Het is nu tijd voor die voorjaarsbollen!

Geweldig hè, als je in maart weer kleurige en vrolijke foto’s van krokussen, narcissen en tulpen ziet verschijnen op sociale media? Wil je ook vanaf het vroege voorjaar zo’n kleurenexplosie in je tuin? Poot dan nu je voorjaarsbollen! Ik laat zien hoe en deel proftips van de Nederlandse bollentuinontwerpster Jacqueline van der Kloet.

Voor mij is het een jaarlijks ritueel. Zodra de eerste vorst zich aandoet en mijn dahliaplanten hun kopjes laten hangen, haal ik ze eruit en zet ik bloembollen in de vrijgekomen plekken. Het is een soort afscheid van de zomer en alvast een verwelkoming van het nieuwe groeiseizoen.

Vorige week woonde ik een lezing bij van onze regionale tuinclub (Groei&Bloei Meppel) door tuinontwerpster Jacqueline van der Kloet. Zij is in binnen- en buitenland een veelgevraagd ‘bollenplanner’. Als geen ander weet zij hoe je met welke voorjaarsbollen van februari tot mei fleur in je tuin brengt tussen je vaste planten. Ze heeft tuinen beplant van Amerongen tot Duitsland tot New York en China. Ook werkt ze veel met de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf, die goed thuis is in de zomer en herfsttuinen, dus ze vullen elkaar goed aan.

Ik heb ijverig van alles zitten noteren tijdens de lezing van Jacqueline, om haar geheimen te kunnen delen. Ook laat ik zien hoe je zelf voorjaarsbollen plant.

voorjaarsbollen
Hollands glorie met zachtrode tulpen.

Bollen-tips van Jacqueline van der Kloet

  1. Zie de bomen, heesters en hagen als het frame van je tuin. Daarbinnen zet je vaste planten op plekken waar ze het goed doen. Daartussen strooi je casual een mix van verschillende bollen die elkaar in bloeiperiode opvolgen.
  2. Die bollenmix maak je in een bak of je kruiwagen en gooi je dus lukraak in de border. Daar waar ze vallen plant je ze. Zo krijg je een heel natuurlijk effect in je tuin vanaf februari.
  3. Let op de kleuren in de omgeving van je tuin. Gele muur en rode kozijnen? Plant geel en rood. Welke kleuren hebben de vaste planten in februari t/m mei in je border? Stem daar ook je bollenkeuze op af: ga voor een knallend contrast of een zachte ton-sur-ton, of wissel dat zelfs af.
voorjaarsbollen
Matchen met de kleuren in de omgeving, hier op Kasteel Keukenhof.
Voorjaarsbollen
Planten, mesten, genieten, koppen en eventueel eruit halen voor volgend jaar.

Bollen planten op natuurlijke wijze à la Jacqueline

  1. Koop bloembollen in opeenvolging van bloei.
  2. Haal direct na aankoop de bollen uit de zak na aankoop, of geef ze lucht en bewaar ze op een plek waar het niet warmer is dan 15 graden. Maar: plant ze het liefst meteen…
  3. Maak een mix in je kruiwagen of een grote bak. Van tulpenbollen heb je er 7 tot 9 op een vierkante meter border nodig als je ze tussen vaste planten zet.
  4. Strooi in de border.
  5. Plant de bollen, op een diepte van 3 x de hoogte van de bol. Zet ‘m als een ui rechtop, dus groeipunt omhoog en wortelpunt op de aarde.
  6. Als je in het voorjaar de puntjes ziet opkomen: strooi er koemest(korrels) bij voor extra voeding.

Planttips:

  • Plant vroegbloeiers als sneeuwklokje, krokus en winterakoniet eind september tot begin oktober.
  • Sneeuwklokjes staan graag vochtig en op een schaduwplek.
  • Krokussen zet je het beste op een plaats waar ze in maart en april genoeg zon zien. Leuk: midden in je grasveld voor een vroege bloemenwei.
  • Te laat? Mijn eigen ervaring is dat je zelfs medio december nog prima tulpenbollen kunt planten – mits de grond nog zacht is. Alliums kun je zeker in december nog planten.
voorjaarsbollen
Bosje tulpen met mooie bruine stelen, bij FamFlowerFarm in Lisse.

Doen na de bloei

  • Sneeuwklokjes > Opgraven, verdelen en opnieuw planten met de pollen er nog aan.
  • Krokussen > Vermeerderen vanzelf. Laat dus in de grond zitten. De eerste weken nog om het loof heenmaaien als ze in een gazon staan.
  • Narcissen > Bollen laten zitten, net als het lelijke blad. Dat niet vlechten of samenbinden, want het blad moet licht krijgen voor de bolontwikkeling. Zorg dat er voldoende vaste planten omheen groeien die die vergeelde narcisbladeren kunnen verdoezelen.
  • Tulpen > Verwelkte oude bloemen afbreken op hoogste punt van de stengel. Stengel en plant verder met rust laten, zo kan de bol zich voeden voor volgend jaar.
  • Allliums > Bollen laten zitten. Ook de bloem kun je laten staan of binnen gebruiken voor decoratie in een vaas. Lelijk blad kun je bij alliums wél afsnijden.

