Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Tijdschrift als showcase van mijn werk

Van het bedrijf Het Fotoalbum mocht ik een tijdschrift maken op hun kosten. Het leek me wel wat om eens te proberen. Ik ben mijn loopbaan begonnen als bladenmaker, dus een magazine maken vind ik sowieso leuk. En het leek me aardig om een jaaroverzicht te maken van de flatlayfoto’s die ik in 2018 maakte voor mijn Instagram en opdrachtgevers

Met de te downloaden software maakte ik in een aantal verloren uren een tijdschrift van 52 pagina’s op A4-formaat op 135 grams zijdeglanspapier. Dat zou me € 12,75 hebben gekost en nog € 2,95 voor de verzendkosten, maar ik kreeg dit dus cadeau.

tijdschrift

Dit tijdschrift wilde ik puur gebruiken als showcase van mijn verschillende plaatjes. Ik heb de collagefoto’s geplaatst, maar ook een aantal beelden van het maakproces.

Werkwijze: oké

Het tijdschrift was vrij makkelijk om te maken. Aangezien ik een hekel heb aan voorgekauwde hulpontwerpen (die ik vaak te veel te bont en schreeuwerig vind) koos ik voor een lege opmaak. Dat deed ik door alles te deleten in de meest simpele paginastijl. Daarbij bleven alleen de hulplijnen over, een soort raster van wiskunderuitjes. Het zou voor mij fijn zijn als je ook meteen voor zo’n lege/vrije opmaak zou kunnen kiezen.

Beelden zijn makkelijk vanaf de pc te uploaden in het opmaakprogramma. Daarbij wordt met een vinkje aangegeven welke beelden je al hebt gebruikt. In mijn geval zeer handig, want met al die flatlays zag ik soms door de bomen het bos niet meer, ook omdat ik er met tussenpozen aan werkte. Wat ook fijn is dat je een waarschuwingsdriehoekje te zien krijgt als je een afbeelding te groot maakt, en deze daardoor in kwaliteit afneemt bij afdrukken. Dan kun je deze dus verkleinen tot de waarschuwing verdwijnt. Bij het eindproduct zag ik helaas pas dat ik niet secuur heb opgelet bij het ‘aflopend’ plaatsen van de foto’s, wat betekent dat ze nu niet overal mooi doorlopen tot de rand van het papier.

Ik heb alleen foto’s geplaatst en qua tekst alleen een titel op de ‘cover’, maar ik had uiteraard overal wat tekst bij kunnen plaatsen als ik dat had gewild. Je kunt kiezen uit verschillende lettertypes. Als ik een volgende keer wel tekst ga plaatsen, maak ik die eerst in Word en schets ik even op papier hoe ik het allemaal wil indelen.

Helpdesk: vriendelijk en behulpzaam

Soms is het in het programma even zoeken en van alles aanklikken om te zien hoe iets werkt. Ook heb ik een keer gebeld met de zeer snel toegankelijke en vriendelijke helpdesk, omdat ik niet wist hoe ik een vierkante foto kon verkleinen zonder deze te vervormen. Het bleek dat ik daarvoor de Shift-toets ingedrukt moest houden.

Bezorgtijd: snel

Het tijdschrift ontving ik na de soepele bestelling razendsnel, ook al was het kersttijd.

Eindresultaat: voor herhaling vatbaar

Over het eindresultaat ben ik zeker tevreden. Het tijdschrift is gedrukt op dik zachtglanzend papier, waardoor het een sjieke uitstraling heeft.

Nu ik weet hoe het maken van zo’n tijdschrift werkt en hoe het eindproduct eruit ziet, denk ik erover om eens vaker een dergelijke uitgave te maken. Het is voor mij een perfecte showcase voor de fotografische illustraties die ik maak bij mijn blogs. Maar het kan ook een ‘special’ of portfolio zijn met bijvoorbeeld alleen recepten of tuinblogs. Of een verslag van een project bij een klant. Of om mijn online producties voor specifieke (netwerk)gelegenheden op print bij de hand te hebben en eventueel achter te laten bij een klant of relatie.

Ook aan de slag?

Dit is de link naar de optie tijdschrift maken op de website van Het Fotoalbum.