Groene stroom en een lagere rekening? Zo stap je slim én duurzaam over

DUURZAAM LEVEN * Eerlijk is eerlijk: ik vond het altijd een gedoe, dat overstappen van energieleverancier. Elk jaar weer aanbiedingen, kortingen, groene beloftes en ‘keuzestress’. Maar na wat uitzoekwerk blijkt overstappen makkelijker dan ik dacht en het is ook een kans om nog bewuster te kiezen. Voor je portemonnee én voor het klimaat. In deze blog deel ik: hoe overstappen werkt, waarom het loont en hoe je kiest voor écht groene energie.

Wil je minder betalen voor je energie én meteen iets goeds doen voor het klimaat? En ook nog voordeliger uitkomen? Dan is overstappen van energieleverancier een slimme én groene zet. Elk jaar maken honderdduizenden Nederlanders die keuze. Vanwege het prijsverschil, maar ook omdat ze willen bijdragen aan een schonere wereld.

Waarom overstappen loont

Ik ben zo iemand die jarenlang bij dezelfde energieleverancier blijft hangen, uit gemak. Maar wist je dat dat je onnodig veel geld én impact kan kosten?

  • Je zit mogelijk op een variabel tarief dat duurder is dan een vast contract
  • Nieuwe klanten krijgen vaak aantrekkelijke welkomstbonussen
  • Je kunt overstappen naar een leverancier die écht 100% groene stroom levert, uit zon of wind van eigen bodem

Door jaarlijks je contract te checken en te vergelijken, houd je grip op je energiekosten én kun je bewust kiezen voor een leverancier die wél iets doet voor het klimaat.

Wanneer is overstappen slim?

Je kunt op elk moment overstappen van energieleverancier, maar er zijn momenten waarop het éxtra voordelig of handig is:

  • Aan het einde van je contract > kosteloos
  • Binnen de opzegtermijn > vaak mag je 30 dagen voor de einddatum al een nieuw contract afsluiten
  • Bij verhuizing > het ideale moment om je oude contract achter te laten en groen(er) te beginnen
  • Bij prijsstijging of ontevredenheid > soms mag je eerder opzeggen, bijvoorbeeld bij wijziging van tarieven

Zit je nog midden in je contract, dan kan er een opzegboete zijn. Toch is overstappen in sommige gevallen alsnog voordeliger, als je nieuwe contract structureel goedkoper of groener is.

Stap voor stap: zo maak je de overstap

Overstappen klinkt als gedoe, maar valt reuze mee. Volg dit simpele stappenplan:

  1. Vergelijk energieleveranciers > let op prijs, duurzaamheid, type tarief en klantwaarderingen
  2. Check of de stroom écht groen is > komt het uit Nederlandse zon- of windparken? Investeert de leverancier in duurzame opwek?
  3. Bekijk je huidige contract > wanneer loopt het af? Zijn er opzegkosten?
  4. Kies je nieuwe leverancier > die regelt meestal de overstap voor je, inclusief opzegging van je oude contract
  5. Noteer je meterstanden op de dag van de overstap, voor een kloppende eindafrekening

Je zit tijdens de overstap nooit zonder stroom of gas, dat loopt allemaal gewoon door. Je merkt technisch niets van de verandering.

Duurzaam overstappen: let hierop

Waar komt groene stroom vandaan? Dat hangt af van de energieleverancier. In Nederland wordt groene stroom steeds vaker lokaal opgewekt uit zonneparken, windmolens (bijvoorbeeld op de Noordzee of op land), of via coöperaties van burgers die samen duurzame energie opwekken.

Niet elke ‘groene’ leverancier is écht groen. Sommige aanbieders kopen grijze stroom op en plakken er een groen certificaat op. Dat draagt weinig bij aan de energietransitie.

Kies daarom voor een leverancier die:

  • Duurzame energie zelf in ons land opwekt, bijvoorbeeld via Nederlandse windmolens of zonnepanelen
  • Transparant is over de herkomst van hun stroom
  • Investeringen doet in nieuwe duurzame projecten

Biomassa geldt officieel als hernieuwbare bron, maar er is veel kritiek op. Het verbranden van hout of ander organisch materiaal stoot wél CO₂ uit. Daarom vinden veel experts dat biomassa niet past bij echt groene stroom – vooral als het hout uit bossen wordt gehaald. Sommige leveranciers rekenen dit toch mee als groen, dus wees kritisch.

Hoe weet ik of mijn stroom écht groen is? Kijk of de leverancier groencertificaten (GvO’s) gebruikt én of ze zelf duurzame projecten realiseren. Goede bronnen om te checken: Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise publiceren jaarlijks een onafhankelijke Stroomranking van energieleveranciers. Informatie over groene energie vind je op de site van Milieucentraal.

Een goede hulpbron die je helpt met kiezen

Meer info, advies en kieshulp en allerlei informatie over duurzame energie en overstappen naar groene aanbieders vind je via deze link van Samen Om: overstappen energie

Geef een reactie