Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Zo ga je met een paard de diepte in

De natuur kan je een oppepper kan geven, zowel lichamelijk als geestelijk. Van één middagje ‘buiten’ krijg je al nieuwe inzichten, een ander perspectief op een kwestie, of een geniale inval. Daarom ben ik benieuwd naar Marijke Timmerman. Zij coacht mensen met behulp van een paard. Boeiend! Hoe kan een dier je nieuwe inzichten geven? 

Ik ga eens kijken op haar paardenfarm in Elspeet. Marijke houdt daar een kudde bergpony’s van het ras Welsh Cob, een grote werkpony die van nature sterk, behendig, eigenzinnig en slim is. Door de menging met oosterse paardenrassen kreeg deze Welsh Cob een wat lichtvoetiger en edeler voorkomen.

paard

De farm ligt recht tegenover een uitgestrekt heidegebied. De honden van Marijke komen al uitbundig aanrennen, zodra ik aan kom lopen. Rustig maar! Hier is goed volk! Marijke komt hartelijk naar buiten gelopen: “Goedemiddag, welkom!” Ze leidt me rond. Er is een grote paardenbak, er zijn meerdere paardenweides en op het terrein staat ook een comfortabele Tiny House, waar je kunt verblijven als je kiest voor een midweek coaching.

In de keuken eten we boterhammen en stel ik vragen.

Hoe ben je begonnen met dit vak?

“Ik was altijd al paardengek. Maar mijn loopbaan begon ik als… accountant! Wat ik in dat vak heb geleerd, is goed analyseren en met systemen werken. Daarna heb ik lange tijd in de HR gewerkt. Uiteindelijk ben ik 8 jaar geleden als zelfstandig ondernemer aan de slag gegaan, want ik wilde wat met mijn paarden doen. Ik ben gewoon begonnen. Dat voelde geweldig. Van mensen die ik coach hoor ik dat ik echt inzichten meegeef. Ook blijk ik mensen een veilig gevoel te geven, zelfs als ze aanvankelijk doodsbang zijn voor paarden.”

Met wat voor vragen komen mensen hier?

“Er was hier iemand die met z’n bedrijf had moeten stoppen en zich afvroeg: wat zal ik nu doen? Iemand anders kwam met een burn-out. Zij wilde op een andere manier kijken naar haar situatie en tot rust komen. Verder had ik iemand die in de bijstand zat en die wilde onderzoeken: ga ik voor mezelf beginnen, of weer een baan vinden?

Hoe kan je dat soort kwesties met een paard uitdiepen?

“Eerst bespreken we waar we op inzoomen. Ik werk bijvoorbeeld met ‘kernkwadranten’. Dat zijn vier typeringen die staan voor je kwaliteit, je valkuil, je allergie en je uitdaging. Daar gaan we even goed voor zitten, want deze informatie helpt om richting te geven. Als je dan vervolgens met een paard in de bak staat, laat ik jou pionnen neerzetten die staan voor die vier betekenissen. Vervolgens loop je daar met het paard langs en merk je van alles. Het paard reageert op jouw energie. Op het moment dat je daar staat, wordt je vraagstuk heel duidelijk voor je en krijg je inzichten. Mijn sessies duren anderhalf tot twee uur, want dan kunnen we echt de diepte in.”

paard

Zelf het paard ervaren

Jaaa, en ik ga nu zelf ook een korte paardensessie doen, om te snappen hoe het werkt.

Marijke haalt eerst een doos tevoorschijn met een coachingsboek en een stapel ‘paardenkaarten’, want naast genoemde ‘kernkwadranten’ kun je ook met dit soort kaarten werken. Die staan voor allerlei thema’s. Ik schud ze en trek er eentje uit. In het boek is te lezen waar deze kaart voor staat. Dat vind ik niet zo’n makkelijke kost, ook omdat ik geen specifieke vraag heb gesteld en me in feite laat verrassen. Het kost me daarom moeite om de informatie op mijzelf te betrekken, maar Marijke weet met mij te komen tot een zinnige uitleg, waar ik vervolgens mee aan de slag kan.

“Daar word ik altijd zo blij van”, lacht Marijke. “Dat is dus wat ik doe, tussen de regels doorlezen.”

We gaan naar buiten, een paard halen. O, wat spannend. Zelf ben ik namelijk helemaal niet zo’n paardenmeisje. Paarden ken ik vooral van vroeger uit het weiland van de buren: dat ik ze gras voerde en dat die grote lippen dan aan je vingers knabbelden. Schoolvriendinnetjes togen dagelijks verliefd naar hun verzorgpaard en tekenden alleen maar paarden in hun schrift. Zelf voelde ik me nooit helemaal op mijn gemak bij zo’n imposant dier. Met name omdat ik nooit heb geleerd hoe je met een paard omgaat.

paard

Mooie merrie

Marijke heeft Llances van stal gehaald, Welsh voor ‘jonge dame’. Een mooie merrie die met mij mee de bak in mag.

Daar sta ik dan. Ik heb het leidseltouw losjes in mijn handen, zoals Marijke me heeft geïnstrueerd.

Ik merk dat ik eerst vooral behoefte heb aan observeren, kijken: hoe ziet Llances eruit? Ze heeft prachtige lange wimpers. Stugge zwarte manen, glanzende hazelnootbruine vacht. Ik kan haar recht in de ogen kijken, want ze is niet een heel hoog paard. Ik zie gekke grijze botknobbels bij de binnenknie. Dat blijken zwiltwratten te zijn. “Ooit – ver terug in de evolutie – zat hier een teen”, legt Marijke uit.

Dan spoort Marijke me aan om met Llances een rondje te gaan lopen en dat gaat met wat proberen uiteindelijk best aardig. Het blijkt een kwestie van met een duidelijke tred doorstappen.

Daarna mag ik met pionnen mijn vraagstuk uitbeelden en er eerst zelf en daarna met Llances langslopen. Hierbij is het de bedoeling goed naar je lijf te luisteren en naar de informatie die op popt in je hoofd. Het is inderdaad duidelijk dat Llances reageert op hoe ik me voel. Bij de plek die voor mij als vertrouwd en veilig aanvoelt, sta ik volledig op mijn gemak met Llances, en ben ik samen met haar in mijn element. Een bijzonder gevoel, dat ik niet snel zal vergeten. Het paard voelt op dat moment als een vertrouwd maatje.

Op deze manier kun je dus met een paard bepaalde kwesties, vraagstukken of dilemma’s overdenken. Je bent helemaal in het ‘hier en nu’ en moet je concentreren op het dier en jezelf. Door die wisselwerking tussen jou en dier en Marijke die als een begeleider aan de zijlijn vragen stelt of je juist aanspoort iets te ondernemen, kom je tot een nieuwe zienswijze en word je je bewuster van jezelf en de vragen die je hebt.

Info coaching met een paard

Marijke Timmerman heeft haar bedrijf De Mailcoach genoemd, naar de traditionele postkoets die ze bezit. Haar bedrijf bevindt zich op de Veluwe. Marijke biedt een midweek coaching aan. Je kunt dan in haar Tiny House verblijven. Je krijgt dan één coachingsessie per dag en de rest van de dag vul je in naar eigen inzicht (wandelen, fietsen, lezen), liefst op jezelf, zodat je de opgedane informatie goed kunt verwerken en je kunt voorbereiden op de volgende sessie. Het is ook mogelijk om een enkele paardencoachingsessie te boeken, of met een team te komen voor workshops over samenwerking en leiderschap. Marijke kun je volgen op Facebook.