Help, wat smeer ik op die granolmuur?

NATUURLIJKE HUISRENOVATIE * Alle muren van mijn benedenverdieping waren voorzien van granol. Een ruw stucwerk met verticale sneetjes – anders kan ik het niet omschrijven. Stofvangers en… je haalt je hand er makkelijk aan open. Hu! Typisch seventies, maar ondanks alles wat verder uit de seventies enthousiast als ‘retro’ wordt verkocht: dat granol is niet ‘weer terug van weggeweest’. Wat te doen?

Ik heb eerst leemstuc overwogen, maar ik wilde graag verven en behangen. Dus heb ik gewoon stucwerk laten aanbrengen door een man die ik via Werkspot vond. In anderhalve dag was die klaar, mij achterlatend in een bijna tomeloze bende van kalk en onaffe randjes. Dat was flink boenen, stofzuigen, bikken en bijwerken, maar goed, daarna kon ik schilderen en behangen.

Subtiel roze links en zacht blauw rechts van de schouw. Kleuren die ik nog nooit eerder had gekozen, maar dit huis vraagt erom. Ik heb ’s ochtends zon uit het oosten en dat schijnt prachtig op de blauwe muur. De avondzon strijkt over het roze.
De schouw met gashaard (die ik niet gebruik) liet ik op Instagram zien met de vraag: wat te doen? Antwoord van sommige mensen: slopen. Dat is volgens mij geen duurzame oplossing. Slopen is ten eerste een heel gedoe, kost energie van mens en apparatuur en afvoeren, en dan zit ik ook nog eens met het parket dat niet aansluit. Bovendien onderbreekt de schouw ook de zeer lange muur en vind ik een schouw wel een knus item in huis. Andere mensen adviseerden: recht stuken en helemaal betegelen. Dat is helemaal de trend, zag ik toen ik dat online ging opzoeken. Zoiets kan dus ook snel ‘uit’ zijn. Ik koos nu voor: bovenzijde glad stuken en behangen, onderzijde schilderen in een tint die past bij het behang. Over de zachtbruine kleur van de schouw twijfel ik nog wat, misschien dat ik die dit najaar toch nog een andere tint geef.
Eén muur was niet met granol maar wel met een ruwe stuc behandeld. Die besloot ik zelf uit besparingsoogpunt met ‘muurglad’ te behandelen, maar ik had eigenlijk nog een laagje moeten doen, want het vintage kringloopbehang met vogels bleek dun. Dus nu zie je wat putjes, maar daar hang ik gewoon een schilderij overheen 😉

Minerale, ambachtelijke verf

Ook de rollers en kwasten van Greenpaints zijn binnenmilieu- en mensvriendelijk.

Via Erik Waanders van Greenpaints, waar je de beste duurzame en ‘gezonde’ verfmerken kunt vinden, bestelde ik prachtige KEIM-kleuren om enkele muren mee te schilderen. Ik heb eerst weken op de imposante kleurenwaaier zitten turen naar de juiste tint. Dit huis vraagt op een of andere manier om andere kleuren dan waar ik normaal naar neig, iets meer richting pastel, en meer richting roze en blauw – waar ik normaal meer kies voor rood- en geeltinten. Maar de nieuwe kleuren pakten goed uit bij mijn meubels: ik houd enorm van kleur en van gekke combinaties waar ik vrolijk van word. Mijn donkerblauwe bank laat ik overigens nog bekleden.

En wat een heerlijke verf is die KEIM zeg! Een soort romige saus. Het is zogeheten minerale, ambachtelijk verf, zonder schadelijke stoffen. Dus daar kan je met ene gerust hart met je neus boven gaan hangen en je binnenklimaat blijft gifvrij. Eén laag was het eigenlijk al goed, maar ik sausde er nog een laagje overheen.

Behangen en lakken

Ik had nog een dure behangrol die ik al 3 verhuizingen meesjouw, met een dessin van William Morris. Dat moest er nu dan maar eens op. Ik behing er een muurtje in een zijkamertje mee, en de twee deuren schilderde ik op advies van Erik met een grondverf en daarna een matte houtlak van Copperant in dezelfde tint, een mooie ijsblauw, die het net-niet-truttig maakt. Ik ben nu nog in dubio of ik het secretaire paars ga verven… Op het stukje erboven ben ik inmiddels begonnen met een wilde verzameling schilderijen en lijstjes.

Verder verven…

Inmiddels is mijn aandacht voor de binnenklussen flink verslapt wegens prioriteiten buiten: de klustuin, de dakrenovatie, de aanbouwrenovatie en verder gewoon het dagelijks leven, zoals werken, om het allemaal weer te kunnen betalen en dagen vrij te kunnen nemen om weer echt te kunnen doorknallen.

In mei komt de schilder voor de eerste buitenboel, en dat wil ik graag ook weer met natuurlijke verf van Greenpaints laten doen. Volg me op Instagram, in mijn Story’s deel ik regelmatig klusupdates.

Geef een reactie