt ook nog lichter in gewicht, waardoor het handiger is toe te passen. De aanvankelijke kleur is warm bruin, dat uiteindelijk egaal vergrijst. Goed om te weten: het hout wordt wel wat brozer, dus wees wel voorzichtig bij de montage en het vervoeren ervan.

Onderhoud

Om kromtrekken tegen te gaan kun je het hout aan alle zijden behandelen, voordat je het gaat plaatsen. Behandel eerst een klein gedeelte van en wacht het resultaat af, voordat je alle planken gaat behandelen. Op zich heeft thermisch behandeld hout verder weinig onderhoud nodig. Je hoeft het niet te beitsen, maar dat kan wel. Hou er wel rekening mee dat het eerst enkele maanden moet ‘uitzweten’. Bovendien is niet zomaar elke verf of beits geschikt voor thermisch gemodificeerde houtsoorten, bijvoorbeeld het merk Drywood Woodstain wordt aangeraden. Bij nieuw hout gebruikt je eerst een ontvetter, waarna je het hout licht opschuurt.

Bij verweerd hout repareer je eerst eventuele scheurtjes of gaten met houtrotvuller (bij gebruik van dekkende beits of olie) of kneedbaar hout (bij transparante lak of beits). Daarna schuur je die plekken mee met de nerf. Vervolgens maak je het hout schoon en laat je het 24 uur drogen, daarna kun je het opschuren, zodat later de olie of beits goed intrekt en de lak goed hecht. Schilder altijd met de nerf mee en veeg druppels meteen weg. Na de eerste laag laat je het 24 uur drogen. Eventueel schuur je nog een keer lichtjes en breng je een tweede laag aan.

Meer lezen

Op de site van Gadero is van alles over thermisch hout te ontdekken.