Ikzelf haal soms bollen uit de grond, omdat ze me bij het planten van andere planten in de weg zitten, of omdat ik een border volgend jaar anders wil inrichten. Ik heb ook bollen uit de grond gehaald, omdat ik ze wilde verhuizen naar een andere tuin. Sommige mensen hebben last van muizen die de bollen anders opvreten, of last van te natte grond waardoor er rotting kan plaatsvinden. De bollen die ik uit de grond haal, bewaar ik gedurende de zomer in een pot met aarde in de schuur.

Voorjaarsbollen
Voorjaarsvrolijkheid met narcissen, hyacinten, druifjes, keizerskronen, krokussen en tulpen.

De opeenvolging van bollen

Deze opeenvolging kun je aanhouden als je het vroege voorjaar kleur in je tuin wilt. Kijk bij aankoop naar de bloeiperiode op de verpakking.

  • Eind februari > Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen.
  • Begin maart t/m april > Krokussen, narcissen, tulpen. Deze kunnen wekenlang bloeien en elkaar voortdurend opvolgen.
  • Mei en juni: Alliums.

Welke kiezen?

Er zijn duizenden bloembolsoorten te koop en elke winkel verkoopt weer andere. Een paar soorten die Jacqueline van der Kloet gebruikt:

  • Krokussen > Last van muizen in de winter al je bollen opknagen? Plant de boerenkrokus (Crocus tommasinianus) want die lusten ze niet…
  • Narcissen > De heel vroege Februari Gold is een sterke soort en bloeit een week of 5. Dan volgen Jenny en Topolino. Een mooie witte langbloeier is de Sailboat. Eind april heb je dan nog de geeloranje Sabine Hay. Ook schitterend: de witte en romantische Bridal Crown, de geelwitte leukerd Romy en de Pink Charm, die zowaar een roze hart heeft.
  • Tulpen > Klassiek rood: Jacqueline, Marvet en de mooi donkerrode Jan Reus. Ook een leuke is de wit-rode Carnaval de Nice. Oranje zijn de elegante Ballerina, de dubbele Queens Day en de laatbloeier Orange Emperor. Wil je geel, kijk dan eens uit naar de Westpoint. Ook een leuke is de Daydream, deze verandert van kleur van abrikoos tot oranjegeel en weer terug. De Black Hero, Queen of Night zijn stoere donkere tulpen. Een zeer aparte is de Candy Club, met meerdere bloemen. En wat te denken van de dubbele tulp Icecream, die groen begint en dan eindigt als een romig rozerood ‘ijsje’, of de rozerode Milkshake, die zijn naam eer aan doet.
  • Alliums > Allium nigrum is wit en blijft mooi na de bloei. Eind mei bloeit de Violet Beauty. Beau Regard heeft een mooi blad in tegenstelling tot andere soorten.
Voorjaarsbollen
Krokussen vermeerderen zichzelf en staan goed in gras of aan de rand van een plantborder. Zet ze op een plek waar je in de winter vaak langs komt of naar kijkt.

Andere voorjaarsbollen:

  • Abessijnse gladiool (Gladiolus calianthus)
  • Anemonen (Anemone blanda), kun je op allerlei plekken planten. De bolletjes lijken op kattenbrokjes. Week ze een paar uur in een emmer om ze te laten opzwellen.
  • Daslook (Allium ursinum)
  • Hondstand (Erythronium)
  • Hyacint (Hyacinthus orientalis)
  • Keizerskroon (Frittalaria imperialis)
  • Kievitsbloem (Fritillaria)
  • Lenteklokje (Leucojum vernum)
  • Lelie (Lilium)
  • Druifje (Muscari) in paars, blauw, wit of roze. Een leuke is de Valerie Finnis.
  • Sterhyacinth (Scilla)
  • Vogelmelk (Ornithogalum ponticum)
  • Winterakoniet (Eranthis)

IDEE: maak een verrassingstuin

Verras een geliefde. Plant een hoekje van de tuin vol met bollen, stiekem. Zodra ze uitkomen zet je er een bordje in: Deze zijn voor jou!

Voorjaarsbollen
Sneeuwklokjes: de charmante eerste bloeiers die het voorjaar aankondigen.

Voorjaarsbollen kijken

Kijken bij Jacqueline van der Kloet zelf

De tuinontwerpster organiseert elk 3e weekend van april in haar eigen tuin een Bloembollenfestijn. De tuin staat dan vol bloeiende voorjaarsbollen in verrassende combinaties en je kunt ook planten en bollen kopen bij verschillende kwekers uit het land.

Kasteel Amerongen

De tuin van Kasteel Amerongen beheert de Nationale Plantencollectie van muscari’s: druifjes. Deze zijn in het vroege voorjaar (februari/maart) te zien.

Oost-Groninger Bloembollenroute

In de tuinen Tuinfleur, Wubsbos, City Channel Garden en The Stone Farm staan 6 zondagen in het teken van bolplanten:

  • sneeuwklokjesdagen: laatste zondag van februari en de 1e zondag van maart
  • krokuszondag: 3e zondag van maart
  • narcissen, tulpen en meer: laatste 3 zondagen van april

Meer lezen over voorjaarsbollen

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.