Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Urban Greeners op een onbewoond eiland in Almere

urban greeners

Langs de A6, midden in het stedelijk gebied van Almere, hebben de Urban Greeners een onbewoond eiland gevonden: Utopia. Dit wordt de plek waar jonge groene ondernemers elkaar treffen, experimenteren, ontdekken en kennis delen over hoe je in een stad duurzaam en natuurlijk kunt leven. 

Alle stedelingen ter wereld delen dezelfde uitdaging: de groeiende bevolking en verdere verstedelijking van het landschap. Dat legt grote druk op de natuur. Er zijn vraagstukken als : hoe gaan we onszelf van genoeg voedsel, water en energie voorzien in de toekomst? Door de natuur in de stad niet te verdringen, maar te behouden waar mogelijk. Er moet meer aandacht voor groen komen in plannen voor ruimtelijke ordening en de wijze van bouwen.

De Urban Greeners willen zelfs nog verder gaan: “Ook muziek, mode, kunst, voedsel, sport, dans en lifestyle zou groener kunnen. Wij geloven dat als de stad en de natuur met elkaar zijn verbonden, dat iedereen daar profijt van heeft.” Dat betekent dat er nieuwe manieren van denken en een andere aanpak nodig zijn.

Op dit moment hebben 13 jonge zelfstandig ondernemers met ideeen en de moed om van het gebaande pad te gaan  op Utopia een podium gevonden. Van een wortelsnack-ontwikkelaar tot een bierbrouwer, een tiny house-bouwer en een architect die een duurzame, drijvende vergaderlocatie heeft gebouwd.

Ik bezocht het eiland om te zien hoe ver de Utopianen zijn.

Urban Greeners Dailygreenspiration

Het eiland is gevestigd op de toekomstige locatie van de ​​Floriade Almere 2022: de wereldexpositie in landbouw en stedelijke ontwikkeling.

Er is nog een hoop werk te doen voor dit gebied zover is. De Urban Greeners zijn de eerste Floriade-deelnemers die op dit terrein zijn beland.

Voor de Floriade-organisatie en gemeente Almere, zijn de Urban Greeners een soort learning on the job-experiment. Als eerste partij op het terrein, komen zij als eerste de typische uitdagingen tegen als het verkrijgen van vergunningen. Alle ervaringen die zij tegenkomen, leveren waardevolle kennis voor de verdere ontwikkeling van het Floriade-terrein.

Urban Greeners Dailygreenspiration

Marketing & Communicatie-partner Choi Mi Chung: “We bouwen, brouwen, maken en experimenteren tijdens de doorontwikkeling van dit eiland, met als doel de creatieve hub voor duurzame innovatie te worden. In 2022 verwachten we 2 miljoen (inter)nationale bezoekers, die we willen inspireren met onze groene innovaties. Daarna blijven we actief. Op Utopia, in de rest van Nederland en als het aan ons ligt, ook de rest van de wereld.”

Het eerste gebouw is de enorme kas. Het is de bedoeling dat daar een bar in komt, met buiten een terras, plus genoeg ruimte om te werken en te vergaderen. Er komen zeecontainers op het terrein die worden verhuurd als tijdelijke werkplekken, waardoor ook andere ondernemers hier terecht kunnen.

Urban Greeners Dailygreenspiration

Op het eiland komen vele initiatieven tot stand. Het idee is zoveel mogelijk mensen te trekken en betrekken.

Op dit moment wordt een voedselbos aangeplant, er komen rondleidingen, productproeverijen, filmavonden. Ook is er een jaarlijks muziekfestival in juni: GROW, waar hip hop en duurzaamheid in één evenement samengaan: elektriciteit, geluid en licht op bio-brandstof en afval wordt gescheiden ingezameld, wat uniek is in de festival-scene.

Er is plaats voor vier tijdelijke tiny houses, de eerste staat er al, een houten keet op wielen.

Urban Greeners Dailygreenspiration

Een van de ondernemers is architect Koen Kaljee van vergaderlocatie Drijfveer. Nadat hij genoeg geld had opgehaald met een crowdfunding campagne, heeft hij een drijvend gebouw ontworpen en gebouwd. “Daarbij heb ik allerlei lokale, Nederlandse materialen gebruikt, zoals hennep en schapenwol, en hout, hars en zaagsel van de bomen die geroid werden vanweg de verbreding van de A6. Omdat die bomen waren scheefgegroeid door 50 jaar Flevopolderwind heeft het dak van de Drijfveer een karakteristieke kromming, want ik heb het ontwerp afgestemd op het beschikbare materiaal. Dat is een andere manier van ontwerpen.”

Urban Greeners Dailygreenspiration

De Urban Greeners werken samen met de stadsecoloog van Almere, die wee welke dieren op hun eiland verblijven, zoals konijnen en een bever. Ze willen rekening houden met deze beesten bij het ontwikkelen van het terrein, net als met de planten en bomen die er groeien.

Enkele uitgangspunten van de Urban Greeners:
– Maak stad en natuur één
– Van bloemen, bomen, planten, groente, fruit, bollen, zaden tot producten en diensten toepasbaar in de stad
– Denk groot, begin klein
– Verspil niets
– Sluit kringlopen, gebruik natuurlijke materialen en processen
– Het Floriade-terrein is ons podium
– Doen is de beste communicatie
– Onderneem ecologisch en economisch winstgevend

Daarom is er een knots van een composthoop, wordt hout van gekapte bomen hergebruikt voor banken en andere producten, wordt van twee gedoneerde windmolenmallen een loungebank en plantenbak gemaakt.

Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen als ik Utopia een volgende keer bezoek.

Ontdek de Urban Greeners

Voor meer info over de leden van de community Urban Greeners, hun filosofie en activiteiten, zie hun website